GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dalić: Nećemo se lagati, Brazil je favorit

Dalić: Nećemo se lagati, Brazil je favorit
IZBORNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2022 / 10:04
Autor: SEEbiz / H
DOHA - Vatreni su u drami jedanaesteraca svladala Japan u osmini finala svjetskog prvenstva i plasirali se među posljednjih osam reprezentacija na turniru u Kataru.

Za mjesto u polufinalu igrat će protiv Brazila, za mnoge najvećeg favorita natjecanja. Analizu utakmice s Japanom i najavu susreta s Brazilom dat će izbornik Zlatko Dalić na konferenciji za medije koja započinje od 9 sati.

- Lijepo jutro. Biti među osam najboljih na svijetu je zaista sjajno. Zasluženo je i izboreno u teškoj utakmici. Po povratku u hotel malo smo proslavili. Nisam još jednom pogledao utakmicu, bio sam iscrpljen. Ne treba mi posebna analiza, igrali smo dobro, onako kako treba. Prvih pola sata nametnuli smo svoj stil igre, a onda ušli u nervozu kojom smo vratili suparnika. Potom smo se i mi vratili - rekao je Dalić na početku.

- Kad se prođe, sve je super. Mi smo na klupi razgovarali, htjeli pametno odlučivati, ne raditi greške, pogotovo u zamjena jer je očito bilo da idemo u produžetke, da sačuvamo energiju. I Luka i Kova su trebali izaći, uveli smo igrače za penale. Nisam Budimira zamijenio jer je bio loš, ušao je kako bismo bili opasniji na skoku, nego zato što sam s Livajom htio dobiti u završnici utakmice dok je Japan pao. Znam da taj potez nije popularan. Njemačka i Španjolska igrale su s pasom i nisu uspjele, mi smo išli drugačije i tako stvarali problem. Očito je to bio način kako doći do ravnoteže. I jučer smo istrčali četiri kilometra više od protivnika. - rezimira izbornik kockastih pa odgovorio koliko možemo protivv Brazilaca...

- Brazil je najmoćnija reprezentacija na Svjetskom prvenstvu. Njihov izbor igrača, kvaliteta... To je zastrašujuće. Pred nama je veliki ispit protiv ekipe koja igra nogomet i nadigrava se. Trebat će tu utakmicu dobro pripremiti. Nemamo se čega bojati, moramo ući u utakmicu s vjerom i samopouzdanjem. Možda je prerano, kao da je finale... Brazil je favorit, ali nećemo se predati. Odmorit ćemo se, dat maksimum i suprotstaviti mu se igrom.

- Na sastanku sam rekao igračima da imaju priliku ući u povijest. Imamo 18 igrača koji nisu igrali prije četiri godine, ovo je nova generacija. Nije zahvalno raditi usporedbe, ovi igrači tek dolaze. Ovo će za njih biti dobar poticaj, to da su bili ključni igrači kod jedanaesteraca. Svi kvalitetno rade i zaslužuju priliku. Ovo je treći najbolji rezultat u povijesti Hrvatske, već sad su igrači ušli u povijest. Ako pogledate 2018. i gdje su igrali igrači, Barcelona, Real, Bayern, Inter, Juventus... Sada ih imamo šestoricu iz hrvatskog prvenstva. Nije lako uspoređivati. Dečkima skidam kapu za napravljeno - nahvalio je svoje igrače naš izbornik. Kada je riječ o izboru prve špice, Dalić kaže:

- Vidjet ćemo, svi su dobili priliku i imali minutažu. Rekao sam da ćemo tako i rasporediti s obzirom na to da nemamo toga tko je broj 1. Nema više napadača Atletica i Juventusa, sad su Dinamo, Hajduk i Osasuna. Nemojte živjeti u oblacima, imamo što imamo. Dečki su kvalitetni, mogu i tu ćemo tražiti najbolje rješenje. Nije pošteno secirati igru, je li bilo lijepo ili nije. Dečki su ušli među osam na svijetu. Ovo nije umjetničko klizanje, nego nogomet. Je li zabio gol ili nije, trudio se i to je to. Vidjet ćemo što ćemo napraviti. Što god smo napravili, bio je dobar i uspješan potez. Kad si među osam, to je tako. I bit će protiv Brazila.

- Mnogi su rekli da ga čekaju, ali kad god smo ga čekali, on se pokazao. Najvažnije golove su zabili Perišić i Kramarić. Iz nečega što je teško i nemoguće on zabije gol. Jako je važan igrač za nas, drago mi je što je postao najbolji strijelac Hrvatske na velikim natjecanjima. Odrađuje posao i kad nam je teško, on zabije. Veliki respekt, on i Kramarić su u mom mandatu dali najvažnije golove. Ali pobjeđuje tim, ne igrač, pohvalio je Ivana Perišića, čovjeka za velike utakmice i turnire.

- Pokazujemo karakter i mentalitet. Imamo vic u igri, ali možda je taj mentalitet ranije nedostajao. Pokazujemo volju, energiju i karakter. Mislim da to proizlazi iz toga što vjerujemo jedni drugima. Želimo nešto napraviti za domovinu i to pretočimo u igru, to je pitanje domoljublja, emocija i ponosa. Nije to kao u klubu gdje se igra za novac. Prije četiri godine smo protiv Engleske pokazali vjeru i karakter. Jučer možda to nije bilo tako, ali pokazali smo energiju. Na svjetskim prvenstvima smo izgubili samo jednu utakmicu, finale s Francuskom. Ne na turnirima mjesnih zajednica, na svjetskim prvenstvima. Mogu samo biti ponosan na to.

Dalić ne brine za budućnost hrvatskog nogometa.

- Imamo novu generaciju koja tek treba nešto napraviti. Dobro je što stasaju uz Modrića, Kovačića, Perišića i Brozovića, od njih mogu učiti. Realtivno smo mala zemlja, nemamo toliki bazen kvalitete, ali imamo dvije medalje u 20 godina sa svjetskih prvenstava. Ne strahujem za hrvatsku budućnost, sad smo dobili neke igrače, ali trebat će im vremena da stasaju. Hrvatska će uvijek imati talente i biti konkurentna. Daj Bože da zadržimo ovu konkurentnost koju sad imamo.

- Nećemo se lagati, Brazil je favorit. Ima sjajnu atmosferu i vrhunske igrače. Ali vjerujem da se možemo suprotstaviti, odabrati najbolju taktiku. Nije pametno ići u nadigravanje s Brazilom ili mu dati prostor. Napravit ćemo skauting i dogovoriti što je najbolje. Nije 50-50, ali nismo ni autsajderi. Potrudit ćemo se da budemo dobri.

- Nemojte se ljutiti, ali neću govoriti o Gvardiolu nego o Hrvatskoj. On ima 20 godina i po meni je ako ne najbolji, onda među najboljim stoperima svijeta. Neka tako nastavi i neka se tako nastavi ponašati. Ne bih o pojedincima, pričao bih o reprezentaciji. Nikola Vlašić je jučer došao i rekao da će biti prvi koji će pucati. To pokazuje vjeru u sebe. Posebice jer igrači koji su jučer pucali nisu bili planirani da to rade, oni prvi izvođači bili su zamijenjeni tijekom igre. Livaković je na treningu skinuo četiri, pet penala. Znao sam da će biti dobar.

- Jedan od razloga što smo među osam je obiteljska atmosfera, zajedništvo i povjerenje koje je ogromno. Jedna smo od najuređenijih reprezentacija, po svemu. Izjave, fair-play, igra... Nema trzavica i incidenata. Imamo mi interne kazne, ali nijedna nije napravljena. Zahvaljujem se igračima koji nisu igrali ni minute na SP-u, ali njihov doprinos je ogroman. Kad se takvi bune povuku sa sobom dvojicu ili trojicu i to nije dobro. Dečki iz stožera dugo su igrali s nekima koji su sad u reprezentaciji, znaju riješiti problem u sekundi. Zaista smo poput obitelji. Problematični, oni koji su mislili da su iznad Hrvatske, više nisu s nama - zaključio je Dalić.

Tagovi: Zlatko Dalić, hrvatska nogometna reprezentacija, Marko Livaja, Dominik Livaković, Ivan Perišić
PROČITAJ I OVO
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
TRENERI
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
MANCHESTER - Trener Manchester Uniteda Erik Ten Hag suočava se sa smanjenjem plaće ukoliko 'preživi' na Old Traffordu.
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
NBA
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
LOS ANGELES - Nikola Jokić predvodio je aktualne NBA prvake Denver Nuggetse do pobjede kod LA Lakersa 112:105 za vodstvo 3:0 u seriji u prvom krugu play-offa na Zapadu. Jokićevi Nuggetsi tako su postali prva momčad koja je LeBronu nanijela 11 poraza zaredom.
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE