GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice nogometnih klubova: Bešiktaš uvjerljivo najveći dobitnik pandemije

Dionice nogometnih klubova: Bešiktaš uvjerljivo najveći dobitnik pandemije
NOGOMET I TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2021 / 08:18
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Za danas smo vam odlučili predstaviti ocjenu cijena dionica od početka ove godine (YTD) odabranih europskih nogometnih klubova.

Prošlo je točno tjedan dana otkako je zagrebački Dinamo izbacio Tottenham iz Europske lige i tako se plasirao u četvrtfinale. Pobjeda će definitivno ući u povijesne knjige kao jedna od najvećih pobjeda u postojanju kluba, jer klub nije ostao tako daleko na natjecanju više od 50 godina.

U kontekstu tog uspjeha, analitičari InterCapitala ponovno su odlučili podsjetiti na učinak cijena dionica europskih nogometnih klubova od 2020.

Još devedesetih godina kada natjecateljske nagrade, sponzorstva i TV prava nisu bili toliko unosni kao danas, mnogi su klubovi odlučili prikupiti kapital putem IPO-a kako bi osigurali potrebna sredstva za kupnju najboljih igrača i financiranje budućih rezultata. Europski nogometni klubovi koji su odlučili ponuditi svoje dionice investitorima mogu se naći u indeksu STOXX FCTP (koji je ukinut još u kolovozu 2020.).

Pandemija koja je u tijeku na mnogo je načina vrlo negativno utjecala na nogometne klubove, poput prihoda od prodaje ulaznica i emitiranja, kao i naknada od UEFA-e. Kad promotrimo izvedbu određenih sastavnica FTCP indeksa uz dodatak Manchester Uniteda koji pokazuju mješovite rezultate. Na strani dobitnika može se primijetiti da su od početka 2020. godine 4 od top 5 dobitnika turski klubovi, a na popisu je vodio Bešiktaš (+138,4%), a slijedi Galatasaray (+79,8%) . S druge strane, dvanaest klubova zabilježilo je dvoznamenkasti pad, a Roma je predvodila gubitnike (-57,9%).

Ako bismo promatrali učinak cijene dionica od početka 2021. godine, situacija je nešto drugačija. Na strani dobitnika, Bešiktaš i dalje vidimo kao lidera (+ 44,6%), međutim, ostala tri turska kluba našla su svoje mjesto među gubitnicima.

Kada se gledaju klubovi koji su se plasirali u četvrtfinale Europske lige, navedena su tri - Roma (-6,4% YTD), Ajax (-1,9% YTD) i Manchester United (+ 1,4% YTD).

Tagovi: Dionice nogometnih klubova, STOXX FCTP, Bešiktaš, Galatasaray, AS Roma, Manchester United, Dinamo,
PROČITAJ I OVO
Olmo sve bliže povratku u matični klub
TRANSFERI
Olmo sve bliže povratku u matični klub
LEIPZIG - Dani Olmo bi u ljetnom prijelaznom roku mogao napraviti transfer karijere.
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
TRENERI
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
MANCHESTER - Trener Manchester Uniteda Erik Ten Hag suočava se sa smanjenjem plaće ukoliko 'preživi' na Old Traffordu.
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
NBA
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
LOS ANGELES - Nikola Jokić predvodio je aktualne NBA prvake Denver Nuggetse do pobjede kod LA Lakersa 112:105 za vodstvo 3:0 u seriji u prvom krugu play-offa na Zapadu. Jokićevi Nuggetsi tako su postali prva momčad koja je LeBronu nanijela 11 poraza zaredom.
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE