GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UEFA potvrdila ogromne promjene: Ovako će izgledati novi sustav u Ligi prvaka

UEFA potvrdila ogromne promjene: Ovako će izgledati novi sustav u Ligi prvaka
NOVI SUSTAV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 20:08
Autor: SEEbiz
NYON - UEFA je na svojim službenim internetskim stranicama potvrdila promjene u Ligi prvaka i predstavila novi format u kojem će se klubovi boriti za trofej u njenom najprestižnijem klupskom natjecanju. Format s 32 kluba podijeljenih u osam skupina odlazi u povijest, a u Ligi prvaka od sljedeće sezone igrat će više utakmica.

Skupine u Ligi prvaka postaju stvar prošlosti, igrat će se jedinstvena liga s četiri kluba više nego dosad, njih 36. U novom će formatu svaka momčad igrati osam utakmica i skupljati bodove za prolazak. Neće više igrati protiv istih protivnika doma i u gostima. Sve će momčadi biti podijeljene u četiri jakosne skupine te će svaka momčad igrati s po dvije momčadi iz svake jakosne skupine - po jednu utakmicu kod kuće i jednu na strani.

Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu prvaka po sljedećim pravilima:

Jedna momčad je trećeplasirana iz pete najjače lige Europe po koeficijentu UEFA-e. U ovom trenutku to je francuska Ligue 1.

Druga momčad bit će prvak svoje države s najboljim koeficijentom koji bi inače igrao kvalifikacije. Dosad su tako kroz četiri pretkola u Ligu prvaka ulazile četiri momčadi, a od sljedeće sezone ulazit će ih pet.

Treća i četvrta momčad ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone. Ukratko, UEFA će prema koeficijentu i uspješnosti od prošle sezone automatski plasirati dvije momčadi u glavnu fazu Lige prvaka.

Sistem bodovanja se ne mijenja, što znači i dalje tri boda za pobjedu i jedan za remi. Prvih osam s ljestvice plasirat će se direktno u osminu finala. Momčadi plasirane od 9. do 24. mjesta igrat će drugi krug (jednu utakmicu doma i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj kvalifikacijskoj fazi odlučit će ždrijeb, a momčadi će biti podijeljene u dvije skupine - nositelji (od 9. do 16. mjesta u ligi) i nenositelji (od 17. do 24. mjesta). Nakon toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga.

Liga prvaka igrat će se od rujna do siječnja u prvoj fazi standardno utorkom i srijedom. Izuzetak će biti ekskluzivni tjedni. U ekskluzivnom tjednu Lige prvaka igrat će se Liga prvaka utorkom, srijedom i četvrtkom. Sve utakmice zadnjeg kola igrat će se u isto vrijeme.

Europa liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će se Konferencijska liga igrati u malo drugačijem. U Konferencijskoj ligi će svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam. U oba manja UEFA-ina natjecanja igrat će po 36 momčadi.

Europa liga i Konferencijska igrat će se četvrtkom. I u Europa ligi postoji ekskluzivni tjedan. U njemu će se utakmice igrati i srijedom.

Tagovi: UEFA, Liga prvaka, Europska liga
PROČITAJ I OVO
Sopić: I dalje imamo sve u svojim rukama
PORUKE
Sopić: I dalje imamo sve u svojim rukama
RIJEKA - Rijeka je u 32. kolu SuperSport HNL-a gostovala kod Lokomotive u Kranjčevićevoj i kiksala u borbi za naslov prvaka.
Rijeka rasprodala Rujevicu za Dinamo
DERBI
Rijeka rasprodala Rujevicu za Dinamo
RIJEKA - Rijeka i Dinamo u nedjelju od 19:30 igraju derbi za prvo mjesto SuperSport HNL-a u utakmici 33. kola. Rijeka će biti domaćin na rasprodanoj Rujevici, potvrdio je klub.
Dallas nadoknadio 31 razlike pa izgubio od Clippersa
NBA PLAYOFF
Dallas nadoknadio 31 razlike pa izgubio od Clippersa
LOS ANGELES - Clippersi su se vratili u igru i poravnali trenutno najzanimljiviju NBA play-off seriju u prvoj rundi.
Knicksi pobijedili, Bogdanović se ozlijedio
NBA
Knicksi pobijedili, Bogdanović se ozlijedio
NEW YORK - Košarkaši New York Knicksa poveli su sa 3-1 u pobjedama protiv Philadelphia 76-ersa u prvom krugu doigravanja NBA lige zahvaljujući 97-92 pobjedi na gostovanju u četvrtoj utakmici te ih još samo jedna pobjeda dijeli od prolaska u drugi krug.
Futsal Dinamo u finalu
DRUGU GODINU ZAREDOM
Futsal Dinamo u finalu
ZAGREB - Futsal Dinamo „srušio“ je još jednom Futsal Pulu i plasirao se u finale drugu godinu zaredom. Pobjednika smo tražili u produžecima, a rezultat na kraju bio je 4:2. A sad, idemo po novu „Kantu“!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE