GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro konceptualni umjetnik Claes Oldenburg

Umro konceptualni umjetnik Claes Oldenburg
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2022 / 07:28
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Američki konceptualni umjetnik švedskog podrijetla Claes Oldenburg preminuo je u 93. godini u New Yorku objavila je galerija Paula Cooper.

Oldenburg je svakodnevicu pretvorio u umjetnost, a slavu je stekao šezdesetih godina prošlog stoljeća umjetničkim instalacijama predimenzioniranih predmeta za svakodnevnu uporabu.

Njegove gigantske žlice, noževi, kvačice, sigurnosne igle, telefoni i korneti za sladoled danas ukrašavaju javne površine diljem svijeta, premda su njegove ideje isprva bile predmet kritika.

Međutim, odvažni, duhoviti i duboki prikazi svakodnevnih predmeta pribavili su mu reputaciju jednog od najvažnijih umjetnika 20. stoljeća. Smatra se i jednim od najistaknutiji predstavnik pop-arta u kiparstvu.

Svoja je djela definirao kao spomenike konzumerizmu, odnosno potrošačkom društvu obilja.

Rođen u Švedskoj 1929., Oldenburg se s obitelji preselio u Chicago 1936. godine, studirao je književnost i povijest umjetnosti na sveučilištu Yale, a pohađao je i Umjetnički institut u Chicagu. Od 1956. je živio u New Yorku, gdje je brzo postao istaknuta figura unutar gradske avangarde, postavivši The Street (1960.) impresivnu instalaciju visećih radova napravljenih od urbanog otpada, a potom i The Store (1961.) izložbu malih gipsanih skulptura svakodnevnih predmeta postavljenih u pravi, unajmljeni izlog.

Među njegovim najpoznatijim djelima je "Clothepin" na Center Square Plazi u Philadelphiji, 13.7 metara visoka čelična štipaljka postavljena tijekom obilježavanja dvjestote obljetnice SAD-a 1976.

U Chicagu, "Batcolumn" od 29 metara iz 1977. prikazuje bejzbolsku palicu, a u Las Vegasu, "Flashlight" se uzdiže 11.7 metara visoka svjetiljka.

U Washingtonu je njegov rad predstavljen golemom gumicom za pisaći stroj od čelika i stakloplastike u vrtu skulptura Nacionalne galerije umjetnosti. Njegovi radovi se mogu vidjeti i u Barceloni, Tokiju, Rotterdamu, Seoulu, Middlesbroughu, Los Angelesu...

Američki predsjednik Bill Clinton dodijelio mu je Nacionalnu medalju za umjetnost 2000. godine.

Tagovi: Claes Oldenburg, New york
PROČITAJ I OVO
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE