GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AEK misli ozbiljno: Doveli najskuplje pojačanje u povijesti

AEK misli ozbiljno: Doveli najskuplje pojačanje u povijesti
PRIJETE DINAMU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2023 / 07:17
Autor: SEEbiz
ATENA - Prvaci Grčke nakon pet godina, Žuto-crni iz Atene, suprotstavit će se Dinamu u 3. pretkolu Lige prvaka. Teška prepreka, ambiciozan protivnik o čijim namjerama jasno govori podatak da je ovog ljeta u Atenu sletio Orbelin Pineda, Meksikanac koji je plaćen 6,5 milijuna eura u dolasku iz Celte Vigo, a već je prošle sezone igrao u AEK-u kao posuđeni igrač španjolske momčadi.

Najskuplji je to transfer u povijesti kluba, koji sljedeće godine slavi stotu godišnjicu postojanja. AEK investira, AEK kupuje, budući da želi ponovno u Ligu prvaka nakon pet godina, pišu Sportske novosti.

Jedan od tri najveća grčka kluba, uz Panathinaikos i Olympiacos, osvojio je naslov prvaka Grčke ovog ljeta. Posljednji put su titulu podigli istog ljeta kad su se plasirali u Ligu prvaka. Ali, čekanje se isplatilo, budući da je nakon pet sezona posta AEK očito sazrio u najbolju momčad Grčke. Žuto-crni su, naime, uzeli dvostruku krunu pobijedivši u finalu Kupa potencijalnog protivnika Hajduka u Konferencijskoj ligi, sastav solunskog PAOK-a (2:0).

AEK vodi Matias Almeyda, 49-godišnji Argentinac koji preferira sustav 4-4-2 u rombu. Nekadašnji igrač Lazija, Parme i Intera u prvoj sezoni na klupi AEK-a donio je pravu revoluciju, donio je navijačima AEK-a sve što su godinama sanjali. Nedostaje im tek ostvarenje europskog sna, novi ulazak u Ligu prvaka, stoga ne treba sumnjati da će njegova momčad ostaviti srce na terenu u oba susreta kako bi stigla do “svetog cilja”. Almeyda je Grčku osvojio visokim presingom, atraktivnim nogometom u kojem je redom skidao sve najveće konkurente. U najvažnijem dijelu sezone, na početku play-offa, Žuto-crni su nanizali pobjede protiv Panathinaikosa, PAOK-a, zatim Olympiacosa u polufinalu Kupa (3:0). Izgledao je AEK uvjerljivo i moćno u nacionalnom okviru, naprosto su Žuto-crni pomeli konkurenciju. Pritom ne čudi da je Almeyda od klupskih čelnika dobio sve ovlasti u kreiranju momčadi, ali i ugovor do ljeta 2028. godine, dakle, na još pet sezona!

Almeyda je ključni čovjek AEK-a, a na travnjaku su njegovi najveći aduti također s američkog kontinenta. Po Transfermarktu najskuplji igrač je reprezentativac Trinidada, Levi Garcia. Vrijedi 7 milijuna eura, prošle sezone je zabio 14 pogodaka uz pet asistencija. Hitri 25-godišnjak kojem je jača lijeva noga može igrati na sve tri pozicije u napadu, premda mu je lijevo krilo preferirana pozicija. Uz Garciju i spomenutog Pinedu stiže i Argentinac Sergio Araujo. Mozak ekipe, igrač koji je u titulu prvaka ugradio po sedam pogodaka i sedam asistencija. Ali, Araujo je ozlijedio ligamente koljena, njegov povratak očekuje se tek krajem kolovoza, a do tada će ulogu ofenzivca iza dva napadača imati najskuplja akvizicija u klupskoj povijesti, Meksikanac Pineda. Obranu drži hrvatski reprezentativac Domagoj Vida zajedno s Kameruncem Moukoudijem.

AEK je prošlog vikenda odigrao test-dvoboj s Trabzonsporom, pobijedili su jaku Bjeličinu ekipu (3:1) i ako je suditi po tom testu Grci su spremni za Dinamo. Vida je na toj utakmici ekspresno izašao, nakon obavljenog pregleda magnetskom rezonancijom utvrđeno je da je istegnuo bedreni mišić. Grci su strahovali od puknuća mišića jer bi onda morao pauzirati nekoliko tjedana, ovako bi trebao propustiti prvu, ali i zaigrati u drugoj.

Jasno, službene utakmice daju sasvim drugi podražaj u odnosu na test-dvoboje, ali razvidno je da Žuto-crni imaju ozračje, imaju pozitivnu atmosferu s kojom dočekuju Modre. Ambiciozni, motivirani i nadasve željni velikog europskog rezultata.
AEK pamte i hrvatski klubovi, igrao je atenski klub protiv četiri momčadi iz HNL-a i pritom je samo Dinamo ostvario pobjedu. Dvaput je AEK svladao Hajduk u skupini Europske lige 2010., pred 22 godine je u Kupu UEFA bio bolji od Osijeka, s Rijekom je odigrao jedan remi uz pobjedu u Europskoj ligi u sezoni 2017./18., dok je Dinamo izbacio AEK davne 1964. godine u Kupu kupova pobjedom 3:0 nakon poraza od 0:2. Ali, jasno je da statistika ne igra na terenu...

Tagovi: AEK Atena, AEK, Dinamo, Orbelin Pineda, Marias almeyda, Levi Garcia, Sergio Araujo
PROČITAJ I OVO
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
KAŠNJENJE
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
BERLIN - Usred spora oko prava emitiranja Bundeslige sa servisom za streaming DAZN, Njemačka nogometna liga (DFL) objavila je da će 36 profesionalnih klubova dobiti manje novca od planiranog od prihoda od medijskih prava.
Obradović ostaje na klupi Partizana
KOŠARKA
Obradović ostaje na klupi Partizana
BEOGRAD - Legendarni trener produljio je ugovor sa srpskim klubom.
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!
ODUŠEVLJENJE
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!

SAN SEBASTIAN - Real Madrid upisao je novu pobjedu, ovog puta u Baskiji.
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
NBA PLAYOFF
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
DALLAS - Dallas Mavericksi su svladali Los Angeles Clipperse sa 101-90 u trećoj utakmici uvodnog kola doigravanja Sjevernoameričke lige NBA lige i poveli 2-1.
Britanski mediji: Arne Slot novi trener Liverpoola
TRENERI
Britanski mediji: Arne Slot novi trener Liverpoola
LONDON - Prema izvješćima nekoliko britanskih medija, engleski prvoligaš Liverpool dogovorio je s nizozemskim prvoligašem Feyenoordom transfer trenera Arnea Slota koji će tako naslijediti Jürgena Kloppa na mjestu glavnog stratega Redsa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE