GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UEFA predstavila novi format Lige prvaka

UEFA predstavila novi format Lige prvaka
NATJECANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 17:14
Autor: SEEbiz
NYON - Novi format Lige prvaka kreće sljedeće jeseni. Objavila je to Uefa na službenim stranicama. Najvažnija promjena je da će u najjačem europskom klupskom natjecanju sudjelovati 36 klubova, a ne 32 kao dosad.

“Uefa je pokazala predanost temeljnim vrijednostima sporta i brani načela otvorenih natjecanja. Plasman na veliko natjecanje, temeljen na sportskom uspjehu, temelj je svega. Također, tu je i sportska solidarnost, koja krasi europski sportski model”, rekao je Aleksandar Čeferin, predsjednik Uefe.

Nema više skupina, već se igra ligaški sustav natjecanja. U prvoj fazi svaka momčad će imati osam utakmica i skupljat će bodove za prolazak u sljedeću fazu. Više neće igrati protiv istih protivnika kod kuće i u gostima.

Kvalifikacije za Ligu prvaka bit će otvorene, ovisno o plasmanu kluba u domaćem prvenstvu na kraju prethodne sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne momčadi ulaze u Ligu prvaka prema sljedećim pravilima.

Jedna momčad je trećeplasirana od pete najjače lige Europe prema Uefinom koeficijentu.

Druga momčad bit će prvak svoje zemlje, koji će kroz Ligu prvaka ući u Ligu prvaka. Do sada su četiri momčadi ušle u Ligu prvaka kroz četiri pretkola, a od iduće sezone ulazi ih pet

Treća i četvrta momčad ulaze na temelju dobrih rezultata prošle sezone. Uefa će automatski poslati dvije momčadi u glavnu fazu Lige prvaka prema koeficijentu i uspjehu iz prošle sezone.

Sustav bodovanja se ne mijenja. Tri boda ostaju za pobjedu i jedan za remi. Kako sve momčadi sudjeluju u ligi, osam najboljih ide izravno u osminu finala. Ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igrat će drugi krug (jedna utakmica kod kuće i jedna u gostima) za plasman u osminu finala.

Parovi u toj fazi bit će određeni ždrijebom, a momčadi će biti podijeljene u dvije skupine – nositelje (od 9. do 16. mjesta lige) i nenositelje (od 17. do 24. mjesta). Nakon toga pobjednici će igrati protiv jednog od osam najbolje plasiranih iz prvog kola. Sezonu završavaju momčadi od 25. do 36. mjesta, jer više nema momčadi koje idu u Europsku ligu.

Europska liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će se Liga konferencija igrati u nešto drugačijem formatu. U Konferencijskoj ligi svaka momčad će u prvoj fazi odigrati šest utakmica, a ne osam. U oba ova natjecanja također će nastupiti 36 klubova.

Tagovi: UEFA, Liga prvaka, čeferin
PROČITAJ I OVO
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!
ODUŠEVLJENJE
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!

SAN SEBASTIAN - Real Madrid upisao je novu pobjedu, ovog puta u Baskiji.
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
NBA PLAYOFF
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
DALLAS - Dallas Mavericksi su svladali Los Angeles Clipperse sa 101-90 u trećoj utakmici uvodnog kola doigravanja Sjevernoameričke lige NBA lige i poveli 2-1.
Britanski mediji: Arne Slot novi trener Liverpoola
TRENERI
Britanski mediji: Arne Slot novi trener Liverpoola
LONDON - Prema izvješćima nekoliko britanskih medija, engleski prvoligaš Liverpool dogovorio je s nizozemskim prvoligašem Feyenoordom transfer trenera Arnea Slota koji će tako naslijediti Jürgena Kloppa na mjestu glavnog stratega Redsa.
Navijači Bayerna pokrenuli peticiju sa zahtjevom da Tuchel ostane trener
PETICIJA
Navijači Bayerna pokrenuli peticiju sa zahtjevom da Tuchel ostane trener
MUNCHEN - Navijači minhenskog Bayerna pokrenuli su peticiju tražeći od šefova kluba da zadrže Thomasa Tuchela na mjestu trenera i sljedeće sezone.
Olmo sve bliže povratku u matični klub
TRANSFERI
Olmo sve bliže povratku u matični klub
LEIPZIG - Dani Olmo bi u ljetnom prijelaznom roku mogao napraviti transfer karijere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE