GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro Dževad Karahasan, jedan od najznačajnijih književnika u BiH

Umro Dževad Karahasan, jedan od najznačajnijih književnika u BiH
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2023 / 23:04
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Umro je Dževad Karahasan, jedan od najznačanijih bosanskohercegovačkih književnika, objavila je obitelj.

Karahasan je preminuo u 70. godini nakon teške bolesti.

Dobitnik je brojnih priznanja i djela su mu prevođena na 15 svjetskih jezika.

Godine 2020. je nagrađen najprestižnijim njemačkim književnim priznanjem, Goetheovom nagradom, koju dodjeljuje grad Frankfurt, rodni grad Johanna Wolfganga Goethea.

Rođen u Tomislavgradu 1953., diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1976., a doktorirao 1986. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radio je kao dramaturg, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te predavao na Sveučilištu u Göttingenu. Godine 1993. je izbjegao u Austriju gdje je s obitelji živio do smrti.

Uz ostalo autor je romana “Istočni diwan” (1989), “Šahrijarov prsten” (1994) i “Sara i Serafina” (1999), drame “Kralju ipak ne sviđa se gluma” (1986) i “Misionari” (1989) te više teatroloških naslova. Napisao he i knjige eseja “O jeziku i strahu” (1987), “Dnevnik selidbe” (1993), “Dosadna razmatranja” (1997) i “Dnevnik melankolije” (2004).

Tagovi: Dževad Karahasan
PROČITAJ I OVO
Casanova
PRAZNINA /13)
Casanova
"Kaj je, lima? Kaj je bilo, kaj te murija stisla? Sereš da te butragenjos ostavil? Pa daj se podajgle! Ti, kreveljiš se ko' da su te klepili sa pol kile spisirane gandže! Kaj ti je burke, pa nisu tetrijebi tog vredni!
Preminuo glazbeni urednik Ivan Dvoržak
TUŽNA VIJEST
Preminuo glazbeni urednik Ivan Dvoržak
ZAGREB - Sve nas je sinoć šokirala iznenadna smrt kolege Ivana Dvoržaka, dugogodišnjeg glazbenog urednika Hrvatskog radija koji nas je napustio u 50. godini. Kolege će ga pamtiti po vedrom duhu, predanosti poslu i ljubavi prema glazbi, a slušatelji po emisiji Glazba za sanjarenje.
Kojo: Sinoć na ulici napadnut kolega Marko Janketić
SRAMOTNO
Kojo: Sinoć na ulici napadnut kolega Marko Janketić
BEOGRAD - Glumac Nikola Kojo rekao je, gostujući u Dnevniku na TV Nova S, da je sinoć na ulici napadnut njegov kolega Marko Janketić.
Partibrejkersi 14. listopada u Tvornici kulture
KONCERTI
Partibrejkersi 14. listopada u Tvornici kulture
ZAGREB - Više od godinu dana od nastupa na festivalu Brijačnica, kultni beogradski rokeri Partibrejkers u subotu, 14. listopada, u zagrebačku Tvornicu kulture ponovno donose nezaustavljivu žestinu i distorziju, najavljeno je iz Tvornice.
Ogranak Matice hrvatske i Grad Split u sporu oko korištenja prostora
SPOROVI
Ogranak Matice hrvatske i Grad Split u sporu oko korištenja prostora
SPLIT - Poslovni prostor splitskog Ogranka Matice hrvatske u Marmontovoj ulici izazvao je nesuglasja između Grada Splita koji traži da se Matica prijavi na natječaj za dodjelu gradskih prostora, dok Matica traži produljenje ugovora koji je istekao krajem 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE