GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tesla valovi: Po prvi put u povijesti Zagrebačka filharmonija muzicira uz Teslinu zavojnicu

Tesla valovi: Po prvi put u povijesti Zagrebačka filharmonija muzicira uz Teslinu zavojnicu
KONCERTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2023 / 22:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kako kroz glazbu obilježiti život i stvaralaštvo jednog genija? Zagrebačka filharmonija odabrala je multivarijantni ulazak u njegovu nutrinu, duhovnost, igru, odlučnost, krhkost i snagu zajedno. Koncert je stoga podijeljen u tri djela, svaki po tri skladbe.

Prvi dio nazvali smo – opisnim. Tu je Schubertova Ave Maria, koja je bila izvedena na njegovu sprovodu, a u našoj interpretaciji i aranžmanima Marina Rabadana te u izvedbi Hrvatskog vokalnog sastava „Sveti Blaž” i Zagrebačke filharmonije. Zatim slijedi doživljaj Teslina djetinjstva u Lici kroz autorsku skladbu Smiljan Dubravka Palanovića, dok kraj opisnog djela završavamo autorskom skladbom Dubravka Palanovića Putovanje, u kojoj je opisan put jednog znanstvenika od rodnog Smiljana preko gimnazije u Karlovcu do New Yorka, gdje je kao znanstvenik doživio vrhunac i gdje je dočekao svoj kraj u hotelu New Yorker prije točno 80 godina, nakon što je umrla njegova voljena golubica.

„Pisanje glazbe na temu života i djela genija kakav je bio Nikola Tesla čini mi se kao neuhvatljiva nit. Prije nego što sam počeo pisati, osjećao sam se nedostojno, maleno. Svakako, to nije bio lak zadatak.”
„Glazbena priča ne ide kroz Teslin život do kraja linearno i kronološki jer glazba, po mom sudu, ne može tako ići kad opisuje nečiji život i rad. Ona ima svoj vlastiti život, bez obzira na to što mi pokušali riječima opisati, dočarati, dokazati, objasniti.”

Drugi dio koncerta nazivamo inspirativnim i tu opisujemo ono što ga je okruživalo, gdje je živio i čime se napajao dok je stvarao najveće izume. Prva skladba drugog djela jest Central Park In The Dark skladatelja Charlesa Ivesa, njegova suvremenika, koji opisuje New York u vremenu kada je Tesla tamo živio. Zatim slijedi Johan Sebastian Bach, kojeg je izumitelj volio slušati, a znakovita je i brojka tri, koja je pratila i poznatog skladatelja i izumitelja. Skladbu Tokata i fuga u d-molu izvest će Zagrebačka filharmonija.
Završavamo drugi dio skladbom Vilinski kralj Franza Schuberta, prema pjesmi Johana Wolfganga Goethea, kojom dajemo važnost književniku i pjesniku kojeg je izumitelj često citirao i štovao, a koju možemo doživjeti i dublje jer opisuje smrt sina na konju, što podsjeća na nesretan kraj Teslina brata, što je ostavilo biljeg velike tuge u njegovu životu. Aranžmane za skladbu Vilinski kralj potpisuje Marin Rabadan, a izvodit će je Hrvatski vokalni sastav „Sveti Blaž” i Zagrebačka filharmonija uz Teslinu zavojnicu.

Posljednji dio pod nazivom prijelaz sastoji se od tri autorske skladbe.
Prvu potpisuje skladatelj Frano Đurović pod nazivom „Tesline frekvencije”, a sastoji se od tri kontrastna stavka, attacca. Prvi stavak – „To je ona druga slika” – opisuje reminiscencije na Liku, Ameriku, Nijagaru. Drugi stavak, pod nazivom „Hvala ti, majko moja”, opisuje Teslinu ljubav prema majci, a izvest će ga a cappella Hrvatski vokalni sastav „Sveti Blaž”. Treći stavak, pod nazivom „Bez ispaljenog metka od nepoznatog strijelca”, zamišljen je kao koncert za Teslinu zavojnicu i orkestar.

Praizvedbe skladbi posvećenih Nikoli Tesli

Skladatelji: Frano Đurović, Dubravko Palanović i Marin Rabadan

24.11. u 19:30, Velika dvorana Vatroslava Lisinskog


Dirigent: Dawid Runtz
Režija: Petra Radin

U izvedbi: Zagrebačka filharmonija i Hrvatski vokalni ansambl „Sv. Blaž”

Zavojnicu kreirao za Tehnički muzej: Ivan Kožar

Ličko nijemo kolo izvodi: Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Degenija” Gospić

Videokamera: Filip Bašić
Videomontaža: Sanja Pađen
Oblikovanje svjetla: Dina Marijanović
Glas Nikole Tesle: Vladimir Tintor
Postav scene: Branko Lepen


* Ne preporuča se osobama s elektrostimulatorom srca i osobama s epilepsijom.

* Studenti 50 % popusta.

Tagovi: Tesla valovi, Zagrebačka filharmonija, Tesla, Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE