GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

POI: Hrvatska osvojila sedam medalja, dominirali Kinezi

POI: Hrvatska osvojila sedam medalja, dominirali Kinezi
BILANCA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2021 / 14:20
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Kineski sportaši s invaliditetom dominirali su Paraolimpijskim igrama u Tokiju sa 207 medalja, pri čemu 96 zlata, dok su hrvatski paraolimpijci osvojili sedam medalja, pri čemu tri srebra i četiri bronce.

Iza Kineza drugo mjesto na ljestvici medalja zauzimaju Britanci sa 124 medalja od kojih je 41 zlatna, dok su treći Amerikanci sa 104 medalje i 37 zlata.

Hrvatska na ljestvici medalja zauzima 65. mjesto od 86. zemalja koje su osvajale odličja. Dodajmo kako su na POI sudjelovali sportaši iz 163 zemlje.

Kada bi se gledao samo broj osvojenih medalja, Hrvatska skače na 46. mjesto.

Spomenimo i najuspjšnije sportaše Igara, to su ukrajinski plivač Maksim Kripak s pet zlata, srebrom i broncom, dok je bjeloruski plivač Ihar Bok osvojio pet zlata.

Prvu medalju u Tokiju osvojio je Velimir Šandor koji je bio srebrni u bacanju diska u kategoriji F52, a potom su Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić osvojile broncu u ekipnom natjecanju stolnoteniskog turnira.

Uslijedilo je srebro Ivana Katanušića u bacanju diska u kategoriji F64, te bronce Dine Sinovčića na 100 m leđno i Mikele Ristoski u skoku u dalj.

Posljednjeg dana natjecanja tekvondaš Ivan Mikulić je osvojio srebro, a Deni Černi broncu u bacanju kugle u kategoriji F33.

Hrvatski sportaši s invaliditetom do sada su na ljetnim paraolimpijskim igrama osvojili ukupno 26 medalja, Hrvatska sada ima pet zlata, osam srebrnih i 13 brončanih medalja.

Najuspješnije su bile POI u Pekingu 2008. godine s tri zlata i srebrom, dok je najviše medalja osvojeno upravo u Tokiju, sedam.

Hrvatska je prvi put na paraolimpijskim igrama nastupila u Barceloni 1992. godine, gdje je naše boje branilo šest sportaša u tri sporta (atletika, plivanje, streljaštvo). U Barceloni je osvojena i prva hrvatska medalja, Milka Milinković je u bacanju koplja bila treća.

U Atlanti (1996) i Sydneyju (2000) nije bilo medalja, a uslijdile su četiri bronce u Ateni 2004. godine - tri plivačke Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković u bacanju diska.

U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje - tri zlata i srebro. Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle, te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni.

U Londonu 2012. Darko Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Mihovil Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja.

Na posljednjim POI prje Tokija, u Rio de Janeiru 2016. Mikela Ristoski je bila "zlatna" u skoku u dalj, a Sandra Paović u stolnom tenisu.

Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić su osvojile srebro u ekipnoj konkurenciji u stolnom tenisu, kao i Zoran Talić u skoku u dalj. Velimir Šandor je bio treći u bacanju diska.

Tagovi: Paraolimpijske igre, Velimir Šandor, Ivan Mikulić, Mikela Ristoski, Maksim Kripak
PROČITAJ I OVO
Gvardiol nominiran za igrača mjeseca u Cityju
SJAJNE IGRE
Gvardiol nominiran za igrača mjeseca u Cityju
MANCHESTER - Manchester je za vikend na gostovanju pobijedio Nottingham Forest 2:0 u 35. kolu Premier lige. Vodeći pogodak mančesterske momčadi u 32. minuti postigao je Joško Gvardiol.
Sopić: I dalje imamo sve u svojim rukama
PORUKE
Sopić: I dalje imamo sve u svojim rukama
RIJEKA - Rijeka je u 32. kolu SuperSport HNL-a gostovala kod Lokomotive u Kranjčevićevoj i kiksala u borbi za naslov prvaka.
Rijeka rasprodala Rujevicu za Dinamo
DERBI
Rijeka rasprodala Rujevicu za Dinamo
RIJEKA - Rijeka i Dinamo u nedjelju od 19:30 igraju derbi za prvo mjesto SuperSport HNL-a u utakmici 33. kola. Rijeka će biti domaćin na rasprodanoj Rujevici, potvrdio je klub.
Dallas nadoknadio 31 razlike pa izgubio od Clippersa
NBA PLAYOFF
Dallas nadoknadio 31 razlike pa izgubio od Clippersa
LOS ANGELES - Clippersi su se vratili u igru i poravnali trenutno najzanimljiviju NBA play-off seriju u prvoj rundi.
Knicksi pobijedili, Bogdanović se ozlijedio
NBA
Knicksi pobijedili, Bogdanović se ozlijedio
NEW YORK - Košarkaši New York Knicksa poveli su sa 3-1 u pobjedama protiv Philadelphia 76-ersa u prvom krugu doigravanja NBA lige zahvaljujući 97-92 pobjedi na gostovanju u četvrtoj utakmici te ih još samo jedna pobjeda dijeli od prolaska u drugi krug.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE