GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Virtualna izložba HDLU Zagreb

Virtualna izložba HDLU Zagreb
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2020 / 14:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga HDLU Zagreb u jeku otkazivanja kulturnih, pa i likovnih događanja diljem Hrvatske zbog koronavirusa, na portalu Zagrebački likovni umjetnici redovito postavlja virtualne izložbe, od kojih je najnovija "Duhovnost i umjetnost".

Nakon izložbi na temu plesa i aptrakcije u fotografiji, postavljenih tijekom ožujka, sada se predstavljaju slike dvadesetak umjetnika koje izražavaju njihove duhovne težnje, simbole, likove i stanja koja ih nadahnjuju na putu samospoznaje, kao i spoznaje cjelovitosti svijeta oko nas.

Odnos duhovnosti i umjetnosti obrađen je s različitih gledišta i uvjerenja,vjernika i onih koji slijede različite neinstitucionalne duhovne i filozofske prakse.

"Upravo u toj različitosti pojedinaca sadržano je bogatstvo cjeline, koja je skladno obogaćena tolerancijom i kreativnim suživotom, unutar kojega umjetnici žele svojom imaginacijom dotaknuti dublju stvarnost, istražiti nepoznate svijetove, odgovoriti na pitanja o smislu i osobnom poslanju, oplemeniti svoj unutarnji duhovni prostor kao dio veće cjeline", ustvrdila je u predgovoru Krešimira Gojanović, predsjednica HDLU Zagreb.

Po njezinim riječima, umjetnici kroz slike promišljaju o postanku Univerzuma, o svjetlu i tami, o planeti na kojoj živimo, o Hramu prirode koja nas okružuje, o čovjekovim iskušenjima, patnjama, ali i radosti življenja.

"Istine nisu konačne, jer svatko od nas posjeduje svoj osobni djelić istine, koju moramo nadopunjavati i obogaćivati u susretu sa drugim pojedincima, različitim od nas. I kroz sve te različite puteve, možda se nazire neki zajednički nazivnik kao što je ljubav – ljubav prema mudrosti, ljubav prema stvaranju", dodala je.

Među okupljenim umjetnicima su Anđelko Brkić, Vedran Bukovina, Ana Cerovski, Jasna Dapas, Andreja Dujnić Žmirić, Rajko Đedović, Suzana Gajdek, Krešimira Gojanović, Ivana Kolić, Mira Kos, Stjepan Kulfa, Boris Pecigoš, Stjepan Perković, Višnja Peter, Krešimir Radas, Laura Šarabok, Petar Vidak, Mladen Žunjić.

Tagovi: HDLU Zagreb, Duhovnost i umjetnost, Krešimira Gojanović
PROČITAJ I OVO
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
FESTIVALI
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
CANNES - U Cannesu počinje 77. filmski festival. Može se očekivati puno blještavila i glamura, međunarodnih zvijezda, mnoge filmske vrhunce - a možda čak i štrajk filmskih radnika.
Preminuo skladatelj Silvio Foretić
IN MEMORIAM
Preminuo skladatelj Silvio Foretić
ZAGREB - Danas je u 84. godini života preminuo enfant terrible hrvatske suvremene glazbe, Silvio Foretić. Jedinstveni umjetnik čiji su znatiželja, hrabrost i talent pomicali granice i širili vidike ostalima.
Memoari Angele Merkel izlaze u studenome
NAJAVE
Memoari Angele Merkel izlaze u studenome
BERLIN - Memoari dugogodišnje njemačke kancelarke Angele Merkel bit će objavljeni krajem studenog, gotovo tri godine nakon što je sišla s vlasti, najavio je izdavač u ponedjeljak.
Čuvarima formule nova međunarodna priznanja: Tri nagrade u Los Angelesu
PRIZNANJA
Čuvarima formule nova međunarodna priznanja: Tri nagrade u Los Angelesu
LOS ANGELES - Film "Čuvari formule" reditelja Dragana Bjelogrlića osvojio je čak tri nagrade na upravo završenom Filmskom festivalu u Los Angelesu – i to nagradu za najbolji film, nagradu za najbolju filmsku kameru kao i nagradu publike.
Preminuo Luko Paljetak
IN MEMORIAM
Preminuo Luko Paljetak
DUBROVNIK - Luko Paljetak umro je danas nakon duge i teške bolesti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE