GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boto postaje sportski direktor Osijeka

Boto postaje sportski direktor Osijeka
VELIKO IME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2024 / 08:06
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Točno sto dana od smjene prethodnog sportskog direktora, Osijek je imenovao osobu na jednu od ključnih funkcija u klubu.

Jose Boto u srijedu u poslijepodnevnim satima je stigao u grad na Dravi, a u četvrtak će kao novi sportski direktor Bijelo-plavih useliti u svoj ured na drugom katu Opus Arene iz kojeg puca pogled na trening centar, iz kojeg na dlanu ima svaki od sedam terena i savršeni pregled što se na kojem od njih radi. Iako, ako je po iskustvima prethodnih klubova u kojima je radio slavni Portugalac ne provodi puno vremena u uredu, nego uglavnom uz teren u stalnoj komunikaciji s trenerima. Prvi radni dan, doznajemo, bit će mu intenzivan, satnica “rasprodana” u razgovorima sa strukom s kojom će u idućem periodu surađivati, a u nekom trenutku će se i predstaviti medijima jer će već u petak s ostatkom momčadi krenuti put Novigrada.

Oduljilo se u Opus Areni s imenovanjem sportskog direktora, ali se na koncu to čekanje isplatilo s obzirom na “težinu”, odnosno reputaciju osobe koja će tu funkciju preuzeti.

- Sa sportskim direktorom ne želimo pogriješiti i zbog toga to malo dulje traje... Jako je bitno da dovedemo pravu osobu koja će u pravom smislu riječi preuzeti uzde sportske politike i ustrojiti sportski dio kluba onako kako vlasnik od prvog dana želi - odgovorio nam je početkom prosinca klupski direktor Vladimir Čohar na pitanje gdje je “zapelo” sa sportskim direktorom.

Kada je prije nešto više od mjesec dana Jose Boto prvi puta boravio u Osijeku, vijest o njegovom potencijalnom angažmanu u Opus Areni zvučala je senzacionalno. Ruku na srce, zvučalo je nevjerojatno da je takvo ime uopće u igri za to upražnjeno mjesto. Mnogi su na tu mogućnost samo odmahivali rukom i tko bi ih mogao zbog toga kriviti. Špekuliralo se u kuloarima s puno imena, ali u klubu su ostajali zakopčani do grla (uostalom ni dolazak Bota do današnjeg dana iz kluba nitko službeno nije potvrdio), najavljeno nam je tek kako na tu funkciju dolazi stranac... A onda je s koncem prošle godine postalo je jasno, sigurno najjači transfer u HNL-u ove zime neslužbeno je potvrđen iz vrha kluba - Boto dolazi u Osijek prije polaska momčadi na pripreme u Novigrad, prihvatio je ponudu koji su klupski čelnici postavili pred njega, a oni su se složili s njegovom vizijom u kojem se smjeru Osijek treba dalje razvijati.

Iz perspektive kluba, dolazak Jose Bota prvi je i korak prema naprijed nakon dugo vremena tapkanja u mjestu. Konkretan čin s kojim je konačno pokazana jasna ambicija jer čovjek takvog ugleda ne dovodi se i ne plaća ako se želiš zadovoljiti s prosjekom. Uostalom, ni Portugalca ne zadovoljava prosječnost, “najbolje ili ništa” njegov je moto. Od Bota očekuje se puno, uostalom osoba takve biografije i takvog ugleda u nogometnim krugovima nikad ranije nije bila u klupskim strukturama. Njegov “potpis” neće biti vidljiv već ove zime, doveden je da postavi čvrste temelje i da jasne smjernice, prije svega da napravi ono u čemu je najbolji, ustroji i razvije skautsku službu. I da radi ono zbog čega je na svjetskom glasu - pronalazi perspektivne igrače. “Boto zna gdje pronaći sljedeći talent”, napisao je ljetos Fabrizio Romano.

Bio je Boto glavni čovjek Benficine skautske službe osam godina, u tom vremenu odlično upoznao ogromno južnoameričko tržište, a iz tog su “bazena” Benfica, a kasnije i Šahtar, crpili dosta igrača. Više od pola milijarde eura zaradio je portugalski velikan u nekoliko godina zahvaljujući transferima igrača koje je Boto “iskopao”. Otkrio je, recimo, Davida Luiza koji je doveden za svega pola milijuna eura, a koji kasnije transferiran u Chelsea za 25 milijuna, Victora Lindelöfa kojeg je Benfica kupila za 50.000 eura i postotak idućeg transfera od švedskog Vasterasa, a onda ga dvije godine kasnije prodala Manchester Unitedu za 35 milijuna eura... I u Šahtaru je napravio odličan posao, no ukrajinski klub napustio je nakon što je grčki PAOK isplatio odštetnu klauzulu koju je imao u svome ugovoru. Čelnici kluba iz Donjecka imali su vezane ruke.

- Boto je kod nas napravio sjajan posao, praktično svaki igrač doveden na njegovu preporuku sada igra - kazao je tada direktor Šahtara Sergej Palkin.

U Grčkoj se nije dugo zadržao, godinu i pol, a PAOK je zasad jedini klub u kojem nije podigao trofej prvaka. Ali zato je oformio momčad koja je na najboljem putu da ga ove godine osvoji. PAOK je, naime, trenutno vodeća momčad tamošnjeg prvenstva.
Za Bota će Osijek biti izazov kakav nikada prije nije imao u karijeri jer do sada je radio u klubovima koji su bili ili europski “teškaši” (Benfica i Šahtar) ili u nacionalnim okvirima (PAOK). U svakom slučaju riječ je o momčadima koji su naučeni osvajati trofeje i koji su u kontinuitetu sudionici skupina europskih natjecanja. Osijek do te razine još nije došao, iako je u nekoliko navrata otkako je prije osam godina prešao u privatne ruke bio blizu takvog rezultatskog iskoraka.

Tagovi: BOTO, OSIJEK
PROČITAJ I OVO
Gvardiol nominiran za igrača mjeseca u Cityju
SJAJNE IGRE
Gvardiol nominiran za igrača mjeseca u Cityju
MANCHESTER - Manchester je za vikend na gostovanju pobijedio Nottingham Forest 2:0 u 35. kolu Premier lige. Vodeći pogodak mančesterske momčadi u 32. minuti postigao je Joško Gvardiol.
Sopić: I dalje imamo sve u svojim rukama
PORUKE
Sopić: I dalje imamo sve u svojim rukama
RIJEKA - Rijeka je u 32. kolu SuperSport HNL-a gostovala kod Lokomotive u Kranjčevićevoj i kiksala u borbi za naslov prvaka.
Rijeka rasprodala Rujevicu za Dinamo
DERBI
Rijeka rasprodala Rujevicu za Dinamo
RIJEKA - Rijeka i Dinamo u nedjelju od 19:30 igraju derbi za prvo mjesto SuperSport HNL-a u utakmici 33. kola. Rijeka će biti domaćin na rasprodanoj Rujevici, potvrdio je klub.
Dallas nadoknadio 31 razlike pa izgubio od Clippersa
NBA PLAYOFF
Dallas nadoknadio 31 razlike pa izgubio od Clippersa
LOS ANGELES - Clippersi su se vratili u igru i poravnali trenutno najzanimljiviju NBA play-off seriju u prvoj rundi.
Knicksi pobijedili, Bogdanović se ozlijedio
NBA
Knicksi pobijedili, Bogdanović se ozlijedio
NEW YORK - Košarkaši New York Knicksa poveli su sa 3-1 u pobjedama protiv Philadelphia 76-ersa u prvom krugu doigravanja NBA lige zahvaljujući 97-92 pobjedi na gostovanju u četvrtoj utakmici te ih još samo jedna pobjeda dijeli od prolaska u drugi krug.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE