GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija je počasni gost Frankfurtskog sajma knjiga

Slovenija je počasni gost Frankfurtskog sajma knjiga
SAJMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2023 / 19:36
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Za dva tjedna, 18. listopada, počinje Frankfurtski sajam knjiga. Riječ je o 75. poslijeratnom jubileju, iako tradicija seže još u srednji vijek.

Knjižarska industrija u Njemačkoj, međutim, ne ide baš najbolje na ovu lijepu obljetnicu. Udruga knjižara objavila je da je promet u 2022. iznosio oko 9,44 milijarde eura, što je 1,9 posto manje nego godinu prije.

Na predstojećem sajmu najpoznatiji gost bit će britansko-indijski pisac Salman Rushdie, koji je nakon dugogodišnjih prijetnji islamističkih ekstremista teško ranjen u prošlogodišnjem atentatu.

Na zatvaranju sajma 22. listopada Rushdieju će biti dodijeljena Nagrada za mir njemačkih knjižara.

Ovogodišnja zemlja počasnog gosta sajma je mala, literarno prilično neistražena Slovenija. Na otvaranju sajma bit će i njemački kancelar Olaf Scholz.

Prodaja ulaznica ide dobro - dva tjedna prije otvorenja već je otišlo više nego 2019., posljednje godine prije pandemije. Posjetitelja je tada bilo više od 300.000. Više je i nakladnika, za 10 posto. Lani ih je bilo oko 4000 iz stotinjak zemalja.

Sajam donosi i novosti - prostor za susrete s književnicima u kojem će čitatelji moći dobiti autogram ili snimiti selfie s autorom. Osim toga, nudi se poseban program za obitelji s djecom.

Fotografija: Sebastian Gollnow/dpa

Tagovi: Slovenija, Frankfurtski sajam knjige
PROČITAJ I OVO
Isabelle Huppert na čelu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu
PRIZNANJA
Isabelle Huppert na čelu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu
VENECIJA - Francuska glumica Isabelle Huppert, najpoznatija po ulozi sado-mazo profesorice klavira u istoimenom filmu (The Piano Teacher), predvodit će žiri ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, objavio je danas 81. Venecijanski međunarodni filmski festival.
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
LOŠE VIJESTI
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
RIJEKA - Hrvatska književnica Vedrana Rudan objavila je da boluje od raka.
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE