GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Realisti najbolja predstava 29. Festivala glumca

Realisti najbolja predstava 29. Festivala glumca
TRIJUMF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2022 / 10:19
Autor: SEEbiz / H
VINKOVCI - Dodjelom nagrada i priznanja u Vinkovcima je u subotu završio 29. Festival glumca na kojemu je nagradom "Vanja Drach" za najbolju predstavu u cjelini nagrađena predstava "Realisti" autora Jure Karasa, u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

"Ovo je jedinstven festival u kojem je glumac centar svega. Usudio bih se reći da je Festival glumca najveći i najbolji dramski festival u Hrvatskoj. Dosegli smo zavidni novo izvrsnosti i na nama je da ga poboljšamo, ako je moguće", ocijenio je predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Ivica Pucar, uoči svečanosti dodjele nagrada u vinkovačkom Gradskom muzeju.

Nagrada "Fabijan Šovagović" za najboljeg glumca dodijeljena je Siniši Popoviću za ulogu Henrika u predstavi „Kad svijeće dogore“ u režiji Branka Ivande i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Teatra Erato iz Zagreba i Hrvoju Kečkešu za ulogu Harpagona u predstavi „Škrtac“ u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba.

Nagrada "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu otišla je u ruke Linde Begonje za ulogu Frosine u predstavi „Škrtac“ u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba i Nine Violić za ulogu Laure Lenbach u predstavi „U agoniji“ u režiji Ivice Buljana i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nagradom "Ivo Fici" za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina nagrađen je Domagoj Ivanković za ulogu u predstavi „Realisti“ u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba i za ulogu Oca u predstavi „Mala Frida“ u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba.

Nagrada "Nada Subotić" za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina pripala je Dei Presečki za ulogu Matiaša Grabancijaša Dijaka u predstavi „Matiaš Grabancijaš Dijak“ u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Dobitnica nagrade "Nevenka Filipović" za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade je Amanda Prenkaj za ulogu Male Fride u predstavi „Mala Frida“ u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba.

U konkurenciji za nagrade bilo je 19 predstava hrvatskih kazališta iz prošlogodišnje kazališne produkcije koje je, od 73 pristigle predstave na poziv HDDU, za festival odabrao ovogodišnji izbornik, kazališni, filmski i televizijski glumac Davor Svedružić.

Nagradu Festivalskog vijeća „Ivo Gregurević" za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu dobio je glumac i pjesnik Enes Kišević, a nagradu "Zvonimir Torjanac" za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca nekadašnji vukovarsko-srijemski župan Matej Janković, za čijeg je mandata i ustanovljen Festival glumca.

Domaćin festivala bili su Grad Vinkovci i prvak Drame splitskog HNK-a Filip Radoš.

Tagovi: Realisti, Festival glumca, Teatar Exit, Filip Radoš, Jure Karas, Matko Raguž
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE