GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Perez: Bez Superlige nogomet će bankrotirati

Perez: Bez Superlige nogomet će bankrotirati
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2021 / 09:36
Autor: SEEbiz / Index.hr
MADRID - Florentino Perez, predsjednik Reala i uz Andreu Agnellija jedan od dva glavna ideologa i zagovornika Superlige te njen potpredsjednik, u velikom intervjuu za madridski As komentira krah bombastičnog najavljenog projekta.

Inzistirate na tome da Superliga ne samo da nije mrtva, nego da ide dalje. U kojoj je sada fazi i kojim putem ćete ići?

Superliga i dalje postoji, kao i partneri koji je čine. Dali smo si par tjedana da analiziramo otrovne napade na naš projekt. Oni su djelo pojedinaca koji ne žele izgubiti privilegije, prenosi Index.

Je li Vam žao što ste ovako iznenada pokrenuli Superligu?
Ne, jer bez obzira na način na koji smo to napravili, reakcija onih koji grčevito brane svoje privilegije bila bi ista. Sjetite se da je Uefin predsjednik Čeferin već u siječnju žestoko prijetio klubovima Superlige. Željeli smo pregovarati s Uefom, ali ona to nije htjela. Krenula je operacija napada i manipulacija na nas tako širokih razmjera, da tako nešto nikada nisam vidio. Bili smo prisiljeni ići na sud, koji je donio presudu koja sve objašnjava. Njome je naredio UEFA-i, FIFA-i, nacionalnim ligama i savezima da se suzdrže od bilo kakvih akcija ili izjava koje smetaju uspostavi Superlige. Ta presuda, objavljena u utorak, okončala je monopol UEFA-e i to je glavni problem Čeferinu. Usprkos tome, on nastavlja s prijetnjama superligašima. Takvo ponašanje je protivno protiv načela slobodne konkurencije u EU-u i to je jako ozbiljno.

Velike kritike na račun Superlige je da ruši nacionalna prvenstva i da je ekskluzivni, zatvoreni klub u koji se ne ulazi rezultatom ili po načelu meritokracije, nego novcem i moći. Kako to komentirate?
Nijedna od tih optužbi nema baš nikakvog smisla, sve su plod manipulacije. Superliga nije ni zatvorena ni ekskluzivna, niti je protiv nacionalnih liga. To je najbolji mogući projekt osmišljen kako bi nogomet izašao iz velike krize. Nogomet je u ogromnoj opasnosti jer ekonomija tone i moramo se prilagoditi vremenima u kojima živimo. Superliga bi donijela više novca cijelom nogometu. U redu, možda smo pogriješili u slaganju Superlige, neka onda u njoj igraju po prva četiri kluba iz svake od najjačih liga. Stvar je u tome da nešto moramo promijeniti jer ovakav nogomet ne zanima mlade od 14 do 24 godine zato što im je dosadan u odnosu na druge zabave koje ih zanimaju. Širom svijeta su 4 milijarde nogometnih fanova, a pola od njih su navijači klubova iz Superlige.

Kažete da nogomet umire. Nije li to previše dramatično?
Evo vam dokaza da nije; konzultantsko izvješće KPMG-a pokazuje da je za samo tri mjeseca prvog vala pandemije koronavirusa prošle sezone 12 klubova Superlige izgubilo 650 milijuna eura. Ove sezone, koja se cijela igra tijekom pandemije, gubici će im biti između 2 i 2,5 milijarde eura. Slavni Bordeaux je upravo bankrotirao. Ili ćemo nešto ozbiljno napraviti i promijeniti ili će puno klubova propasti.

Vaš projekt nudi jednostavno rješenje za povećanje prihoda: više jačih utakmica koje će podići prestiž natjecanja i uzbuđenje. Kako se to može izvesti, a da ne uvrijedite male klubove, jer Superliga je namijenjena samo velikanima?
Realnost je da će više novca ući u nogomet što je u njemu više zanimljivih utakmica i velikih klubova. Međutim, ovako bi bilo više novca za sve, jer bi i nacionalne lige vrijedile daleko više. Također, značajne iznose smo rezervirali za fond solidarnosti, koji je važan stup našeg projekta.

Imate li podršku televizijskih kuća?
Tri godine smo radili na ovom projektu i detaljno smo ga proučili. Superliga će vratiti interes navijača za nogomet i to će donijeti više novca svima: velikim, srednjim i malim klubovima.

Kako, ako će u Superligi igrati samo velikani?
Zato što će nam to donijeti više velikih utakmica, neizvjesnosti i emocija. Ključno je vratiti zanimanje navijača, a to ćemo postići s više utakmica između Ronalda i Messija. Utakmice Reala i Barcelone dva puta godišnje zaustave svijet. Zašto se to ne bi dogodilo desetak puta godišnje?

Zašto Vam se nisu priključili Bayern i PSG?
Kod Bayerna je razlog što su u procesu promjena u menadžmentu kluba, a kod PSG-a što smo ih naknadno obavijestili o projektu. To je zato što je nas 12 osnivača radilo dugo od ranije. Međutim, svakako bi pozvali Bayern i PSG.

Jesu li točne informacije da 12 osnivača ne može napustiti Superligu prije 2025. osim ako ne plate stotine milijuna eura?
Neću vam otkrivati detalje ugovora o pristupanju Superligi, ali ću vam reći ovo: klubovi iz nje ne mogu izaći. Oni sada pod pritiskom govore da izlaze, ali to nije istina. Ovaj projekt ili neki jako sličan njemu će svakako krenuti i to uskoro.

Nije li vas napustio i glavni financijer, banka JP Morgan?
To nije istina. Ona je samo zatražila time-out da promisli o svemu, kao i klubovi koji su objavili da odlaze. Ako nešto trebamo promijeniti, to ćemo i napraviti.

Kada će Superliga početi?
Moramo s njom krenuti što prije, ali prvo moramo projekt objasniti onima koje su objasnili branitelji svojih ogromnih privilegija.

Zašto među mjerama za spas nogometa ne razmatrate smanjenje trošenja na odštete, salary cap...? Ili ako za par godina za Mbappéovu odštetu i ugovor bude potrebno platiti milijardu eura, odakle će taj novac doći?
Za početak, ničeg nema bez prihoda. Zatim se mora pokrenuti stabilno natjecanje sa striktnim financijskim fair-playom koji će doista biti poštovan i koji vam omogućava da se natječete s ravnopravnima, a ne kao sada, s državnim klubovima. Real na primjer ima samo tri izvora prihoda: ulaznice, televizijska prava i sponzori. Međutim, sada me jako brine što je predsjednik Uefe izjavio na kongresu, da 'moramo naći sredstva da zaštitimo ljude koji financiraju svoje klubove iz strasti prema nogometu i ljubavi prema lokalnoj zajednici...' Čekajte, to znači da se Real, kao klub svojih navijača, mora boriti protiv državnog kluba?!

Kako komentirate da su čak tri od četiri polufinalista Lige prvaka - Manchester City, Chelsea i PSG, pod istragom Uefe zbog kršenja financijskog fair-playa?
Ako klubovi koji su vlasništvu država ili jednog bogatog gazde mogu tako dobivati neograničeni novac bit će gotovo nemoguće ravnopravno se boriti s njima. To zahtijeva transparentnost i spoznaju odakle dolazi prihod klubova.

Je li Vas iznenadila žestoka reakcija predsjednika Uefe i predsjednika La Lige protiv projekta Superlige i zašto mislite da je to orkestrirani napad?
Predsjednik Uefe ponaša se vrlo nezdravo za osobu na čelu institucije koja brani nogomet i njegove vrijednosti. Njegove prijetnje i uvrede su skandalozne. Iznenadilo nas je njegovo nasilje.

Predsjednik La Lige je na sastanak pozvao sve klubove osim Reala, Barcelone i Atletica. Brine li Vas to?
To mi je potpuno nebitno. Poručujem im da najveći prihod La Ligi donose Real, Barca i Atletico. Ići protiv onih koji vam daju najviše mi se ne čini normalnim, ali kada se dirnete u one koji ne daju svoje privilegije, malo se zbune.

U Italiji su potpisali novi ugovor za televizijska prava, ali koji klubovima donosi 300 milijuna eura manje nego prethodni?
Isto će se dogoditi u Španjolskoj i Engleskoj. Jedino rješenje da ne bude tako je da povećamo interes za nogomet, a to ćemo napraviti tako da natjecanje učinimo jačim. Inače će nas mladi napustiti i ostat ćemo bez publike.

Reforma Lige prvaka, koja u novom izdanju kreće 2024. Vas ne impresionira?
Ni najmanje. Ni format, kojeg nitko ne razumije, ni početak, jer do 2024. će biti ustanak klubova koji će masovno bankrotirati. Opstat će samo oni u vlasništvu države ili multimilijardera, koji si mogu priuštiti da svake sezone izgube po par stotina milijuna eura.

Tagovi: Superliga, Bayern, Porto, Paris SG, Bayern, Borussia Dortmund, Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Juventus, AC Milan, Inter, Florentino Perez
PROČITAJ I OVO
Navijači Bayerna pokrenuli peticiju sa zahtjevom da Tuchel ostane trener
PETICIJA
Navijači Bayerna pokrenuli peticiju sa zahtjevom da Tuchel ostane trener
MUNCHEN - Navijači minhenskog Bayerna pokrenuli su peticiju tražeći od šefova kluba da zadrže Thomasa Tuchela na mjestu trenera i sljedeće sezone.
Olmo sve bliže povratku u matični klub
TRANSFERI
Olmo sve bliže povratku u matični klub
LEIPZIG - Dani Olmo bi u ljetnom prijelaznom roku mogao napraviti transfer karijere.
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
TRENERI
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
MANCHESTER - Trener Manchester Uniteda Erik Ten Hag suočava se sa smanjenjem plaće ukoliko 'preživi' na Old Traffordu.
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
NBA
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
LOS ANGELES - Nikola Jokić predvodio je aktualne NBA prvake Denver Nuggetse do pobjede kod LA Lakersa 112:105 za vodstvo 3:0 u seriji u prvom krugu play-offa na Zapadu. Jokićevi Nuggetsi tako su postali prva momčad koja je LeBronu nanijela 11 poraza zaredom.
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE