GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dinamo bi kroz dvije sezone mogao izravno ući u Ligu prvaka

Dinamo bi kroz dvije sezone mogao izravno ući u Ligu prvaka
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2022 / 13:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dinamo je odigrao četiri utakmice grupne faze Lige prvaka. Trenutno je zadnja momčad tablice s četiri boda, ali i dalje ima vrlo realne šanse za prezimljavanje u jednom od dva najkvalitetnija međunarodna europska nogometna natjecanja. Za to će mu trebati pobjeda u barem jednom od preostala dva dvoboja, protiv Milana i Chelseaja.

Plavi su već godinama jedini klub koji značajnije doprinosi hrvatskom nacionalnom koeficijentu, a nekoliko sjajnih europskih sezona dovelo ih je do toga da je trenutno 29. klub Starog kontinenta kada je u pitanju koeficijent ostvaren kroz rezultate u Ligi prvaka i Europa ligi. Sad su stigle sjajne vijesti. Dinamu bi za dvije sezone put do Lige prvaka mogao biti mnogo lakši nego dosad, piše Index.

Naime, od sezone 2024./25. bi trebalo doći do nove podjele kvalifikacijskih uloga. U slučaju da osvajač Lige prvaka osigura ulazak u Ligu prvaka preko domaćeg prvenstva (što je gotovo uvijek slučaj), prazno mjesto neće, kao dosad, ići prvaku 11. države prema koeficijentu.

Umjesto toga, direktni plasman u Ligu prvaka ostvarit će klub s najvećim koeficijentom u takozvanom "champions pathu" kvalifikacija, u kojem se inače natječu prvaci slabije rangiranih liga koje nemaju direktno mjesto u Ligi prvaka. Dinamo baš tamo godinama igra za ulazak u elitu, a dobra vijest je da će sad dobiti šansu preskočiti kvalifikacije.

Dinamo je godinama među klubovima s najvećim koeficijentom te je time vrlo blizu statusa najboljeg kluba u champions pathu koji bi mu donio direktan plasman u Ligu prvaka. Prema trenutnoj ljestvici, ispred njega su samo jedan klub, ukrajinski Šahtar.

S obzirom na fenomenalnu dionicu u Ligi prvaka ove sezone u kojoj još uvijek nema poraz, izvjesno je da će Dinamo preskočiti i Club Brugge. Od ostalih klubova koji su Dinamovi rivali u tom pogledu mogu se istaknuti Kopenhagen, Slavia Prag i Basel.

Loša vijest za Dinamo je da će mu se, pri gledanju koeficijenata za sezonu 2024./25. "obrisati" jedna od najplodonosnijih sezona, ona 2018./19. Dinamo je tada 14.000 bodova, a bolji je bio samo dvije godine kasnije kad je igrao četvrtfinale Europa lige.

Od ostalih promjena, može se izdvojiti još jedna koja će imati utjecaj na hrvatske klubove, a odnosi se također na sezonu 2024./25. Osvajač hrvatskog kupa će tad kretati od prvog pretkola Europa lige, umjesto od trećeg pretkola Konferencijske lige kao dosad.

To je sjajna vijest jer će navedeni osvajač Rabuzinovog suca, u slučaju ispadanja iz Europa lige, imati rezervnu šansu u Konferencijskoj ligi. Podsjetimo, ove sezone je Hajduk kao osvajač kupa ispao u zadnjem kvalifikacijskom kolu Konferencijske lige od Villarreala.

Tagovi: Dinamo, Liga prvaka, Šahtar, Kopenhagen, Slavia Prag
PROČITAJ I OVO
Boston izbacio Miami i postao prva momčad u polufinalu Istoka
USPJESI
Boston izbacio Miami i postao prva momčad u polufinalu Istoka
BOSTON - Boston Celticsi četvrta su momčad koja je izborila drugi krug ovogodišnjeg doigravanja NBA lige, a prva koja je to učinila u Istočnoj konferenciji.
Dončić srušio Jordanov rekord i odveo Mavse do pobjede kod Clippersa
NBA PLAYOFF
Dončić srušio Jordanov rekord i odveo Mavse do pobjede kod Clippersa
LOS ANGELES - Dallas Mavericksi pobijedili su Los Angeles Clipperse 123:93 na gostovanju u petoj utakmici prvog kruga doigravanja za prsten prvaka u NBA ligi i poveli 3:2 u seriji koja se igra na četiri pobjede.
Otkriveni novi detalji o smrti Diega Maradone
LEGENDA NOGOMETA
Otkriveni novi detalji o smrti Diega Maradone
BUENOS AIRES - Nogometna legenda Diego Armando Maradona preminuo je 25. studenoga 2020. godine, a gotovo četiri godine kasnije stižu nove informacije o njegovoj smrti.
Parma se vratila u Serie A
POVRATAK
Parma se vratila u Serie A
PARMA - Parma je danas u gostovanju kod Barija u utakmici 36. kola talijanske Serie B remijem 1:1 osigurala povratak u Serie A, najviši razred talijanskog nogometa.
Bjelica napušta Union Berlin
ODLAZAK
Bjelica napušta Union Berlin
BERLIN - Nenad Bjelica (52) će na kraju sezone napustiti Union Berlin, tvrdi Kicker pozivajući se na izvore unutar njemačkog prvoligaša.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE