GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katarski fond zainteresiran za tri engleska nogometna velikana

Katarski fond zainteresiran za tri engleska nogometna velikana
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2023 / 21:32
Autor: SEEbiz
LONDON - Manchester United, Liverpool FC ili Tottenham Hotspur su među engleskim klubovima na meti Katara, zemlje Bliskog istoka koja je organizirala najskuplje Svjetsko prvenstvo ikad.

Predsjednik Qatar Sports Investmentsa Nasser Al-Khelaifi nedavno je razgovarao s predsjednikom Tottenham Hotspura Danielom Levyjem o mogućoj kupnji udjela u klubu sa sjedištem u Londonu, tvrdi Bloomberg pozivajući se na osobu koja je upoznata sa sastankom. QSI također razmatra potpuno preuzimanje ili udio u rivalima uključujući Manchester United ili Liverpool FC, dodala je osoba, koja je zamolila da ne bude imenovana jer su razgovori privatni.

Glasnogovornik QSI-ja odbio je komentirati. Glasnogovornik Tottenhama zanijekao je da je održan sastanak u vezi s prodajom udjela u klubu. Glasnogovornik Manchester Uniteda odbio je komentirati. Glasnogovornik Liverpoola nije odgovorio na zahtjev za komentar. QSI razmatranja su u tijeku i možda neće dovesti do dogovora.

QSI je odlučio razmotriti barem jedno ulaganje u englesku nogometnu ligu. Ovaj potez je i zaštita od ulaganja u lige manje visokog profila poput Portugala, i zbog stalnog rasta i globalnog profila EPL-a.

Svaki potencijalni dogovor - bilo izravno preuzimanje ili manjinski udio - dodatno bi učvrstio katarsku strategiju ulaganja u sportsku imovinu, djelomično kako bi se poboljšao profil zemlje i također uložilo njezino ogromno bogatstvo iz prirodnih resursa.

Katar je nedavno potrošio više od 200 milijardi dolara na razvoj infrastrukture zemlje kako bi bio domaćin Svjetskog kupa. Uz izgradnju potpuno novih stadiona i cijelih općina, a Katar je također kupovao sportsku imovinu, uključujući visokoprofilno preuzimanje Paris Saint-Germaina, udio u portugalskoj SC Bragi i razvoj beIN Media Group fokusirane na sport.

Američka obitelj Glazer koja je vlasnik Manchester Uniteda traži ulagača i možda bi bila spremna prodati, dok vlasnici drugog engleskog prvoligaša Liverpoola FC također razmišljaju o prodaji.

Tottenham, koji je razvio najsuvremeniji novi stadion s kapacitetom od preko 60.000, procijenjen je na nešto manje od 2 milijarde eura (1,8 milijardi funti), prema Football Benchmarku, dobavljaču podataka i konzultantu u industriji. Rival Chelsea FC prodan je za 2,5 milijardi funti prošle godine američkom konzorciju.

Nije jasno je li QSI vodio pregovore o dogovoru s drugim EPL klubovima, a svaka potencijalna ponuda trenutno je u ranoj fazi. CBS Sports prvi je izvijestio o sastanku QSI-ja i Tottenhama.

Godine 2019. QSI je raspravljao o preuzimanju udjela u Leeds Unitedu dok je tim iz Yorkshirea igrao u drugoj ligi. Dvije najveće momčadi Premier lige, Manchester United i Liverpool FC prolaze kroz procese koji bi mogli dovesti do udjela ili izravne prodaje.

Premier liga već ima dva kluba s bliskoistočnim vlasnicima, s Manchester Cityjem u vlasništvu City Football Groupa sa sjedištem u Abu Dhabiju i Newcastle Unitedom koji je nedavno kupio konzorcij iza kojeg stoji fond za bogatstvo Saudijske Arabije, koji također gradi svoju sportsku imovinu.

Tagovi: Qatar Sports Investments, Liverpool, Tottenham, Manchester United
PROČITAJ I OVO
Olmo sve bliže povratku u matični klub
TRANSFERI
Olmo sve bliže povratku u matični klub
LEIPZIG - Dani Olmo bi u ljetnom prijelaznom roku mogao napraviti transfer karijere.
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
TRENERI
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
MANCHESTER - Trener Manchester Uniteda Erik Ten Hag suočava se sa smanjenjem plaće ukoliko 'preživi' na Old Traffordu.
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
NBA
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
LOS ANGELES - Nikola Jokić predvodio je aktualne NBA prvake Denver Nuggetse do pobjede kod LA Lakersa 112:105 za vodstvo 3:0 u seriji u prvom krugu play-offa na Zapadu. Jokićevi Nuggetsi tako su postali prva momčad koja je LeBronu nanijela 11 poraza zaredom.
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE