GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpski glumci na udaru vlasti zbog podrške prosvjedima

Srpski glumci na udaru vlasti zbog podrške prosvjedima
NA UDARU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2023 / 13:03
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Glumci koji su podržali građanski bunt i pridružili se masovnim prosvjedima "Srbija protiv nasilja", potaknutim masovnim ubojstvima u dvije pucnjave s početka svibnja, postali su metom napada vlasti i provladinih medija - od uvreda u parlamentu do prijetnji na društvenim mrežama.

Prosvjedi protiv nasilja u politici, javnom prostoru i medijima započeli su nekoliko dana poslije ubojstva zaštitata i devetero učenika u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. svibnja, te masovnog ubojstva osam mladih osoba dan kasnije u dva sela nadomak Beograda.

Glumci su podržali bunt građana koji, uz proeuropsku oporbu, vlast vide odgovornom za promicanje i toleriranje nasilja, nemorala i mržnje u prorežimskim medijima i javnom prostoru, a mnogi od njih su se i izravno uključili govoreći na prosvjednim skupovima i sudjelujući u već šest dosadašnjih povorki u kojima deseci tisuća ljudi jednom tjedno blokiraju središte Beograda i okružuju državne institucije.

Vlast prosvjede vidi kao političke, a oporbu i sudionike optužuje da "lešinare" tragedijama.

Na temelju tih stajališta, glumci su se našli na udaru zastupnika vladajuće koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom - od objave navodnih milijunskih honorara koji su im isplaćeni za filmove i tv serije do toga da ih se za skupštinskom govornicom i u izravnom tv-prijenosu naziva "šljamom".

Uslijedile su potom prijetnje na društvenim mrežama u kojima se upozorava da paze na djecu, do incidenta s oštećenim automobilima i pogromaškim tekstovima u prorežimskim medijima.

Glumce se optužuje, među ostalim, za protudemokratsko rušenje države i ustavnog poretka i anticivilizacijske akte protiv televizija s nacionalnom frekvencijom u čijim se programima promovira nasilje, mržnja i nemoral.

Nakon tih napada glumci su objavili proglas i čitaju ga pred publikom nakon kazališnih predstava, zbog laži, kleveta i uvreda na njihov račun izrečenih u parlamentu najavili su kaznene tužbe, ali i poručili da neće odustati u iskazivanju svoje volje i mišljenja o dubokim podjelama u društvu koje toleriraju i potiču vladajući.

„Taj rječnik mržnje, pogrdnih naziva, prozivki i ostalo više ne prolazi. Jedino ‘oružje’ protiv toga jest - ne plašiti se. Ovo ne može biti utrka na sto metara. Šetnja naša ne može biti trka na sto metara“, poručila je glumica Milena Pavlović.

Napadi na glumce su bruka i sramota, demonstriranje bahate sile vlasti i ostalih koji ih u tome slijede, istaknuo je Dušan Kovačević, akademik, dramski pisac, redatelj i ravnatelj Zvezdara teatra, u povodu skandala koji prate prosvjede i potresaju društvo i kulturu.

„Oružje’ glumca su samo riječ i govor, a kao za najveći civilizacijski domet demokracije borili smo se za slobodu govora na sceni i u životu. Kome ta sloboda smeta ima ozbiljnih problema sa vlastitim životom", poručio je Kovačević.


On je napade ocijenio "nedopustvima", istaknuvši da su "napadi na glumce i ljude koji se bave umjetnošću, zbog slobode govora, poražavajući za svako društvo“.

"Oni koji su to napravili nisu išli u kazalište, a ako su i išli, nisu ništa naučili", rekao je Kovačević.

Tagovi: Dragan Bjelogrlić, nikola kojo, Milena Pavlović, Vladimir Kovačević, Srbija protiv nasilja
PROČITAJ I OVO
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE