GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radovi na Paromlinu kreću idući tjedan

Radovi na Paromlinu kreću idući tjedan
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2024 / 14:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je danas da idući tjedan počinje izgradnja nove Gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra Paromlin, što je s 85 milijuna eura najveće pojedinačno kapitalno ulaganje u mandatu ove gradske vlasti.

Kompleks na osi 'novog središta grada', koji se prostire na 36 tisuća četvornih metara, trebao bi biti otvoren u lipnju 2026. godine. Projektanti su UPI-2M, glavni izvođač je Kamgrad.

"Nešto manje od pola sredstava nadamo se povući iz EU fondova, a najveći dio financirat će se iz gradskog proračuna", rekao je Tomašević na konferenciji za novinare. Podsjetio je da, iako rasprave o prenamjeni Paromlina traju još od osamdesetih, a više od 40 godina ništa se nije pomaklo s mrtve točke. "Još je tragičnije da nije bilo volje za to jer se zgrada nalazi na sto metara od Ureda gradonačelnika", istaknuo je.

Tomašević opovrgava da je to projekt prošle gradske vlasti jer je ona, otkrio je, u proračunu za 2021. koji ih je dočekao, predviđala prihode od prodaje parcele na kojoj je Paromlin, kao i Gredelja te Zagrepčanke.

"Prethodna vlast je planirala prodaju zemljišta, a ne realizaciju ovog projekta", istaknuo je.

Cijelo to područje trebalo bi dobiti novi izgled, uskoro se kreće i s radovima na prostoru Gredelja, u tijeku su radovi, što je privatna investicija, na bivšem prostoru Zagrebačke banke, a dogovara se i rješenje za obližnje derutne zgrade.

Parking pored Paromlina s oko 450 parkirnih mjesta se ukida do kraja radova, pa će Grad omogućiti besplatni parking kod Velesajma, odakle postoje frekventne autobusne linije do Glavnog kolodvora. Do kraja godine planira se parking s oko 380 mjesta na prostoru Gredelja, a u konačnici parking na tom području će se riješiti podzemnom garažom s oko 330 mjesta na prostoru novog kompleksa.

Dogradonačelnik Luka Korlaet rekao je kako se kompleks sastoji od rekonstruiranog dijela nekadašnjeg Paromlina i staklenog aneksa, a imat će i podzemnu garažu na dvije etaže s 350 mjesta kojom će upravljati Zagreb parking.

Objasnio je kako to neće biti samo mjesto za novu Gradsku knjižnicu, za koju već dugo postoji potreba, nego i društveno-kulturni obrazovni centar, za događanja poput koncerata, izložbi, seminara, konferencija, predavanja, predstava, a bit će tu i kafić na samom vrhu zgrade "s vjerojatno najboljim pogledom na grad".

Zagreb će ondje zadovoljiti i potrebu za kongresnim dvoranama s kojima je deficitaran, jer će u okviru kompleksa biti i dvorana s oko 450 mjesta koja se može koristi kao jedna velika ili dvije manje dvorane, najavio je Korlaet.

Tagovi: paromlin, zagreb, tomašević, korlaet
PROČITAJ I OVO
Goran Marković odselio u Trst
UMETNIK I POLITIKA
Goran Marković odselio u Trst
BEOGRAD - Jedan od najvećih srpskih umetnika i intelektualaca Goran Marković već neko vreme živi u Trstu, popularnom italijanskom gradu na Jadranskom moru.
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
BOGATSTVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
LONDON - Paul McCartney, koji je svoju glazbenu karijeru započeo s Beatlesima, postao je prvi britanski glazbenik koji je postao milijarder, prema listi bogataša Sunday Timesa.
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu
NAPAD
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu

NEW YORK - Holivudska zvijezda Steve Buscemi prošlog je tjedna u srijedu šetao ulicama New Yorka kada ga je prolaznik iznenada udario šakom u lice.

Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
JAZZ
Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
ČAKOVEC - To se doista i dogodilo – u fantastičnoj atmosferi, u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu - glazbena ikona, veliki američki trubač Chris Botti održao je koncert o kojem će se još danima govoriti.
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
FESTIVALI
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
CANNES - U Cannesu počinje 77. filmski festival. Može se očekivati puno blještavila i glamura, međunarodnih zvijezda, mnoge filmske vrhunce - a možda čak i štrajk filmskih radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE