GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Projekti u Vinkovcima i Osijeku među prioritetima Ministarstva kulture u 2023.

Projekti u Vinkovcima i Osijeku među prioritetima Ministarstva kulture u 2023.
PRIORITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2023 / 09:15
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Za gradnju, rekonstrukciju i opremanje kulturne infrastrukture Ministarstvo kulture i medija odobrilo je više od 7,5 milijuna eura za 279 programa, a najvećim iznosima financirat će se opremanje koncertno-kazališne dvorane u Osijeku te knjižnice u Vinkovcima.

Kako je izvijestilo Ministarstvo na svojim mrežnim stranicama, na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2023. godinu za programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture pristiglo je 560 prijava, a odobreno je 279 programa koji će se financirati u ukupnom iznosu od 7.580.399,36 eura.

U sklopu Poziva odobreno je 16 programa digitalizacije i opremanja kinoprikazivačke infrastrukture u ukupnom iznosu od 619.815,48 eura, 82 programa gradnje i rekonstrukcije kulturne infrastrukture te prilagodbe kulturne infrastrukture za pristup osobama s invaliditetom i djeci i mladima s teškoćama u razvoju s iznosom od 4.693.427,31 eura, 91 program nabave informatičke opreme u iznosu od 213.270,77 eura te 90 programa opremanja za koje je odobreno 2.053.885,80 eura.

Opremanje koncertno-kazališne dvorane Kulturnog centra u Osijeku bit će poduprto najvećim iznosom, od 929.059,66 eura. Tim se projektom, ističu iz Ministarstva, stvaraju uvjeti za nove kulturne i druge povezane aktivnosti, razvija kulturna i kreativna industrija te povećava kvaliteta i vidljivost osječke i slavonsko-baranjske kulturne scene te poboljšava i kvaliteta života stanovnika Osijeka.

Za unutarnje opremanje knjižnice u Vinkovcima, posljednju fazu u njezinoj obnovi, odobreno je 530.891,23 eura. Knjižnica se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline na lokaciji na kojoj se nalazila od 1897. godine, a 1991. je u Domovinskom ratu potpuno uništena granatiranjem.

Kao značajnije projekte Ministarstvo izdvaja i Izgradnju kuće halubajskoga zvončara u općini Viškovo te obnovu zagrebačkoga kina Europe.

Za izgradnju Kuće halubajskog zvončara odobreno je 262.791,16 eura. Iz Ministarstva podsjećaju da je godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva, čiji su dio Halubajski zvončari, 2007. proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom te je 2009. uvršten na UNESCO-ovu listu. Projekt izgradnje Kuće dio je EU projekta "Povežimo se baštinom", a unutar nje prezentirat će se još tri nematerijalna kulturna dobra uvrštena na UNESCO-vu listu.

Za obnovu kina Europe Kulturno informativnom centru u Zagrebu odobrena su tri programa u ukupnom iznosu od 131.395,58 eura i to za opremanje kinematografske dvorane kina Europe, njezinu digitalizaciju i opremanje te obnovu sustava grijanja.

Kako ističu iz Ministarstva, investiciju su poduprli "svjesni važnosti nezavisne kino mreže i uloge koju je kino Europa imalo ne samo za kulturnu ponudu grada Zagreba nego i za širu vidljivost i dostupnost suvremenog hrvatskog i europskog filma, što je potvrdila i nagrada mreže europskih kina Europa Cinemas za najbolji europski program koju je primilo prethodno vodstvo kina Europa - Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival".


Među ostalim odobrenim programima su i rekonstrukcija i dogradnja postojeće zgrade hotela Knopp u Novskoj, adaptacija zgrade Magistrata i izgradnju nove zgrade Muzeja Brodskog Posavlja i rekonstrukciju objekta Pučkog otvorenog učilišta u Ogulinu, za koje je odobreno po 265.455,62 eura.

Dva predlagatelja dobila su po 199.084,21 eura - Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom za rekonstrukciju zgrade za društvene namjene te Savez Čeha u RH za rekonstrukciju i dogradnju Češkog kulturnog centra.

Po 132.722,81 eura odobreno je Gradskom muzeju Senj za rekonstrukciju Gradske vijećnice – lože, Gradskoj knjižnici Rijeka za opremanje nove zgrade, Centru za kulturu Vela Luka za potrebe Zavičajnog muzeja s muzejskom zbirkom Oliver Dragojević te općini Podgora za uređenje Doma kulture.

Tagovi: Ministarstvo kulture i medija, Nina Obuljan Koržinek, koncertno-kazališnma dvorana u Osijeku, kino Europa
PROČITAJ I OVO
Na splitski Ultra festival dolaze posjetitelji iz 140 zemalja
FESTIVALI
Na splitski Ultra festival dolaze posjetitelji iz 140 zemalja
SPLIT - Brojna izvođačka imena nastupit će početkom srpnja na splitskom Parku mladeži gdje će se okupiti "Ultranauti" iz više od 140 zemalja svijeta, najavili su organizatori 9. Ultra Europe festivala.
Pjevač Rammsteina optužen za spolno zlostavljanje
OPTUŽBE
Pjevač Rammsteina optužen za spolno zlostavljanje
BERLIN - Njemačka vlada je u utorak zatražila mjere zaštite za žensku publiku domaćeg kultnog metal-sastava Rammstein nakon optužbi protiv njegova pjevača za spolno zlostavljanje.
Animafest: Znanstvena fantastika u fokusu tematskog programa
FESTIVALI
Animafest: Znanstvena fantastika u fokusu tematskog programa
ZAGREB - Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, koji se otvara u ponedjeljak u Kinu SC, pripremio je za 33. izdanje tematski program s devet cjelina posvećen SF-u i filmovima koji promišljaju budućnost, razvoj čovjeka i tehnologije, ali i nezaobilaznu umjetnu inteligenciju.
Casanova
PRAZNINA /13)
Casanova
"Kaj je, lima? Kaj je bilo, kaj te murija stisla? Sereš da te butragenjos ostavil? Pa daj se podajgle! Ti, kreveljiš se ko' da su te klepili sa pol kile spisirane gandže! Kaj ti je burke, pa nisu tetrijebi tog vredni!
Preminuo glazbeni urednik Ivan Dvoržak
TUŽNA VIJEST
Preminuo glazbeni urednik Ivan Dvoržak
ZAGREB - Sve nas je sinoć šokirala iznenadna smrt kolege Ivana Dvoržaka, dugogodišnjeg glazbenog urednika Hrvatskog radija koji nas je napustio u 50. godini. Kolege će ga pamtiti po vedrom duhu, predanosti poslu i ljubavi prema glazbi, a slušatelji po emisiji Glazba za sanjarenje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE