GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jakobušić: Razočarao sam Livaju, ne smijemo dovoditi igrače koje moramo guglati

Jakobušić: Razočarao sam Livaju, ne smijemo dovoditi igrače koje moramo guglati
NAKNADNA PAMET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2023 / 20:01
Autor: SEEbiz / index.hr
SPLIT - Predsjednik Hajduka Lukša Jaokbušić pred novinarima se večeras većinom posipao pepelom.

"Tko će biti odgovoran nego ja? Nije mi žao, ali sam odgovoran. To i dalje mislim. Ne bismo trebali dovoditi igrače koje treba guglati. Ako igrač vrijedi 2.2 mil. eura, to nešto znači. Povećali smo vrijednost ekipe. To su reprezentativci ili hrvatski igrači s potencijalom, igrači koji odmah pokažu vrijednost. To znači da ih ne treba guglati.

Imali smo 33 tisuće članova, oni moraju znaju tko je taj igrač. Ne treba ga guglati u tom kontekstu. Imamo dovoljno svojih mladih. Ostali trebaju biti ozbiljni igrači, koji će na prvoj utakmici pokazati zašto su tu. Ali smo i u prošlosti imali igrače... Nisam zadovoljan s Kačaniklićem. Doveli smo ga ni za što, ali što vrijedi kad...

Imamo strategiju do 2027. Za razliku od svih, mi smo je donijeli. Ona je živa materija, može se mijenjati. Radio nam ju je Deloitte. Nije bitno koliko smo puta osvojili Kup, to ne donosi ništa. Moramo igrati Europu. Ali u Strategiji piše jedan Kup. Tko brani osvojiti 3-4? Kunem se da to možemo. Jesmo li napravili to? Nismo, ali imamo do 2027. Tko će odgovarati ako ne budemo? Ja.

Ako ne budem na postulatima, nabit će me nogom. Neće me kazniti. Teško možete zamisliti odgovornost moje pozicije. Želim velika očekivanja, makar ih i ne ispunio. Nego da su mala, pa da ih ne ispunimo.

Strategija je pomno rađena i pisana. Donijeli smo je, imamo elemente po kojima vidimo hoće li se Hajduk pomaknuti. Jesmo li uspješni? Nismo, ispali smo od Tobola! Čija pogreška? Naša. Doveli Jensa i igrače, pa ispali od Tobola. Sve što smo napisali odmah je palo u vodu."

Ljetni prijelazni rok, početak sezone...

"Ja sam najkritičniji prema sebi. Složio bih se ponekad s onim što vi pišete. Ne bih secirao Teklića... Dozvolite nešto navijački... Poznam Tonija, ali jedno je igrati u Varaždinu, a drugo ovdje. Jedino Livaja na istoku ide uz liniju. Isto se dogodilo Ljubičiću, s kojim sam posebno vezan kao i s Biukom. Oni su se šokirali kad smo ih zvali na pripreme, a nisu imali potpisano kad sam ja došao.

Njemu je to bio velik pritisak. Ne treba kod Ljubičića sve reći. Znate nešto, ali biste htjeli da ja to potvrdim. Ljubičić je proigrao, a sad je dao jedan gol nakon deset utakmica. Dao Bog da uspio. Uvijek našim igračima kažem da se bar prevarimo kad odlaze. Špikić i Pršir su, mislim, taoci situacija koje su se ovdje dogodile. Došli su i mi smo procijenili da nisu dobri. Mislim da je to bilo opravdano.

Špikić sad igra u Dinamu, jasno je da smo pogriješili. Teklić možda ovdje ne bi izdržao pritisak svlačionice. Volio bih da uspije svatko tko ovdje ne dobije priliku. Moguće je da nismo dobro odradili pripreme. Najviše mi je žao Livaje i Kalinića. Vratili su se misleći da ćemo ih pratiti u prijelaznom roku. Ali nismo doveli igrače na njihovoj razini. Livaju nema tko pratiti. Kalinić se vratio da nešto osvoji. Netko bi mu trebao ubacivati, neću ja.

Njima treba trofej radi navijača. Više sam razočarao njih dvojicu nego Niku ili nekog drugog. Ovo nam je velika škola. Nitko nas neće trpjeti. Poruka Torcide je još i blaga. Sam sebi bih podigao transparent. Moramo pokazati da smo pravi u idućem prijelaznom roku i da možemo s ovim trenerom, energijom i dobrim temeljima i rezultatski postići što želimo. Nadam se da ćemo u 6. mjesecu to pokazati. Tko će nas trpjeti ako nećemo.

Livaja je igrač. Kalinić se uklapa ili ne uklapa, o tom potom. Ali je igrač. Nekoga moraš dovesti, moraš popuniti momčad. Nema veze je li iz druge belgijske lige. Ovo je grad i klubu u kojem svi sve znaju.

Novinari su nam nekad vjerovali da dobro radimo. A sad se kritičniji. Skauti su molili za Anella. Inzistirali su da ga uzmemo. Za nikoga nisu toliko lobirali. Možda se pokaže", rekao je Jakobušić.

Kakav je status Nikoličiusa i je li Hajduk požurio s dovođenjem Leke?

"Moram biti otvoreniji nego inače. Ovo je škakljivo", rekao je Jakobušić pa nastavio:

"Što se tiče prvog pitanja... Najveća navijačka skupina nam je u Varaždinu poslala poruku. Ja to shvaćam kao kritiku. I Niko ima obitelj. Neki mediji su toliko pisali o Niki, neki su koristili nepristojne riječi. Da novinari vrijeđaju, to nije poželjno. Niko je pošten, stručan, odgovara mi po svemu. Kad je došao, Gorica je bila druga, a Hajduk peti. Ako je i promašio prijelazni rok, nešto je i odradio. Mora biti pošten i stručan. Nije se lako s time nositi, ali on ima potporu. Ima mandat četiri godine, kao i ja.

Meni sljedeće godine istječe mandat, ali Uprava i sportski direktor moraju ostati. Novi predsjednik će se upoznati kako tko radi kada dođe, a onda će ih ostaviti ili mijenjati. Ovdje se događa da idu svi. Niko i ja smo nezadovoljni s prijelaznim rokom. Navijače i sve vas navikli smo na velike transfere, a oni su se dogodili zbog tih igrača. Livaja i Kalinić su željeli jako doći.

Ne opravdavam se, ali Niko ima potporu. Vidjet ćemo koje su greške. On je napravio transfere Biuka i Ljubičića. Znate li koliko smo transfera napravili lani? 14 milijuna.

Birali smo trenera, a bilo mi je bitno da on dobro komunicira s Nikom. Volio bih da je Niko nekad drugačiji, izravniji, ali nekad bi i on htio da sam ja drugačiji. Ako javnost zaziva smjenu, onda to nije kontinuitet. Niko je izložen pritiscima, kao i njegova obitelj. Svakoga nešto takne. Nije to lako. On ima i Instagram. Kad je lijepo, lijepo je. Kad je grubo, grubo je. Možda se to gleda prekritčki."

"Što se tiče drugog pitanja... Prvo se mora dogoditi da klub traži trenera i da je trener slobodan. Mislav Karoglan je izniman, iz naše akademije, kao i Budimir. Mi smo se s njim dogovorili do 1. 1. No Mislav je imao zdravstvenih problema i uopće nismo s njim pričali o produljenju. Kad vam to kažem, a mi to ne komuniciramo javnosti, ja moram pričati i s Mislavom. Mi imamo najviše informacija, što ne znači da uvijek donosimo dobre odluke.

Nakon Valdasa smo krenuli za Lekom, no on je tad bio u Kini. Imali smo dvije opcije, ali Mislav nije bio nijedna. No on je pravi hajdukovac. Srećom, sada je zdrav. On i Budimir u idućih 20 godina uvijek moraju biti kandidati za prvu ekipu Hajduka. I onda se dogodio Ivan (Leko, op. a.). Možeš ga dovesti kad možeš. Nama je on bio želja. Sve smo žrtvovali. Znali smo da možda nećemo ostvariti ciljeve.

Možda je Ivan podcijenio ligu, možda smo mi krivo procijenili. No doći će kraj prvenstva i početkom lipnja ćemo imati skupštinu. Ako netko neće biti zadovoljan, netko nas može maknuti. Na kraju, stalno se sad poziva na odgovornost. Imamo mandat, nešto je bilo loše, nešto lošije. Nismo lopovi niti krademo, posvećeni smo klubu. Svi naporno rade za njega. Ali to nekad nije dovoljno", nastavio je Jakobušić.

Je li razgovarao s trenerom?

"Trener je pametniji od svih nas, odavde je, sve mu je jasno. Naravno da smo mu rekli situaciju s igračima. Htjeli smo 4-5 igrača. Ništa mu nismo obećali. Možda je on očekivao. Više je splet okolnosti oko njegova izražavanja. Niko, ja i time i trener je mislio da ćemo se pojačati.

Sve Lekine izjave izrečene su nakon poraza. Tako to treba gledati. Kada to trener kaže, čini se da je on ljut. Netko će reći da su svi posvađani u Hajduku i da klub ide u stečaj. Činjenica je da nikad nismo imali bolju atmosferu. No treba nam ljepila između relacija. Život bi nam bio lakši da su došla dva kapitalca koja smo očekivali.

Mogli smo dovesti još dvojicu, ali htjeli smo imati svoje juniore. K tome smo imali ozljede, njih osam. Kad to zbrojite, dogodi se to što se dogodi.

Jesmo li razgovarali o sustavu s Lekom? Naravno da jesmo, mi to imamo u strategiji. Znali smo da igra u ovom sustavu i tako smo komunicirali. Doveli smo ga jer s prijašnjim trenerima nismo napravili nešto više - uzeli trofej prvaka i ušli u europske grupne faze. Vjerojatno je trenera zavaralo. Sve je izgledalo dobro. Treba dobiti Istru i Rijeku i onda se pofajtati s Dinamo, i to s ovim kadrom.

Imali smo Karoglana, koji je samo triput odigrao neriješeno s ovim kadrom. Ništa ne obećajemo. Leko nam je rekao da ne može obećati trofeje. Ali rekao je da ćemo dobro igrati, hajdučki. No mi sad ne igramo dobro i ne vole nas gledati. E, to je problem.

U dva prijelazna roka trebali smo zamijeniti par igrača koji će dati utisak kako bismo ušli u Europu. Za klub je najvažnija Europa, a za grad je titula. Dogovorili smo se da želimo biti konkurenti. Posrnuli smo, boli nas. Srećom, dobili smo u Osijeku. Kup nam je lani bio trofej. A ove godine utjeha. Sljedeće će biti navika. Put nam je bio trnovit. Osijek nam je, na primjer, bio posebno težak. Kad ideš po trofej, moraš sve dobiti.

Nije nama problem Dinamo. Nama su problem i Istra i Belupo", rekao je Jakobušić.

Tagovi: Lukša Jakobušić, Hajduk, Marko livaja, Ivan Leko, Toni Teklić
PROČITAJ I OVO
Olmo sve bliže povratku u matični klub
TRANSFERI
Olmo sve bliže povratku u matični klub
LEIPZIG - Dani Olmo bi u ljetnom prijelaznom roku mogao napraviti transfer karijere.
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
TRENERI
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
MANCHESTER - Trener Manchester Uniteda Erik Ten Hag suočava se sa smanjenjem plaće ukoliko 'preživi' na Old Traffordu.
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
NBA
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
LOS ANGELES - Nikola Jokić predvodio je aktualne NBA prvake Denver Nuggetse do pobjede kod LA Lakersa 112:105 za vodstvo 3:0 u seriji u prvom krugu play-offa na Zapadu. Jokićevi Nuggetsi tako su postali prva momčad koja je LeBronu nanijela 11 poraza zaredom.
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE