GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radovi na Paromlinu kreću idući tjedan

Radovi na Paromlinu kreću idući tjedan
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2024 / 14:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je danas da idući tjedan počinje izgradnja nove Gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra Paromlin, što je s 85 milijuna eura najveće pojedinačno kapitalno ulaganje u mandatu ove gradske vlasti.

Kompleks na osi 'novog središta grada', koji se prostire na 36 tisuća četvornih metara, trebao bi biti otvoren u lipnju 2026. godine. Projektanti su UPI-2M, glavni izvođač je Kamgrad.

"Nešto manje od pola sredstava nadamo se povući iz EU fondova, a najveći dio financirat će se iz gradskog proračuna", rekao je Tomašević na konferenciji za novinare. Podsjetio je da, iako rasprave o prenamjeni Paromlina traju još od osamdesetih, a više od 40 godina ništa se nije pomaklo s mrtve točke. "Još je tragičnije da nije bilo volje za to jer se zgrada nalazi na sto metara od Ureda gradonačelnika", istaknuo je.

Tomašević opovrgava da je to projekt prošle gradske vlasti jer je ona, otkrio je, u proračunu za 2021. koji ih je dočekao, predviđala prihode od prodaje parcele na kojoj je Paromlin, kao i Gredelja te Zagrepčanke.

"Prethodna vlast je planirala prodaju zemljišta, a ne realizaciju ovog projekta", istaknuo je.

Cijelo to područje trebalo bi dobiti novi izgled, uskoro se kreće i s radovima na prostoru Gredelja, u tijeku su radovi, što je privatna investicija, na bivšem prostoru Zagrebačke banke, a dogovara se i rješenje za obližnje derutne zgrade.

Parking pored Paromlina s oko 450 parkirnih mjesta se ukida do kraja radova, pa će Grad omogućiti besplatni parking kod Velesajma, odakle postoje frekventne autobusne linije do Glavnog kolodvora. Do kraja godine planira se parking s oko 380 mjesta na prostoru Gredelja, a u konačnici parking na tom području će se riješiti podzemnom garažom s oko 330 mjesta na prostoru novog kompleksa.

Dogradonačelnik Luka Korlaet rekao je kako se kompleks sastoji od rekonstruiranog dijela nekadašnjeg Paromlina i staklenog aneksa, a imat će i podzemnu garažu na dvije etaže s 350 mjesta kojom će upravljati Zagreb parking.

Objasnio je kako to neće biti samo mjesto za novu Gradsku knjižnicu, za koju već dugo postoji potreba, nego i društveno-kulturni obrazovni centar, za događanja poput koncerata, izložbi, seminara, konferencija, predavanja, predstava, a bit će tu i kafić na samom vrhu zgrade "s vjerojatno najboljim pogledom na grad".

Zagreb će ondje zadovoljiti i potrebu za kongresnim dvoranama s kojima je deficitaran, jer će u okviru kompleksa biti i dvorana s oko 450 mjesta koja se može koristi kao jedna velika ili dvije manje dvorane, najavio je Korlaet.

Tagovi: paromlin, zagreb, tomašević, korlaet
PROČITAJ I OVO
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE