GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hajduk ovog ljeta ide u temeljitu rekonstrukciju

Hajduk ovog ljeta ide u temeljitu rekonstrukciju
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2024 / 20:42
Autor: SEEbiz
SPLIT - Kreirana je za prvo mjesto, nije za budućnost. Zato momčad Hajduka ovog ljeta ide u veliku rekonstrukciju. Najmanje jedna kompletna postava napustit će Poljud kroz istek posudbi, ugovora, prodaju i raskide.

Nije otkrivanje “tople vode” konstatirati da je momčad preskupa, da nije tržišno kompetitivna, a titulu nije osvojila. Angažiralo se mnoštvo iskusnih igrača koji dovođenje nisu opravdali kroz rezultat, a daljnja prodaja od njih se ionako nije očekivala. Jasno je da neće biti jednostavno raskidati ugovore koji su potpisivani na višegodišnje razdoblje, ali novcem se puno problema u životu može riješiti. Pored toga, na dnevni red će doći i najzanimljivije strukturno pitanje, a vezano je uz igrača oko kojeg se tri sezone gradila momčad. Hoće li se i četvrtu godinu momčad stvarati oko Livaje kao središnjeg igrača? Tema je mnoštvo, idemo redom...

Istek ugovora i posudbi egzaktne su činjenice. Mikanović, Odjidja-Ofoe, Čuić i Nikola Kalinić ugovorom su vezani uz Hajduk do kraja prvenstva, isto kao i posuđeni Brekalo, Kleinheisler i Perišić. Od sedmorice tek se Perišiću može nadati Hajduk u sljedećoj sezoni jer Brekalo i Kleinheisler bezuvjetno se vraćaju Fiorentini i Panathinaikosu. Perišić ima dogovor za potpis s Bijelima za sljedeću godinu, ali ima i klauzulu koja mu unatoč potpisu omogućuje napuštanje Hajduka u dva sljedeća prijelazna roka. Šestorica sa pripremljenim kovčezima plus upitni Perišić, čiji će ostanak sigurno ovisiti o snazi momčadi, pišu Sportske novosti.

Slijede igrači s kojima Hajduk pokušava popuniti proračun - Rokas Pukštas, Niko Sigur i Emir Sahiti. Tercet je to u koji se polažu najveće nade, reprezentativac SAD-a U-20, reprezentativac Hrvatske U-21 i povremeni kosovski reprezentativac. Reference dobro zvuče, ali treba biti iskren, ponude ne pljušte. Ima vremena do mercata koji će ovog ljeta biti pomaknut u realizaciji zbog Europskog prvenstva, ali jasno je s kojim adutima Hajduk izlazi na tržište. Klupski rezultat nije pružio vjetar u leđa transferima, ali koliku će cijenu ostvariti zadaća je s kojom će se baviti novi sportski direktor. Besmisleno je pritom nabadati cijene, pričati o milijunima koji trebaju Splićanima. Koliko god zaradili, trebat će im dodatni prihodi i dodatna ušteda za servisiranje skupog pogona, zato ćemo o financijama drugom zgodom. Mjesec i pol prije kraja sezone bitno je naglasiti s kim Hajduk izlazi na tržište. Jer, tercetu se gotovo i nema tko pridružiti.

Sedmorica s istekom ugovora i posudbi, trojica u “izlogu” za mercato, a potom slijede oni s kojima će se sigurno razgovarati o nagodbi za raskid ugovora. Bez ikakve dvojbe u toj kategoriji će se naći Ferro, Trajkovski i Diallo.

Sjećate li se uopće Ferra, portugalskog stopera koji će sigurno biti krimen Mindaugasa Nikoličiusa. Bez sumnje, najveći propust sportskog direktora. Dvaput je Ferro dolazio u Hajduk, a danas ima ugovor do ljeta 2026. Ove sezone je dugo liječio ozljedu koljena, nije zaigrao od rujna prošle godine.

Bilo bi sjajno da se Ferru pronađe novi klub, da Hajduk vrati makar uloženo za plaće, ali i bez povratka uloženog jasno je da za Ferra nema mjesta u sljedećoj sezoni. Slična je priča i s Trajkovskim. Jedan pogodak ove sezone, od početka studenoga odigrao je tek 21 minutu u prvenstvu. Nema se tome što dodati osim da 31-godišnji Trajkovski ima ugovor do ljeta 2025. Ne ulazimo u njegovu plaću, ali s obzirom koliko je odigrao i što je pružio, definitivno je neopravdano luksuzna investicija. Ismael Diallo je razočarao igrom, a premda ga ugovor veže do ljeta 2026. godine, doći će brzo vrijeme za razgovor o rastanku.

Ukupno smo trinaestoricu stavili pod skener, a još dvojica su u kategoriji igrača kojima ugovor ističe u lipnju 2025. U zadnju godinu ugovora ovog ljeta ulaze “senatori” Elez i Lovre Kalinić. Struka će ovog ljeta procijeniti hoće li se i sljedeće sezone oslanjati na iskusni tandem, odnosno, kako će se iskoristiti njihova posljednja ugovorna sezona na Poljudu.

Pod “skener” smo stavili petnaestoricu, nije isključeno da se još poneki igrač nađe u rubrici “mogući odlasci” jer sigurno je da se neće Hajduk protiviti ponudi za Šarliju ili Uremovića na primjer.

I za kraj, najvažnije pitanje - što će biti s Livajom? Tri godine je momčad nosio na svojim leđima, imao je status lidera i prvog igrača. Međutim, treba pogledati istini u oči, Livaja je u velikom padu forme. Učinak je neusporedivo slabiji u odnosu na dvije prethodne sezone, a ozljede su prorijedile njegove nastupe. Dvije i pol sezone sve je počinjalo i završavalo sa Livajom, međutim, u ovom prvenstvu postigao je tek 10 zgoditaka u odnosu na 19 iz prošle i rekordnih 28 iz sezone 2021./22. Uz to, u aktualnoj sezone ima više izostanaka nego zajedno u protekle dvije i pol godine otkad se vratio u Hajduk. Zato će početno i najvažnije pitanje novih ljudi koji će povesti struku biti fokusirano na ulogu Livaje. Gradi li se momčad i sljedeće sezone oko 30-godišnjeg golgetera ili se traži novi lider ekipe?

Koliko li je samo pitanja proizašlo iz sezone koja je trebala biti povijesna, a po svemu sudeći uklopit će se u sivu zonu koje smo se toliko nagledali. Dvije posljednje sezone bili smo oslobođeni najava velikih rekonstrukcija, momčad je uglavnom imala kozmetičke promjene u blagom redizajnu. Od ljeta 2021. ekipa se stvarala kontinuitetom, ali jasno je da je neuspjeh projekta ujedno i neuspjeh momčadi. Zato je uz velike promjene u kadru realno očekivati i rezanje visokih ugovora. Koštat će remont svlačionice na Poljudu. I živaca i novaca, ali na Poljudu se ovog ljeta definitivno stvara nova momčad. S čijim potpisom? To ćemo tek vidjeti...

Fotografija: Hajduk/Facebook

Tagovi: HAJDUK, LIVAJA, KALINIĆ, Brekalo, Kleinheisler, PUKŠTAS, PERIŠIĆ, DIALLO
PROČITAJ I OVO
Gvardiol nominiran za igrača mjeseca u Cityju
SJAJNE IGRE
Gvardiol nominiran za igrača mjeseca u Cityju
MANCHESTER - Manchester je za vikend na gostovanju pobijedio Nottingham Forest 2:0 u 35. kolu Premier lige. Vodeći pogodak mančesterske momčadi u 32. minuti postigao je Joško Gvardiol.
Sopić: I dalje imamo sve u svojim rukama
PORUKE
Sopić: I dalje imamo sve u svojim rukama
RIJEKA - Rijeka je u 32. kolu SuperSport HNL-a gostovala kod Lokomotive u Kranjčevićevoj i kiksala u borbi za naslov prvaka.
Rijeka rasprodala Rujevicu za Dinamo
DERBI
Rijeka rasprodala Rujevicu za Dinamo
RIJEKA - Rijeka i Dinamo u nedjelju od 19:30 igraju derbi za prvo mjesto SuperSport HNL-a u utakmici 33. kola. Rijeka će biti domaćin na rasprodanoj Rujevici, potvrdio je klub.
Dallas nadoknadio 31 razlike pa izgubio od Clippersa
NBA PLAYOFF
Dallas nadoknadio 31 razlike pa izgubio od Clippersa
LOS ANGELES - Clippersi su se vratili u igru i poravnali trenutno najzanimljiviju NBA play-off seriju u prvoj rundi.
Knicksi pobijedili, Bogdanović se ozlijedio
NBA
Knicksi pobijedili, Bogdanović se ozlijedio
NEW YORK - Košarkaši New York Knicksa poveli su sa 3-1 u pobjedama protiv Philadelphia 76-ersa u prvom krugu doigravanja NBA lige zahvaljujući 97-92 pobjedi na gostovanju u četvrtoj utakmici te ih još samo jedna pobjeda dijeli od prolaska u drugi krug.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE