GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarska nakon jedanaesteraca izbacila svjetske prvake

Švicarska nakon jedanaesteraca izbacila svjetske prvake
SENZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2021 / 06:33
Autor: SEEbiz / H
BUKUREŠT - Švicarska je nakon boljeg izvođenja penala svladala Francusku i izborila četvrtfinale Europskog prvenstva. Regularni dio susreta, kao i produžeci, okončan je rezultatom 3:3, dok je Švicarska u seriji penala pobijedila 5:4. Tragičar Francuske je Mbappé koji je promašio peti penal.

Švicarska će u četvrtfinalu u petak od 18 sati igrati protiv Španjolske koja je ranije nakon produžetaka pobijedila Hrvatsku 5:3.

Švicarci su poveli preko Seferovića u 15. minuti, a onda su promašili penal na otvaranju drugog dijela. Francuska je to kaznila s dva brza gola Benzeme (57', 59'), a onda i fenomenalnim golom Pogbe u 75. minuti. No, Švicarska nije odustala pa je golovima Seferovića (81') i Gavranovića (90') izborila produžetke, a onda slavila nakon penala.

Utakmica je od početka obećavala mnogo jer su obje momčadi igrale otvoreno, a Švicarci su poveli već u 15. minuti, kada je Seferović zabio glavom nakon centaršuta koji je poslao Zuber.

Francuska je mogla do izjednačenja u 22. minuti, kada je Rabiot tražio usamljenog Benzemu na drugoj stativi, ali Sommer je skrenuo loptu. Šest minuta kasnije Rabiot je uputio snažan udarac s oko 25 metara, ali lopta je otišla pored gola.

Francuska je pokušavala pronaći način da dođe do izjednačenja, ali Švicarci su odlično stajali i nakon prvih 45 minuta vodili su 1:0.

Nakon samo pet minuta igre u drugom dijelu moglo je biti 2:0. Embolo je dobio loptu na desnoj strani kaznenog prostora, oslobodio se Kimpembea i tražio Seferovića na drugoj stativi, ali napadač Švicarske nije uspio zahvatiti loptu na željeni način iako je pred sobom imao skoro prazan gol. Djelovalo je kao da ga je Varane omeo jer je malo dodirnuo loptu.

Već tri minute kasnije sudac je nakon provjere VAR-a dosudio penal za Švicarsku jer je Pavard srušio Zubera. No, Švicarska je propustila i tu šansu nakon što je Lloris obranio Rodriguezov udarac.

Francuska je odmah dala do znanja Švicarskoj da bi mogla kazniti njene promašaje. Pogba je u 56. minuti uposlio Mbappéa koji je s oko 10 metara iskosa šutirao pored gola.

Minutu kasnije bilo je 1:1. Mbappé je odlično proigrao Benzemu koji se sjajno snašao ispred Sommera i zabio gol.

Taj gol je dao krila Francuzima i šokirao Švicarsku pa je već u 59. minuti bilo 2:1. Shaqiri je izgubio loptu na nekih 20 metara od svog gola, a Francuzi su to brzo kaznili. Griezmann je ubacio na drugu stativu, a Benzema zabio za preokret u dramatičnoj utakmici.

Francuska je željela iskoristiti trenutak pa je nastavila s napadima, a novi gol postigla je u 75. minuti, kada je Pogba izveo pravu majstoriju. S oko 22 metra je pogodio lijevo, u rašlje Sommerovog gola, i raspametio Francuze.

Činilo se da je Švicarska otpisana, utakmica je odjednom postala mirna i čekao se samo kraj. Čak je u 77. minuti Coman mogao dokrajčiti Švicarsku, ali Sommer mu je obranio. Međutim, onda je Seferović nakon centaršuta Mbappea još jednom zabio glavom i vratio Švicarsku u život.

Iako se bližio kraj utakmice, nije bilo velikih opasnosti pred golovima, a onda je u 90. minuti Gavranović zabio za 3:3 i ogromno slavlje Švicarske. Xhaka je poslao sjajan pas za Dinamovog napadača koji se na rubu kaznenog prostora oslobodio Kimpembea i fenomenalno pogodio za izjednačenje.

Ni tu nije bio kraj drame. U četvrtoj minuti sudačke nadoknade Coman je nakon centaršuta primio loptu u kaznenom prostoru, a onda majstorski šutirao i pogodio prečku.

Nakon toga se pristupilo produžecima u kojima je Francuska pokazala više, ali osjetio se umor kod obje ekipe. Najbliži golu bili su Pavard u 95. i Mbappé u 110. minuti. Prvi put Švicarsku je spasio Sommer, dok je drugi put Mbappé jako loše šutirao.

Tijekom serije penala za Švicarsku su pogađali Gavranović, Schär, Akanji, Vargas i Mehmedi, dok su za Francusku zabili Pogba, Giroud, Kimpembe i Thuram, a jedini penal obranjen je Mbappeu.

Švicarska će u četvrtfinalu igrati protiv Španjolske iako je Francuska kao aktualni svjetski prvak i europski doprvak bila apsolutni favorit. Ovo je najveće iznenađenje Eura i teško će ga netko nadmašiti.

Tagovi: Švicarska, Mario Gavranović, Haris Seferović, Kylian Mbappe
PROČITAJ I OVO
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE