GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hezonja: Jedva čekam da počnemo graditi put prema medaljama

Hezonja: Jedva čekam da počnemo graditi put prema medaljama
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2022 / 17:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Velika uzdanica reprezentacije na početku priprema za kvalifikacijske utakmice protiv Slovenije i Finske zvuči vrlo optimistično.

Sportske novosti prenose dojmova njegovog razgovora s hrvatskim novinarima.

- Drago mi je da vas vidim nakon dugog vremena.

Mario Hezonja nije bio pred novinarima, hrvatskim novinarima sedam punih godina. Do srijede, do početka pripreme reprezentacije, koju je autobus odveo put Opatije u kojoj će 30. lipnja spremati utakmicu protiv Slovenije u kvalifikacijama za SP, a onda još i onu protiv Finske, 3. srpnja.

Mario Hezonja je bio i lani dio reprezentacije koja se nastojala probiti na Igre u Tokiju. Od tada do danas puno se toga promijenilo, još više u posljednjih sedam godina. U protekloj sezoni Hezonja je bio nositelj igre ruskog Uniksa, odigrao je neke čarobne utakmice u Euroligi, na koncu je primio i nagradu za MVP-ija VTB lige, a u svakom slučaju iza sebe je ostavio najbolju sezonu svoje karijere u kojoj, uvjereni smo u to, one najbolje stvari tek dolaze.

Hezonja je bio srdačan, elokventan, zanimljiv i vrlo optimističan kad je pitanju Hrvatska i sve ono što može napraviti reprezentacija pod vodstvom Damira Mulaomerovića, izbornika koji je, kako je to dao sugerirati Hezonja, baš ono što je trebalo ovoj generaciji igrača.

Uostalom, danas Mario Hezonja ima 27 godina, sve prati, sa svime je upoznat i jedva čeka da zaigra zajedno sa svojim reprezentativnih suigračima.

- Čeka nas neobično ljeto, imat ćemo dva prozora, prvi ovaj sada sa Slovenijom i Finskom, a onda, nadam se, uoči Eurobasketa još jedan, zatim je tu i Eurobasket. Ne bih previše pričao o našim protivnicima, niti o onome što nas čeka, jer zanima me samo Hrvatska, naša reprezentacija. Mula je napokon tu sa nama, on i ja se znamo godinama, a sve ostale svoje suigrače detaljno sam pratio kroz sezonu, tako da svi sve znamo. Moj cilj je bio da se pripremim što je bolje moguće, kako mentalno, tako i fizički, jer više nisam u NBA gdje mi je sezona završavala ranije. Iza mene je teška sezona, ali ispred svih nas je teško ljeto. Međutim, takve prilike grade šansu za velike stvari. Znam da nemamo puno vremena na pripremama i zahtjevno je spremati se u ovako kratkom vremenu, ali svi smo mi profesionalnci. Momčad je pomlađena, na nama je da se spremimo najbolje što možemo i da krenemo od prvog dana kreirati jednu lijepu priču koja će nas dovesti do borbe za medalje na koncu ovog ljeta.

Za tako velike planove Hrvatskoj nasušno treba Mario Hezonja iza kojega je, nakon raznih stranputica najbolja sezona karijere. Sezona u kojoj je bio nositelj ozbiljne euroligaške momčadi, sezona u kojoj je davao puno jer je osjetio da mu se napokon vjeruje. Koliko je danas bolji igrač nego je to prije prošlo ljeto?

- Pa, ja sam radio naporno i dok mi nisu dali igrati. I dok mi je bilo teško u karijeri, čak mislim da su mi najkorisnije godine za moj razvoj bile one dok sam bio u SAD-u i dok sam imao problema što se tiče minutaže. Ta ljeta su mi najviše pomogla da budem igrač kao što sam danas. Sada je, pak, sve to stiglo na naplatu. Za proteklu sezonu, pak, moje sve zahvale odlaze na račun Velimira Perasovića i Mile Karakaša, njih dvojica su mi u Kazanju bili poput roditelja, dali su mi minutažu, priliku, naravno sve zahvale idu na račun Uniksa. Međutim, ništa ja posebno nisam napravio u toj jednoj sezoni, ne ide ništa preko noći, sve je to zahtijevalo određeni put.

Bojan Bogdanović je u intervju za SN kazao kako će Mario Hezonja i Ivica Zubac biti u središtu pozornosti ovoga ljeta, a da će on, kao stariji biti tu, uz njih?

- O čemu mi tu govorimo, pa Bojan je doktor ovoga sporta, tako da tu nemamo mi što pričati o Bojanu i njegovom značaju. Što se mene tiče, uvijek je bila ta priča u reprezentaciji po kojoj daje Bojan štafetu Dariju, pa Dario meni. Ali, mi smo svi ovdje. Bio sam lani tu za kvalifikacije za Igre i znam da moje vrijeme tek dolazi. Spreman sam ja tu uzeti štafetu, ali tu je i dalje Bojan, tu je Zubac, sada nam nema Darija, ali bit će s nama u kolovozu. Neću ja tu previše pričati o sebi, meni važno da momčad bude što homogenija, da imamo kemiju u njoj s kojom ćemo biti sposobni doći do najvećih stvari, do onih mjesta na kojima su bili Dino, Stojko nekada...

Rekao je da neće pričati o protivnicima, ali ipak ime Luke Dončiča koji nas čeka u krcatim Stožicama se nameće samo po sebi. Kako zaustaviti Dončića?

- Pa treba ga napadati - nasmijao se, pa nastavio...

- Kažem, ne zanimaju me protivnici, samo me zanima naša sprema, zanima da zajedno s cijelim stožerom napravimo pravu priču, stvorimo pravu kemiju. I da vratimo hrvatsku košarku tamo gdje joj, ja sam uvjeren u tom, mjesto. I to je razlog zašto sam ja ovdje, zašto su drugi tu. Ne želimo se više dovesti u poziciju da ispadamo s nekih turnira, velikih natjecanja u nekim bezveznim utakmicama i na glupave načine. Znam si pustiti neke snimke tih utakmica i dok ih gledam živci mi se dižu. Na nama, na ovoj generaciji jest da te stvari promijenimo. I jedva čekam da sve ovo krene, da počnemo graditi put prema nečemu što će nam donijeti medalje.

Na kojoj se poziciji u ovoj vrsti vidi. Uostalom, Mario Hezonja je igrao sve pozicije u NBA ligi, osim centra...

- I peticu sam igrao, ha, ha, ha...

Pa i na playu...

- Imao sam tu najboljeg učitelja - okrenuo se Hezoja prema Mulaomeroviću s kojim je dijelio svlačionicu na počecima karijere u Zagrebu, te nastavio...

- Meni odgovaraju te bekovske pozicije, prijenos lopte, organizacija, to prirodo osjećam. Ali, u reprezentaciji je drugačije, a ja mog igrati sve od jedan od pet, Koja mi je pozicija najbolje leži? Pa, ona na terenu. Važno je da sam tu, da igram, da mogu pomoći, stvar je taktike kako će se to posložiti. Imamo u reprezentaciji ljude u stožeru koji su sada sposobni napraviti najbolju strategiju, a imamo i dosta igrača koji mogu igrati na više pozicije, ali se i adaptirati na sve ideje.

Lani smo protiv Slovenaca igrali dva pokusa. A Mario Hezonja je u Ljubljani brojao do 37, igrao je sjajno, očito mu ambijent pune dvorane jako odgovara.

- To je i smisao sporta. Tako bi svaka dvorana trebala izgledati, za igrača je gušt kad se igra pred punim tribinama. Ali, kad sam na terenu, meni je svejedno je li dvorana puna ili prazna, mene zanima ono što sam u stanju pružiti, iako je jasno da je sve to skupa ljepše kad su tribine pune. Jest, utakmica sa Slovenijom može puno toga promijeniti, ali nemojte zaboraviti da nas nakon toga čeka i ogled protiv Finske, koja je prva u skupina, da nam ne bude to neka bomba. Puno je mladih igrača ovdje, recimo, otkako sam ja ušao u reprezentaciju od sadašnjeg kadra tu su jedino Bojan i Dario. Kažem, važno je da stvorimo dobru kemiju između nas, da idemo putem kojim su nekada išli Dino i Stojko.

Na društvenim mrežama je osvanula Marijeva izjava da ga ne zanima više povratak u NBA.

- To je malo izvučeno iz konteksta. Pitanje je bilo kako se osjećam u Europi. U to vrijeme sam jedino gledao kako da sezona u Uniksu bude što bolja i ja jednostavno ne želim preskakati stepenice.

Mario Hezonja je danas spreman na sve. Sazrio je, igrački je top, kako god želite. Znate onu priču po kojoj se najbolje stvari događaju onima koji znaju čekati.

Mario Hezonja je sada spreman za sve ono što smo uvijek željeli od njega.

Tagovi: Mario Hezonja, Bojan bogdanović, Dino Rađa, Damir Mulaomerović, Luka Dončić, Ivica Zubac
PROČITAJ I OVO
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE