GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijska Arabija najavila kandidaturu za Svjetsko prvenstvo 2034.

Saudijska Arabija najavila kandidaturu za Svjetsko prvenstvo 2034.
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2023 / 22:29
Autor: SEEbiz / H
RIJAD - Rek što je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) pozvala zemlje iz Azije i Oceanije da predaju kandidature, Saudijska Arabija je najavila svoju kandidaturu za Svjetsko nogometno prvenstvo 2034. godine.

Nogometni savez Saudijske Arabije je objavio kako želi organizirati "turnir svjetske klase" dodavši kako će inspiraciju crpiti iz "duboko ukorijenjene strasti prema nogometu" u toj zemlji.

"Prva kandidatura Saudijske Arabije za Svjetsko prvenstvo potpomognuta je sve većim iskustvom zemlje u domaćinstvu nogometnih događaja svjetske klase i njezinim tekućim planovima da poželi dobrodošlicu navijačima diljem svijeta na Svjetsko klupsko prvenstvo 2023. i Azijsko prvenstvo 2027," stoji u objavi Saudijskog nogometnog saveza.

Saudijska objava uslijedila je nedugo nakon što je FIFA imenovala Maroko, Španjolsku i Portugal domaćinima Svjetskog prvenstva 2030. godine, uz dodatak kako će se tri utakmice s tog Svjetskog prvenstva igrati u Urugvaju, Argentini i Paragvaju.

Nakon što je FIFA najavila kako će se SP 2034. održati u Aziji ili Oceaniji, predsjednik Azijske nogometne konfederacije Salman bin Ebrahim Al Khalifa pozdravio je tu odluku. "Čvrsto vjerujemo da to otvara put pravednijoj prilici za sve konfederacije da se natječu i budu domaćini prestižnog Svjetskog prvenstva", rekao je.

U posljednje vrijeme Saudijska Arabija ulaže stotine milijuna eura u razvoj nogometne infrastrukture te igrače. Samo u posljednjem prijelaznom roku klubovi Saudijske profesionalne lige (SPL) potrošili su više od 950 milijuna dolara na pojačanja.

Potrošnja Saudijske Arabije u prijelaznom roku, koji je zatvoren 7. rujna, premašila je potrošnju četiriju europskih liga iz 'velike petice', a samo je Premier liga ispred zemlje Bliskog istoka.

Ranije ove godine Saudijski fond za javna ulaganja (PIF) najavio je Projekt ulaganja i privatizacije sportskih klubova koji uključuje Al Ittihad, Al Ahli, Al Nassr i Al Hilal, s nizom vrhunskih igrača koji prelaze u saudijsku ligu.

PIF posjeduje 75 posto svakog od četiri kluba, dok njihove neprofitne zaklade posjeduju 25 posto svakog. Brojni vrhunski nogometaši, poput Cristiana Ronalda, Neymara, Karima Benzeme i našeg Marcela Brozovića nedavno su potpisali velike novčane ugovore s klubovima saudijske Pro lige. Iduće Svjetsko prvenstvo 2026. godine, na kojem će sudjelovati 48 reprezentacija, održat će se u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

Tagovi: FIFA, Saudijska AraBija, SP 2034
PROČITAJ I OVO
Obradović ostaje na klupi Partizana
KOŠARKA
Obradović ostaje na klupi Partizana
BEOGRAD - Legendarni trener produljio je ugovor sa srpskim klubom.
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!
ODUŠEVLJENJE
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!

SAN SEBASTIAN - Real Madrid upisao je novu pobjedu, ovog puta u Baskiji.
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
NBA PLAYOFF
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
DALLAS - Dallas Mavericksi su svladali Los Angeles Clipperse sa 101-90 u trećoj utakmici uvodnog kola doigravanja Sjevernoameričke lige NBA lige i poveli 2-1.
Britanski mediji: Arne Slot novi trener Liverpoola
TRENERI
Britanski mediji: Arne Slot novi trener Liverpoola
LONDON - Prema izvješćima nekoliko britanskih medija, engleski prvoligaš Liverpool dogovorio je s nizozemskim prvoligašem Feyenoordom transfer trenera Arnea Slota koji će tako naslijediti Jürgena Kloppa na mjestu glavnog stratega Redsa.
Navijači Bayerna pokrenuli peticiju sa zahtjevom da Tuchel ostane trener
PETICIJA
Navijači Bayerna pokrenuli peticiju sa zahtjevom da Tuchel ostane trener
MUNCHEN - Navijači minhenskog Bayerna pokrenuli su peticiju tražeći od šefova kluba da zadrže Thomasa Tuchela na mjestu trenera i sljedeće sezone.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE