GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hajduku prijeti najteža kazna ikada izrečena u Hrvatskoj

Hajduku prijeti najteža kazna ikada izrečena u Hrvatskoj
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2024 / 17:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hajduku prijeti jedna od najtežih kazni ikad izrečenih u Hrvatskoj zbog nereda na nogometnim stadionima, a mogla bi biti i najteža. Ozbiljna je mogućnost da će Bijeli imati zatvorene tribine Poljude do kraja tekuće sezone.

Osim toga propisi predviđaju i opciju igranja domaćih susreta izvan svojega stadiona, no to vrsta sankcije je manje vjerojatna.

Stegovne odluke vezane za natjecanje u Hrvatskom kupu donosi Disciplinska komisija HNS-a, čiji je predsjednik Marko Smolek. On će zatražiti dodatno očitovanje Hajduka, osim što će dobiti viđenja službenih osoba, ali zasad još nema odgovor na pitanje za koji će datum sazvati sjednicu Komisije. Najave su iz HNS-a da bi se trebala održati sljedeći tjedan. Predviđene sankcije su od novčanih do pet utakmica igranja bez gledatelja u prvenstvu ili Kupu, kao i u drugom slučaju suspenzija stadiona na jednu do dvanaest utakmica.

Povjerenstvo za natjecanje Hrvatskog kupa zabranilo je igranje na Poljudu do pravomoćne odluke. Dakle, ako Hajduk sljedeći tjedan bude kažnjen s određeni brojem utakmica bez gledatelja, ali smije igrati na Splitu, te ukoliko se odrekne prava na žalbu to će postati konačno. No, kako ima osam dan rok za žalbu, ne bude li slučaj dotad riješen s Osijekom će 14. travnja morati igrati na nekom drugom stadionu koji ima licencu za HNL. Geografski mu je najbliži Šibenik. Na toj utakmici imat će publiku.

Disciplinska komisija, otkako je Smolek predsjednik, dosad nikad nije donijela tako teške kazne. Za izgrede na finalu Kupa prošle godine u Rijeci, kad je oštećena istočna tribina čupanjem sjedalica, Hajduk je dobio maksimalnu financijsku globu. Kako je ovo s utrčavanjem velikog broja navijača na teren te sukob s policijom osjetno teži incident, sve je jasno...

Jurica Jurjević, voditelj odjela za sigurnost HNS-a, bio je časnik za sigurnost na utakmici. Kazao nam je:

- Naglasak u mojem izvještaju bit će na ponašanju navijača za vrijeme utakmice i nakon nje. Nedopušten je bilo kakav ulazak na teren za igru gdje su se u tom trenutku nalazili igrači obje momčadi, a što je bitno spomenuti i talijanski suci iz elitne skupine UEFA-e. Slika koja je dovoljno ružna samo za naše prilike otići se i do UEFA-e, već i zato što su suci ponijeli sa sobom ružno iskustvo, a vjerojatno će o tome podnijeti i neki izvještaj. Bez obzira na to, mi moramo napraviti sve mjere i korake da kaznom pošaljemo poruku kako je to nedopustivo i neprihvatljivo. Od klubova, u ovom slučaju od Hajduka, ali načelno i od svih ostalih, tražit ćemo da nađu dijalog s navijačima kako se ovakve stvari više ne bi događale.

Fabio Maresca i još petorica sudaca iz Italije ostali su zatočeni na stadionu više od dva sata nakon završetka susreta, tek nakon 23 sata otpraćeni su do hotela, a tada je i Dinamo mogao krenuti, pa potom i BBB-i. No, nitko od igrača i službenih osoba na terenu nije napadnut.

- Teško je sve i prepričati. Došlo je do ulaska 50-100 navijača u teren za igru. Brzom reakcijom policije vraćeni su na sjevernu tribinu. Tamo su dvadesetak minuta do pola sata trajali neredi, koji su se nastavili kasnije izvan stadiona. Najvažnije da nitko od igrača ili službenih osoba nije prijavio da je napadnut ili ozlijeđen, što nije bilo nemoguće. Zahvaljujem se policiji i svima koji su brzom reakcijom spriječili veći nered. Od Maresce nemamo nikakve reakcije, suci su zadržani na stadionu dok se nisu stekli uvjeti da izađu, što se dogodilo iza 23 sata. O tome odlučuje policija. Nije nešto što se događa samo kod nas, ali moramo se s time obračunati da toga više ne bude. Nemamo informaciju da je kasnije bilo nekog napada u gradu na bilo koju od službenih osoba.

Kako je UEFA imala prste u delegiranju stranih sudaca, HNS je još odgovorniji da primjereno sve riješi kako ne bi bilo dodatnih upita iz Nyona. Alan Klakočer je disciplinski sudac koji je dosad bio najžešći u HNL-u. Ujesen 2018. godine odredio je Hajduku igranje čak četiri utakmice pred praznim tribinama zbog divljanja navijača i to također na derbiju s Dinamom. Tada je jedan vatrogasac ostao bez dijela prsta nakon eksplozije topovskog udara, a kamenom je s istočne tribine pogođen Hajdukov igrač Adam Gyurcso. To je rekord kojem se nitko nije približio, no sad bi se moglo dogoditi.

Ovaj put osim utrčavanja navijača na teren sa sjeverne tribine, pirotehnike, bacanja stolaca, kamenja... bilo je izgreda i na istoku i na zapadu Poljuda, bilo je ozlijeđenih, iz bolnice su objavili kako su primili na obradu osmoricu policajaca i jednog navijača. Hajduk do kraja sezone ima četiri domaće prvenstvene utakmice s Osijekom, Rudešom, Varaždinom i Goricom, mogle bi to biti "igre duhova" jer vjerojatno će kazna ići u tom pravcu. Nakon uzavrelih strasti.

- Kazna će biti proporcionalna onome što se događalo na stadionu i oko njega. Za vrijeme i nakon utakmice. Dosad je to bilo financijski popraćeno upozorenjima, a sad je gotovo sigurno da će ići korak dalje, ali ja to ne mogu tvrditi. Vrlo brzo će Disciplinska komisija donijeti odluku, vjerujem za nekoliko dana. Nogomet će se igrati, život nije stao, Savez mora donijeti odgovarajuću odluku - istaknuo je Jurjević.

Ujedno se čeka i odluka disciplinskog suca HNL-a Alana Klakočera vezano za incident u kojem su sudjelovali sudac Igor Pajač i Hajdukova nutricionistica nakon utakmice Bijelih i Lokomotive. On neće biti ovaj put tako strog, neće zatvoriti stadion, moguća je novčana kazna Hajduku, Klakočer čeka potvrdu o točnom statusu te osobe kako bi odredio kakve će mjere poduzeti prema klubu i njoj. Ako se ustanovi da je Pajač nešto kriv, njega može kazniti Disciplinska komisija HNS-a.

Tagovi: hajduk, torcida, poljud, hns, jurjević
PROČITAJ I OVO
Sopić: I dalje imamo sve u svojim rukama
PORUKE
Sopić: I dalje imamo sve u svojim rukama
RIJEKA - Rijeka je u 32. kolu SuperSport HNL-a gostovala kod Lokomotive u Kranjčevićevoj i kiksala u borbi za naslov prvaka.
Rijeka rasprodala Rujevicu za Dinamo
DERBI
Rijeka rasprodala Rujevicu za Dinamo
RIJEKA - Rijeka i Dinamo u nedjelju od 19:30 igraju derbi za prvo mjesto SuperSport HNL-a u utakmici 33. kola. Rijeka će biti domaćin na rasprodanoj Rujevici, potvrdio je klub.
Dallas nadoknadio 31 razlike pa izgubio od Clippersa
NBA PLAYOFF
Dallas nadoknadio 31 razlike pa izgubio od Clippersa
LOS ANGELES - Clippersi su se vratili u igru i poravnali trenutno najzanimljiviju NBA play-off seriju u prvoj rundi.
Knicksi pobijedili, Bogdanović se ozlijedio
NBA
Knicksi pobijedili, Bogdanović se ozlijedio
NEW YORK - Košarkaši New York Knicksa poveli su sa 3-1 u pobjedama protiv Philadelphia 76-ersa u prvom krugu doigravanja NBA lige zahvaljujući 97-92 pobjedi na gostovanju u četvrtoj utakmici te ih još samo jedna pobjeda dijeli od prolaska u drugi krug.
Futsal Dinamo u finalu
DRUGU GODINU ZAREDOM
Futsal Dinamo u finalu
ZAGREB - Futsal Dinamo „srušio“ je još jednom Futsal Pulu i plasirao se u finale drugu godinu zaredom. Pobjednika smo tražili u produžecima, a rezultat na kraju bio je 4:2. A sad, idemo po novu „Kantu“!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE