GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ivo Karlović završio karijeru

Ivo Karlović završio karijeru
TENIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 08:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iako je prethodno izjavio da možda nikad neće objaviti da je službeno gotov s igranjem tenisa, Ivo Karlović (44) objavio je na društvenim mrežama da se oprašta od aktivnog igranja i odlazi u zasluženu mirovinu.

"Doktor Ivo" ili "Div sa Šalate" svoj zadnji meč je odigrao 2021. godine u kvalifikacijama za Indian Wells kada je u drugom kolu izgubio od Kolumbijca Emilija Gomeza u dva seta. Drugi je, naravno, otišao u tie-break.

Od tenisa se na društvenoj mreži X oprostio sljedećim riječima:

"Dragi fanovi i prijatelji,

Nadam se da će vas ovaj post sve zateći dobrog raspoloženja i sa snažnim bekhendom!

Neki od vas su primijetili da je prošlo dosta vremena otkako sam igrao na turniru i još uvijek me svakodnevno pitaju hoću li se i kada vratiti na turneju. Žao mi je što ću vas razočarati, ali ovim pismom želim to učiniti službenim i konačno objaviti svoje povlačenje.

Imao sam vrlo zadovoljavajuću, neortodoksnu i dugu karijeru koja dolazi iz iznimno skromnih početaka, posebno za tenisača. Hrvatska je bila sasvim drugačija zemlja 80-ih i 90-ih godina kada sam odrastao i jako sam ponosan na svoja postignuća i ono što sam uspio prevladati.

Želio bih zahvaliti svim trenerima i ljudima koji su bili uključeni i doprinijeli mom razvoju kao tenisača. Bez vas ovo sretno putovanje ne bi bilo moguće. Obitelj mi je pružila ogromnu podršku i neizmjerno ih volim. Veselim se što ću nastaviti provoditi vrijeme s njima radeći stvari koje su nam važne i koje nas ispunjavaju.

Svima vama koji ste bili navijači i podržavatelji tijekom godina, hvala što ste bili dio mog putovanja. Volim vas sve i nadam se da se opet vidimo. Ostat ću blizak tenisu i pokušati podijeliti svoje znanje i sva nevjerojatna iskustva na turneji s novim generacijama tenisača. Putovanje se nastavlja i fokus se preusmjerava. Zahvalan sam. Živjeli, dr. Ivo."

Karlović se na ATP listi prvi put pojavio 9. lipnja 1997., a više od četvrt stoljeća držao se u društvu najboljih svjetskih tenisača. Najviši renking dosegao je 2008. kada je držao 14. mjesto, a ukupno je 44 tjedna proveo među 20 najboljih. Na veliku scenu probio se senzacionalnom pobjedom u 1. kolu Wimbledona 2003. nad braniteljem naslova Lleytonom Hewittom.

Dvije godine kasnije, kao 26-godišnjak, prvi put je ušao u finale ATP turnira, na travi londonskog Queen's Cluba, gdje ga je u dva tie-breaka zaustavio Andy Roddick, koji je nakon meča konstatirao kako je Karlovićev servis "najubojitije oružje u tenisu".

Najbolja godina karijere bila mu je 2007., kada je osvojio ne samo prvi nego i drugi i treći naslov, a jedini je uz Rogera Federera u toj godini pobijedio na sve tri podloge. Prvo je na zemlji Houstona svladao Mariana Zabaletu, pa na travi Nottinghama Stana Wawrinku te najesen na tvrdoj podlozi dvorane u Stockholmu domaćeg miljenika Thomasa Johanssona.

Iduće godine obranio je Nottingham, a nakon toga prošlo je pet godina do iduće titule u Kolumbiji. Još je 2015. osvojio Delray Beach, a 2016. posljednje dvije titule u Newportu i Los Cabosu.

U Davis Cupu je 2009. protiv Radeka Štepaneka zabio 78 asova, što je bio svjetski rekord, a vjerojatno bi bio i danas da godinu poslije John Isner i Nicolas Mahut u Wimbledonu nisu igrali do 70:68 u petom setu i obojica premašili 100 asova. Dugo je Karlović držao i rekord najbržeg servisa na svijetu s 251 km/h, kao i rekord po najvećem broju asova, kada je prestigao Gorana Ivaniševića. Kad je odigrao posljednji meč, na kontu je imao 13.728 asova, ali Isner je i taj rekord srušio. Karlovićev prosjek je bolji od Amerikanca s 19.8 asova po meču (Isner ima 18.5).

Za hrvatsku Davis Cup reprezentaciju odigrao je 27 mečeva i dobio 13, a bio je u sastavu prilikom prvog, povijesnog naslova 2005. godine, iako nije igrao. Osim osam titula na ATP turnirima, osvojio je i sedam Challengera te u ranoj fazi karijere četiri ITF Futuresa. Posljednju titulu osvojio je na Challengeru u Calgaryju 2018. godine.

Tagovi: Ivo Karlović, hewitt, zabaleta
PROČITAJ I OVO
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!
ODUŠEVLJENJE
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!

SAN SEBASTIAN - Real Madrid upisao je novu pobjedu, ovog puta u Baskiji.
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
NBA PLAYOFF
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
DALLAS - Dallas Mavericksi su svladali Los Angeles Clipperse sa 101-90 u trećoj utakmici uvodnog kola doigravanja Sjevernoameričke lige NBA lige i poveli 2-1.
Britanski mediji: Arne Slot novi trener Liverpoola
TRENERI
Britanski mediji: Arne Slot novi trener Liverpoola
LONDON - Prema izvješćima nekoliko britanskih medija, engleski prvoligaš Liverpool dogovorio je s nizozemskim prvoligašem Feyenoordom transfer trenera Arnea Slota koji će tako naslijediti Jürgena Kloppa na mjestu glavnog stratega Redsa.
Navijači Bayerna pokrenuli peticiju sa zahtjevom da Tuchel ostane trener
PETICIJA
Navijači Bayerna pokrenuli peticiju sa zahtjevom da Tuchel ostane trener
MUNCHEN - Navijači minhenskog Bayerna pokrenuli su peticiju tražeći od šefova kluba da zadrže Thomasa Tuchela na mjestu trenera i sljedeće sezone.
Olmo sve bliže povratku u matični klub
TRANSFERI
Olmo sve bliže povratku u matični klub
LEIPZIG - Dani Olmo bi u ljetnom prijelaznom roku mogao napraviti transfer karijere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE