GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako će Pariz prosperirati od Olimpijskih igara 2024?

Kako će Pariz prosperirati od Olimpijskih igara 2024?
EFEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2024 / 09:12
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Olimpijske igre predstavljaju jedan oblik mača s dvije oštrice - gradovima nude širok spektar pogodnosti u vidu ekonomskog buma kroz razvoj i napredak gradova domaćina i nagli priljev prihoda, ali također i niz problema u vidu ekonomskog nazadovanja koje se javlja uslijed znatnog ulaganja u organizaciju samog događaja.

Gradovi koji se kandidiraju to čine u nadi da će ulaganja u ekonomiju i turizam nadmašiti troškove koji idu uz ovaj događaj, ali i zbog prestiža. Međutim kako će letnje Olimpijske igre u Parizu ove godine utjecati na čuveni grad svjetlosti?

Olimpijske igre kao katalizator urbanog razvoja

Gradonačelnica Pariza tvrdi da su pripreme Olimpijskih igara uticale na transformaciju Pariza, odnosno na samu brzinu napretka i razvoja.

Pariz će 2024. godine po treći put biti domaćin Olimpijskih igara, što ga, uz London, čini jedinim gradom koji će tri puta ugostiti najbolje svjetske sportaše. Igre će se održati u dijelu nekadašnje industrijske zone Seine-Saint-Denis, stoga će se dosta novca uložiti u samu obnovu ovog dijela. Po završetku Olimpijskih igara, ovdje će se nalaziti 2,200 domaćinstava, nove zelene površine i biciklističke staze.

Rješavanje problema nezaposlenosti

Studija koju je proveo CDES procjenjuje da će Olimpijske i paraolimpijske igre u Parizu generirati 10.7 milijardi evra i otvoriti 250.000 novih radnih mjesta u regiji. U Seine-Saint-Denis se očekuje i više radnih mjesta u sektoru vezanom uz sport.
Stoga, ovo je lukrativna ideja koja je dizajnirana tako da posluži kao odskočna daska dugoročno nezaposlenima, stvaranjem novih karijernih mogućnosti za osjetljive zajednice i mala poduzeća.

Organizatori Olimpijskih igara često uspostavljaju partnerstva s institucijama i sveučilištima kako bi podržali inovacije i razvoj tehnologije tokom događaja. Lokalni preduzetnici, mala preduzeća, tehnološki stručnjaci će imati priliku da se povežu sa globalnim liderima i stručnjacima iz svojih industrija.

Također, Olimpijske igre privlače veliki broj turista i medija, i na taj način daju šansu kreativnim industrijama poput arhitekture, digitalnih medija, mode i umjetnosti da se istaknu i promoviraju.

U službi društvenog prosperiteta

Olimpijske igre predstavljaju osnovu za pokretanje mnogih drugih inicijativa š dugotrajnijim utjecajima. Uz podršku mnogih partnera, Paris 2024 je osnovao i fond za društvene inovacije. Inicijativa Impact 2024 podržava projekte koji kroz sport promoviraju zdravlje, obrazovanje, jednakost, inkluzivnost i unapređenje životne sredine.
Također, ovo je idealna prilika za promociju bogate kulturne baštine Pariza. Kroz različite kulturne događaje, umjetničke izložbe i kulturne programe, grad će moći da pokaže svoju raznolikost i bogatstvo kulture. Sve ovo će dodatno privući radoznale turiste, te povoljno uticati na ekonomiju.

Ova manifestacija postavlja Pariz u centar svjetskog interesa, jačajući njegovu sliku kulturne prijestonice i unapređujući međunarodne odnose. Očekuje se priljev od 3 milijuna turista, što može ishodovati potrošnjom turista u iznosu do čak 4 milijardi eura.

Ubrzanje tehnološkog razvoja

Organizacija ovakve manifestacije zahtijeva izuzetno napredna tehnološka rješenja na polju menadžmenta, komunikacije i bezbjednosti.
Gradovi domaćini često koriste Olimpijske igre kao priliku da unaprijede svoju infrastrukturu pametnim tehnologijama poput npr. senzora za praćenje saobraćaja, pametnih parking sistema i druge inovacije koje olakšavaju život građana i posjetilaca. Samim tim, grad će morati da se posveti razvoju i osmišljavanju različitih strategija koje će se i poslije Olimpijskih igara zadržati, te biti od koristi francuskom društvu.
Utjecaj na životnu sredinu

Organizatori ovog događaja nastoje da smanje emisije ugljičnog dioksida na oko 1.58 milijuna tona, u usporedbi sa 3.4 milijuna koji su emitirani 2012. godine na igrama održanim u Londonu i 3.6 milijuna u Rio de Janeiru 2016. godine.

Ključna strategija se ogleda u smanjenju gusoće prometa, tako što će se sva mjesta održavanja nalaziti u neposrednoj blizini, odnosno na oko 10 kilometara udaljenosti, sa izuzetkom takmičenja u surfovanju. Pretežno se radi na promociji načina transporta koji su pogodni po životnu sredinu.

Također se radi na čišćenju rijeke Seine gdje će se održati takmičenje u plivanju i triatlon. Kada je u pitanju energija, koristiće se obnovljivi izvori energije poput vjetra i sunčeve svjetlosti. Samim tim ovo predstavlja još jednu investiciju od koje se očekuje pozitivan rezultat u ekonomskom smislu

Negativni utjecaj Olimpijskih igara

Sam trošak, odnosno količina novca koju je potrebno uložiti kako bi grad bio domaćin Olimpijskih igara, ali i sama kandidatura, predstavlja najčešći razlog zašto se gradovi odlučuju da propuste svoju priliku i uživaju u pogodnostima koje ova manifestacija donosi.

Primjera radi, 2016. godine Tokio je uložio čak 150 milijuna dolara kako bi postao domaćin, međutim ta čast je pripala Rio de Janeiru.
Postoje i brojne kritike povodom odluke da Pariz bude domaćin ove godine, a najčešće se govori o skrivenim motivacijama kada su u pitanju nagoviješteni stanovi, kao i činjenici da će zapravo doći do pogoršanja kvaliteta vazduha usljed pojačanog prometa.

Olimpijske igre 2024. u Parizu predstavljaju priliku za transformaciju grada na različite načine. Kroz investicije u infrastrukturu, rješavanje problema nezaposlenosti, promociju inovacija i tehnološki razvoj, kao i očuvanje životne sredine, grad Pariz se suočava sa širokim spektrom izazova i mogućnosti.

Tagovi: pariz, olimpijada, ekonomija, francuska
PROČITAJ I OVO
Sin Vlade Đurovića pronađen mrtav
TRAGEDIJA
Sin Vlade Đurovića pronađen mrtav
BEOGRAD - Nebojša Đurović (49), sin proslavljenog košarkaškog trenera Vlada Đurovića pronađen je mrtav u petak oko 14 sati u Beogradu.
UEFA uoči Eura donijela odluku koju su izbornici željeli
ODLUKE
UEFA uoči Eura donijela odluku koju su izbornici željeli
NYON - Izvršni odbor Uefe prihvatio je odluku kojom će na predstojećem EURU u Njemačkoj svaka od reprezentacija moći računati na 26 nogometaša, tvrdi AFP, pozivajući se na neimenovane izvore.
Xabi Alonso: Svi nas žele pobijediti, svaki tjedan nam je sve teže
PORUKE
Xabi Alonso: Svi nas žele pobijediti, svaki tjedan nam je sve teže
LEVERKUSEN - Bayer Leverkusen ima cilj produžiti svoj izvanredni niz od 47 utakmica bez poraza ove sezone, ali to neće biti lak zadatak, rekao je u petak trener njemačkog prvaka Xabi Alonso.
Sopić: Pobijedit ćemo Dinamo
OPTIMIZAM
Sopić: Pobijedit ćemo Dinamo
RIJEKA - Rijeka i Dinamo na Rujevici u nedjelju od 19:30 igraju najvažniju utakmicu ove sezone u SuperSport HNL-u. Dinamo ulazi s prednošću od dva boda. Rijeka mora ići na pobjedu kako bi ga prestigla. Utakmicu je na konferenciji za medije najavio trener Rijeke Željko Sopić.
Carlos Alcaraz objavio da mora uzeti odmor
UMOR
Carlos Alcaraz objavio da mora uzeti odmor
RIM - Treći tenisač svijeta Španjolac Carlos Alcaraz odustao je od nastupa na turniru iz Masters 1000 serije u Rimu koji se igra sljedeći tjedan zbog bolova u desnoj podlaktici nakon povratka u Madrid.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE