GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Željezničar traži strateškog partnera

Željezničar traži strateškog partnera
PARTNERSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2024 / 10:06
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - FK Željezničar objavljuje javni poziv za uspostavljanje strateškog partnerstva s potencijalnim investitorima (“Strateški partner”).

Klub je posljednjih 103 godine djelovao kao neprofitna organizacija. Bogata povijest kluba, uspješni nastupi i strastvena navijačka kultura doprinijeli su njegovom statusu kao jednog od najpopularnijih klubova u Jugoistočnoj Europi, kaže se u pozivu.

Predmet poziva je stvaranje nove korporativne strukture koja će omogućiti napredak kluba, profitabilnost svih operacija i iskorištavanje postojećih potencijala, uz pravnu zaštitu interesa obje strane.

Saradnja podrazumijeva dva joint venturea:

Fudbalske operacije: Pravno lice koje će imati licencu za takmičenje u Premijer ligi BiH sa najvjernijom bazom navijača i trenutnim budžetom od cca. EUR 4 miliona, a koji se profesionalnim poslovanjem može višestruko uvećati.

Upravljanje nekretninama: Novo pravno lice sa ekskluzivnim pravom građenja na nekretninama veličine gotovo 50.000 m2 u urbanom dijelu grada, koji će sadržavati stadion, poslovnu zgradu, hotel i tržni centar sa garažama.

Moguće je investirati samo u segment fudbalskih operacija ili u segment upravljanja nekretninama, ali će prednost imati investitori koji budu zainteresirani za ulaganje u oba segmenta istovremeno.

MEĐUNARODNI POZIV

Javni poziv je otvoren za sva zainteresirana lica. To mogu biti domaća ili međunarodna fizička i pravna lica, koja mogu nastupati individualno ili u konzorciju.

Nakon detaljne analize, klub je izradio plan za razvoj poslovanja. Isti predstavlja polaznu tačku za pregovore. Svi zainteresovani su pozvani da se jave klubu sa svojim prijedlozima. Sva odstupanja od predloženog modela bit će razmatrana ukoliko se njima ostvaruju interesi FK Željezničara i Strateškog partnera.

POVRAT INVESTICIJE

FK Željezničar će zadržati vlasništvo nad zemljištem, a nova Kompanija za nekretnine će na osnovu ugovora o građenju, koji predstavlja posebnu nekretninu i upisuje se u zemljišne knjige, upravljati građevinama. Rok ugovora će prvenstveno ovisiti o zajedničkoj procjeni povrata investicije i fer zaradi Strateškog partnera.

Procjena finansijskih stručnjaka je da strateški partner treba obezbijediti minimalno EUR 20 miliona kapitala i kreditnu sposobnost od EUR 70 miliona, kako bi se realizirala izgradnja sportsko-poslovnog centra sa 90.000 m2 korisne površine u centru grada i trening kampa na više od 30.000 m2 zemljišta izvan grada.

Strateški partner i FK Željezničar će proporcionalno njihovim udjelima, uživati pravo na ubiranje prihoda od poslovanja, koji će služiti za povrat investicije i daljnje investiranje u sportske operacije. Pri tome će Strateški partner upravljati nekretninama i tako obezbijediti povrat investicije, te istovremeno stvarati prihode za sportske operacije, u kojima će također biti suvlasnik.

PRIJAVA NA JAVNI POZIV

Sva zainteresirana lica mogu se prijaviti na e-mail adresu: partnership@fkzeljeznicar.ba.

Za realizaciju navedenih planova su pored kapitala i kreditne sposobnosti Strateškog partnera potrebne izmjene regulacionog plana i prenos fudbalske licence. Klub je obavijestio nadležne organe i započeo određene procese. Konačna realizacija svih potrebnih dozvola će biti dio zajedničkog poduhvata FK Željezničara i Strateškog partnera.

Javni poziv objavljen na zvaničnoj web stranici FK Željezničar i ostaje otvoren do 26. maja 2024. godine.

RADNA GRUPA

FK Željezničar je imenovao Radnu grupu za pregovore sa Strateškim partnerom u sljedećem sastavu:

Almir Gredić (Predsjednik) član Upravnog odbora UniCredit Banke odgovoran za korporativno bankarstvo. Almir je magistar ekonomije sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te bivši predsjednik i kapiten FK Željezničar.

Adi Bikić (Strategija i pregovori) osnivač i direktor korporacije Greenfields sa sjedištem u Frankfurtu. Adi je magistar prava sa Univerziteta u Beču i bivši član omladinskog pogona FK Željezničar.

Feđa Dupovac (Pravni poslovi) samostalni advokat u Sarajevu. Feđa je diplomirani pravnik sa Univerziteta u Sarajevu i magistar međunarodnog sportskog prava sa ISDE iz Madrida.

Semir Imamović (Arhitektura) osnivač i suvlasnik arhitektonskog studija Kota kao i brenda za namještaj Sitform. Semir je diplomirao arhitekturu na Univerzitetu u Sarajevu.

Tagovi: željezničar, grbavica
PROČITAJ I OVO
Stuttgart doveo Chabota iz Kölna
TRANSFERI
Stuttgart doveo Chabota iz Kölna
STUTTGART - Viceprvak Bundeslige VfB Stuttgart potvrdio je u subotu ugovor sa srednjim braničem Jeffom Chabotom iz Kölna koji je otpao.
Manchester United srušio City i osvojio FA Cup
FINALE
Manchester United srušio City i osvojio FA Cup
LONDON - Nogometaši Manchester Uniteda osvojili su FA Cup nakon što su u finalu na Wembleyju pobijedili Manchester City rezultatom 2:1.
Rakitić postaje pomoćni trener Barcelone?
NOVI ANGAŽMAN
Rakitić postaje pomoćni trener Barcelone?
BARCELONA - Ivan Rakitić mogao bi se vratiti u Barcelonu u ulozi pomoćnog trenera prve momčadi.
Bayern odbio Dinamo
ODBIJENICA
Bayern odbio Dinamo
ZAGREB - Gabriel Vidović u Rijeci je u srijedu odigrao zadnje minute za Dinamo po aktualnom ugovoru, u nedjelju nema pravo nastupa s Rudešom zbog tri žuta kartona.
Dončićeva utakmica za pamćenje: Upisao triple double i pogodio tricu za pobjedu Mavsa
NBA PLAYOFF
Dončićeva utakmica za pamćenje: Upisao triple double i pogodio tricu za pobjedu Mavsa
DALLAS - U drugoj utakmici finala Zapadne konferencije Dallas Mavericksi su na gostujućem terenu pobijedili Minnesotu sa 109:108 i tako poveli 2:0 u seriji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE