GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Ruši se maskimirski stadion, gradi se novi, bit će međunarodni natječaj

Tomašević: Ruši se maskimirski stadion, gradi se novi, bit će međunarodni natječaj
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2023 / 13:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prije nešto više od dvije godine Tomislav Tomašević tramvajem se dovezao do zgrade Gradskog poglavarstva kako bi preuzeo upravljanje Zagrebom nakon spektakularne izborne pobjede.

Dvije godine kasnije, sindikati ZET-a tvrde da su ti tramvaji danas još nesigurniji za zaposlene i putnike, da nema ni rezervnih dijelova, da se novi autobusi kvare - traže povećanje plaća. Stanje u ZET-u samo je jedan od brojnih izazova s kojima se suočava tim Tomislava Tomaševića.

Tomašević na pitanje što da rade građani kad na ulici sretnu divlju svinju, kaže kako je divljih svinja u Zagrebu bilo i ranije te da to nije ništa neobično ni za druge europske metropole.

“S lovačkim udrugama radimo kontrolu populacije. Ova zima je bila toplija, veća je populacija divljih svinja, ali ne bi trebalo biti većih problema”, kaže gradonačelnik koji smatra kako divlje svinje sigurno ne bi s Medvednice došle do Prečkog zbog kontejnera s hranom. “Ne treba ih hraniti ni prilaziti im, ali nikakvih agresivnih incidenata s njima dosad nije bilo. U svakom slučaju, nemojte ih hraniti”, kaže Tomašević za N1 televiziju.

Gradonačelnik je govorio i o gradnji novog stadiona u Maksimiru, ali i obnovi onog u Kranjčevićevoj.

“Ruši se maskimirski stadion, gradi se novi, bit će međunarodni natječaj”, kaže.

Za projekt obnove tribina postojećeg stadiona u Kranjčevićevoj nije potrebno raspisivati natječaj, ali prema njegovim riječima, pozvan je Arhitektonski fakultet i dva privatna arhitektonska ureda da izrade idejni projekt. Arhitektonski fakultet je bio najpovoljniji i izabrano je njihovo rješenje, a sad ide javni natječaj za glavni i izvedbeni projekt. Na optužbe arhitekta Otta Barića da je tako radio Milan Bandić, Tomašević kaže: “Arhitektonski fakultet je dobio posao, Arhitektonski fakultet. Mi smo svjetlosnim miljama udaljeni od načina na koji je radio Milan Bandić. Mogli smo direktno dodijeliti posao, ali smo tražili tri ponude. … Nije bilo nikakvog sukoba interesa i to je to.”

Neće biti prometnog kaosa u centru grada, poručuje Tomašević. Stadion u Kranjčevićevoj je, govori, samo dio plana koji je ključan kako bi se mogao srušiti maksimirski stadion. Da bi Dinamo, ali i reprezentacija, mogao igrati negdje, bilo je nužno povećati kapacitet Kranjčevićeve. Dodana su na parcelu nova parkirna mjesta koja se u vrijeme kad se ne igraju utakmice koriste kao igrališta. “U kampanji sam jasno govorio da se slažem da stadion ostane u Maksimiru. SRušit će se stari i graditi novi. Rekao sam uvjete za dodjelu zemljišta i svega se toga držim”, kaže.

Govoreći o obnovi javnih zgrada, Tomašević kaže da je ona u ingerenciji grada i da je ponosan što je s 2 milijuna eura došao na 185 milijuna eura za obnovu javnih zgrada. Što se tiče obnove privatnih zgrada, Grad ih sufinancira s 20 posto. “Ministar Bačić je treći ministar graditeljstva otkako sam postao gradonačelnik. Stvari su se ubrzale, stvari idu. Jako sam nezadovljan, ali i ministar, gradnjom zamjenskih obiteljskih kuća. Izgrađenih je nula. Ministar Bačić je obećao da će biti do kraja godine pa ga držim za riječ”, govori. Dodaje i kako smatra da Bačić radi dobar posao i da je uspio ubrzati stvari na terenu.

Na pitanje o ukidanju prireza, kaže da se nije zaletio izjavom da će podići porez na dohodak. Zagreb gubi milijardu kuna kojima sufinancira javni prijevoz, govori gradonačelnik.

Tomašević kaže da su vozila ZET-a ispravna jer u suprotnom ne bi smjela izaći na teren. “U tome je i problem s voznim redom. Ako je vozilo neispravno, ono mora otići u garažu. Kupili smo 65 novih autobusa, od tri različita proizvođača. Nemoguće je da su sva neispravna”, kaže. Dodaje: “Tramvaji nisu kupljeni 20 godina. Jedan novi tramvaj košta 2 milijuna eura, za toliko možete izgraditi mali vrtić. Rješavamo stvari koje se nisu riješile desetljećima.” Da nema subvencije javnog prijevoza, karte bi, kaže gradonačelnik, bile pet ili šest put skuplje.

“Radimo sve što je u našoj moći da ne rastu cijene usluga”, kaže Tomašević.

Na pitanje može li jamčiti da neće rasti cijene usluga, gradonačelnik kaže da ne može jamčiti ništa jer ne zna kakva će biti situcija s inflacijom i ostalim faktorima na koje on ne može utjecati.

“Cijene usluga nisu rasle”, kaže navodeći da je preuzeo grad na rubu bankrota u nezavidnoj gospodarskoj situaciji, ali su uspjeli isplivati.

Tomašević odbacuje optužbe vezane uz suradnju s CIOS-om i glomaznim otpadom. Kaže kako grad sam zbrinjava glomazni otpad.

“Sve smo to riješili jer smo građanima obećali da će grad sam raditi one stvari koje može”, kaže.

Što se tiče vrtića, Tomašević kaže kako ne može točno reći koliko je točno prijava za upis u vrtić pristiglo, da će se točni brojevi znati u narednih 10-ak dana. Nešto je povećan broj zahtjeva, ali ni blizu broju koji je spominjala oporba kad se ukidalo status roditelja odgojitelja. “Radimo sve što možemo da bude sve manje djece neupisane. Digli smo subvenciju privatnim vrtićima kako ne bi dizali cijene u ovoj situaciji”, govori.

“Sljedeća godina će biti puno lakša i mislim da do kraja mandata možemo ostvariti cilj da ne bude neupisane djece. Kad smo preuzeli Grad je bilo mnogo neupisane djece. To je problem koji traje preko 20 godina i ne može se riješiti preko noći.”

Tomašević kaže i kako misli da može biti realno obećanje o besplatnom vrtiću za sve, ali uz pomoć države. Grad Zagreb već ima najnižu cijenu vrtića među velikim gradovima. “Nije nerealno, ali će država morati dati doprinos u subvencioniranju”, kaže.

Što se tiče izlaska na parlamentarne izbore u koaliciji sa SDP-om, Tomašević kaže kako se o tome razgovara, ali nije htio izaći s detaljima. Kaže kako je vjerojatna postizborna koalicija, ali što se tiče predizborne koalicije kaže kako moraju najprije sve riješiti pa tek onda izaći u javnost.

Izbore, kaže, očekuje u proljeće sljedeće godine. Otkrio je i kako, zbog HDZ-ovog, prekrajanja izbornih jedinica, on više neće biti u prvoj izbornoj jedinici.

Tagovi: Tomislav Tomašević, stadion Maksimir, Kranjčevićeva, Dinamo, ZET, Zagrebački električni tramvaj, C.I.O.S.
PROČITAJ I OVO
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!
ODUŠEVLJENJE
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!

SAN SEBASTIAN - Real Madrid upisao je novu pobjedu, ovog puta u Baskiji.
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
NBA PLAYOFF
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
DALLAS - Dallas Mavericksi su svladali Los Angeles Clipperse sa 101-90 u trećoj utakmici uvodnog kola doigravanja Sjevernoameričke lige NBA lige i poveli 2-1.
Britanski mediji: Arne Slot novi trener Liverpoola
TRENERI
Britanski mediji: Arne Slot novi trener Liverpoola
LONDON - Prema izvješćima nekoliko britanskih medija, engleski prvoligaš Liverpool dogovorio je s nizozemskim prvoligašem Feyenoordom transfer trenera Arnea Slota koji će tako naslijediti Jürgena Kloppa na mjestu glavnog stratega Redsa.
Navijači Bayerna pokrenuli peticiju sa zahtjevom da Tuchel ostane trener
PETICIJA
Navijači Bayerna pokrenuli peticiju sa zahtjevom da Tuchel ostane trener
MUNCHEN - Navijači minhenskog Bayerna pokrenuli su peticiju tražeći od šefova kluba da zadrže Thomasa Tuchela na mjestu trenera i sljedeće sezone.
Olmo sve bliže povratku u matični klub
TRANSFERI
Olmo sve bliže povratku u matični klub
LEIPZIG - Dani Olmo bi u ljetnom prijelaznom roku mogao napraviti transfer karijere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE