GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rushdie osvojio veliku njemačku književnu nagradu

Rushdie osvojio veliku njemačku književnu nagradu
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2023 / 20:35
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Salman Rushdie, koji je jedan od najslavnijih svjetskih autora od objavljivanja svog romana "Djeca ponoći" 1981. godine, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za mir njemačkog knjižara.

Ovaj 76-godišnjak, koji je prošle godine teško ozlijeđen u pokušaju ubojstva, primit će prestižnu nagradu ove jeseni u crkvi svetog Pavla u Frankfurtu, priopćilo je u ponedjeljak Udruženje njemačkih izdavača i knjižara.

Britanski autor indijskog podrijetla nagrađen je za "svoj nepokolebljiv duh, za njegovu afirmaciju života i za obogaćivanje našeg svijeta svojom ljubavlju prema pripovijedanju", stoji u izvješću žirija.

"Njegovo djelo bilježi silu koju koriste opresivni režimi da unište cijela društva, a istodobno slavi neuništivi duh otpora koji iskazuju pojedinačna ljudska bića", nastavlja se.

Autor je živio pod prijetnjom za svoj život otkako je iranski ajatolah Khomeini izdao fetvu protiv njega 1989. godine zbog "Sotonskih stihova", romana za koji je svećenik rekao da vrijeđa islam.

U kolovozu 2022. Rushdi je bio žrtva napada nožem tijekom predavanja u Sjedinjenim Državama. Od tada je slijep na jedno oko. Autor trenutno piše knjigu o napadu.

Unatoč fizičkim i psihičkim posljedicama, on nastavlja pisati "s velikom maštom i dubokom ljudskošću", stoji u priopćenju žirija.

"On ostaje jedan od najstrastvenijih branitelja slobode misli i govora - i ne samo svoje, već i onih ljudi čije stavove ne dijeli."

"Uz veliki osobni rizik, on tako brani ključni uvjet mirnog suživota", dodala je porota.

Autor je "duboko počašćen i zahvalan za ovu važnu nagradu", citirao je odbor zaklade Rushdieja.

"Znam koliko je ova nagrada značajna i pomalo sam prestravljen popisom prijašnjih primatelja, kojemu će moje ime sada biti dodano. Zaista sam oduševljen", rekao je Rushdi.

Dobitnik Nagrade za mir njemačkog knjižara dobiva 25.000 eura (27.000 dolara). Dodjeljuje se pojedincima koji su pridonijeli ostvarenju ideje mira u književnosti, znanosti ili umjetnosti. Prošle godine nagradu je dobio ukrajinski autor Serhiy Zhadan.

Njemačko udruženje izdavača i knjižara dodjeljuje nagradu od 1950. godine. Čast se tradicionalno dodjeljuje na kraju Frankfurtskog sajma knjiga.

Ove godine dodjela je zakazana za 22. listopada.

Tagovi: Salman Rushdie
PROČITAJ I OVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
BOGATSTVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
LONDON - Paul McCartney, koji je svoju glazbenu karijeru započeo s Beatlesima, postao je prvi britanski glazbenik koji je postao milijarder, prema listi bogataša Sunday Timesa.
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu
NAPAD
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu

NEW YORK - Holivudska zvijezda Steve Buscemi prošlog je tjedna u srijedu šetao ulicama New Yorka kada ga je prolaznik iznenada udario šakom u lice.

Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
JAZZ
Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
ČAKOVEC - To se doista i dogodilo – u fantastičnoj atmosferi, u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu - glazbena ikona, veliki američki trubač Chris Botti održao je koncert o kojem će se još danima govoriti.
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
FESTIVALI
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
CANNES - U Cannesu počinje 77. filmski festival. Može se očekivati puno blještavila i glamura, međunarodnih zvijezda, mnoge filmske vrhunce - a možda čak i štrajk filmskih radnika.
Preminuo skladatelj Silvio Foretić
IN MEMORIAM
Preminuo skladatelj Silvio Foretić
ZAGREB - Danas je u 84. godini života preminuo enfant terrible hrvatske suvremene glazbe, Silvio Foretić. Jedinstveni umjetnik čiji su znatiželja, hrabrost i talent pomicali granice i širili vidike ostalima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE