GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bjeloruska atletičarka u poljskom veleposlanstvu u Tokiju

Bjeloruska atletičarka u poljskom veleposlanstvu u Tokiju
UTOČIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2021 / 15:03
Autor: SEEbiz / H
TOKIO/KIJEV - Bjeloruska atletičarka Kristina Tsimanoskaja ušla je u ponedjeljak u poljsko veleposlanstvo u Tokiju nakon što je, poslije jučerašnjeg odbijanja da se protiv vlastite volje ukrca na zrakoplov za Bjelorusiju, noć provela pod paskom japanske policije u hotelu na aerodromu.

Suprug bjeloruske atletičarke Arseni Ždanevič ušao je pak u ponedjeljak iz Bjelorusije u Ukrajinu, objavio je izvor iz ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.


Tsimanoskaja (24) će zatražiti azil u Poljskoj, kazao je član lokalne bjeloruske zajednice u Tokiju koji je s njom u kontaktu. Poljski konzularni dužnosnici u Tokiju nisu bili dostupni za komentar, no ranije je dužnosnik poljskog ministarstva vanjskih poslova Marcin Przydacz napisao na Twitteru da je Tsimanoskaji ponuđena "humanitarna viza i slobodan nastavak sportske karijere u Poljskoj, ako to zatraži".
Bjeloruska sprinterica stigla je, kombijem srebrne boje bez registarskih oznaka, u pet sati poslijepodne po lokalnom vremenu pred poljsko veleposlanstvo te se iskrcala s prtljagom s oznakama bjeloruske reprezentacije.

Dvije žene sa zastavicama bijele i crvene boje, koje se smatraju simbolom bjeloruske oporbe, došle su joj pred veleposlanstvo dati potporu.

U diplomatskom incidentu koji se od jučer zbiva usporedno s natjecanjima na Olimpijskim igama u Tokiju, Tsimanoskaja je, odbijanjem da se protiv vlastite volje ukrca u zrakoplov za Bjelorusiju, dovela u žižu pozornosti ovu bivšu sovjetsku republiku kojom autokratski vlada njen predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Sprinterica, koja je u ponedjeljak trebala nastupiti u atletskoj utrci na 200 metara, rekla je za Reuters da joj je trener u nedjelju došao u sobu i zatražio da se spakira te da "odlukom odozgor" mora natrag u zemlju letom Turkish Airlinesa tijekom dana. Razlog su, po njenim riječima, bile neke kritike koje je izrekla na račun trenera i vodstva reprezentacije.

Tsimanoskaja je u zračnoj luci odbila ukrcati se na let te je zatražila pomoć japanske policije, a Reutersu je rekla da "se neće vratiti u Bjelorusiju".

Bjeloruski olimpijski odbor priopćio je pak da su treneri odlučili povući sportašicu s igara "zbog njena emocionalnog i psihičkog stanja".
Glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) rekao je u ponedjeljak da će dužnosnici nastaviti razgovore sa Tsimanoskajom te da je zatraženo kompletno izvješće bjeloruskog olimpijskog odbora.

Japanska vlada objavila je da će sportašica biti na sigurnome dok organizatori i Međunarodni olimpijski odbor ne provjere njezine namjere. "Japan je u koordinaciju s relevantnim stranama i nastavlja poduzimati odgovarajuće akcije", kazao je šef kabineta vlade Katsunobu Kato.
Odgovarajući na brojna pitanja novinara o tome hoće li IOC osigurati zaštitu drugim sportašima u olimpijskom selu, glasnogovornik IOC rekao je da još prikupljaju informacije o tome što se zapravo dogodilo.
U ponedjeljak je glasnogovornik rekao da je IOC poduzeo neke mjere protiv bjeloruskog olimpijskog odbora uoči igara, slijedeći prosvjede diljem Bjelorusije.
U ožujku je IOC odbio prihvatiti izbor sina bjeloruskog diktatora Lukašenka, Viktora Lukašenka, za čelnika bjeloruskog olimpijskog odbora. I ocu i sinu je zabranjen dolazak na Olimpijske igre.

Bjeloruskoj atletičarki vizu su do sada ponudile Češka i Poljska, a francuski ministar za europska pitanja kazao je da bi Francuskoj bila čast ako bi joj Europa odobrila politički azil.
U međuvremenu je Njemačka pozvala Bjelorusiju da poštuje osnovna demokratska prava i slobode svojih građana, uključujući i sportašice i sportaše.

Tagovi: Bjelorusija, Poljska, Kristina Tsimanoskaja
PROČITAJ I OVO
Navijači Bayerna pokrenuli peticiju sa zahtjevom da Tuchel ostane trener
PETICIJA
Navijači Bayerna pokrenuli peticiju sa zahtjevom da Tuchel ostane trener
MUNCHEN - Navijači minhenskog Bayerna pokrenuli su peticiju tražeći od šefova kluba da zadrže Thomasa Tuchela na mjestu trenera i sljedeće sezone.
Olmo sve bliže povratku u matični klub
TRANSFERI
Olmo sve bliže povratku u matični klub
LEIPZIG - Dani Olmo bi u ljetnom prijelaznom roku mogao napraviti transfer karijere.
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
TRENERI
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
MANCHESTER - Trener Manchester Uniteda Erik Ten Hag suočava se sa smanjenjem plaće ukoliko 'preživi' na Old Traffordu.
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
NBA
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
LOS ANGELES - Nikola Jokić predvodio je aktualne NBA prvake Denver Nuggetse do pobjede kod LA Lakersa 112:105 za vodstvo 3:0 u seriji u prvom krugu play-offa na Zapadu. Jokićevi Nuggetsi tako su postali prva momčad koja je LeBronu nanijela 11 poraza zaredom.
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE