GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AI optimizam podigao dionice Nvidije do rekorda

AI optimizam podigao dionice Nvidije do rekorda
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2024 / 22:03
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Nvidijine su dionice u petak dosegnule najvišu razinu u povijesti, a ludilo za umjetnom inteligencijom nastavlja se početkom 2024.

Cijena Nvidijine dionice skočila je više od 2% na 584,87 USD do podneva. Dionice AI Juggernauta porasle su za oko 18% u prvih nekoliko tjedana nove godine i 179% u posljednjih 12 mjeseci. A njegova tržišna kapitalizacija brzo se približava 1,5 trilijuna dolara.

Ali Nvidia nije jedina tvrtka koja ima koristi od pompe AI. Konkurentski AMD (AMD) u četvrtak je dostigao najveću unutardnevnu vrijednost svih vremena, dostigavši 168,60 USD po dionici. Proizvođač čipova je porastao za 94% u posljednjih 12 mjeseci. Dionice Intela (INTC) skočile su 57% u istom razdoblju.

Nvidia je dobila veliko povjerenje u četvrtak kada je izvršni direktor Mete (META) Mark Zuckerberg objavio da tvrtka troši milijarde dolara na nabavu tisuća Nvidijinih čipova za svoje AI projekte. U Instagram Reels objavi, Zuckerberg je rekao da će Meta izgraditi AI infrastrukturu zajedno s 350.000 Nvidia H100 čipova do kraja 2024. s ciljem razvoja opće umjetne inteligencije.

Zuckerberg je također rekao da želi kreirati Metin opći AI open source, dopuštajući drugima da ga koriste i rade s njim.

Nvidia je svjetski lider u razvoju AI čipova, s procijenjenim tržišnim udjelom između 70% i 90% globalnog tržišta. Ali nije samo Nvidijin hardver ono što joj pomaže da ostane ispred svojih suparnika. Tvrtkin softver Cuda, koji programeri koriste za stvaranje AI platformi, također služi kao jarak koji drži Nvidiju iznad sukoba.

Tagovi: nvidia, dionice, zuckerberg
PROČITAJ I OVO
TikTok tuži američku vladu
TUŽBA
TikTok tuži američku vladu
WASHINGTON - TikTok tuži vladu Sjedinjenih Država u nastojanju da zaustavi provedbu zakona usvojenog prošlog mjeseca kojim se želi prisiliti kineskog vlasnika aplikacije da proda aplikaciju ili da je zabrani.
YouTube testira novu opciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji
NOVITETI
YouTube testira novu opciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji
NEW YORK - Umjetna inteligencija prisutna je u sve većem broju proizvoda i usluga koje koristimo, a da često toga nismo niti svjesni.
Amazon Web Services investira gotovo 9 milijardi dolara u Singapur
INVESTICIJE
Amazon Web Services investira gotovo 9 milijardi dolara u Singapur
SINGAPUR - Amazon Web Services u utorak je priopćio da će u sljedećih pet godina uložiti dodatnih 12 milijardi singapurskih dolara (oko 8,87 milijardi dolara) u razvoj svoje infrastrukture i usluga u oblaku u Singapuru.
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
SKOK
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
NEW YORK - Među najvećim je dobitnicima prošloga tjedna bio tehnološki sektor jer je većina kompanija iz tog sektora ostvarila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
NOVA ERA U ROBOTICI
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
ZAGREB – Medtronic, svjetski lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je novog kirurškog robota Huga™ RAS-a, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za robotski potpomognutu kirurgiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE