GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Projekti u Vinkovcima i Osijeku među prioritetima Ministarstva kulture u 2023.

Projekti u Vinkovcima i Osijeku među prioritetima Ministarstva kulture u 2023.
PRIORITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2023 / 09:15
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Za gradnju, rekonstrukciju i opremanje kulturne infrastrukture Ministarstvo kulture i medija odobrilo je više od 7,5 milijuna eura za 279 programa, a najvećim iznosima financirat će se opremanje koncertno-kazališne dvorane u Osijeku te knjižnice u Vinkovcima.

Kako je izvijestilo Ministarstvo na svojim mrežnim stranicama, na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2023. godinu za programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture pristiglo je 560 prijava, a odobreno je 279 programa koji će se financirati u ukupnom iznosu od 7.580.399,36 eura.

U sklopu Poziva odobreno je 16 programa digitalizacije i opremanja kinoprikazivačke infrastrukture u ukupnom iznosu od 619.815,48 eura, 82 programa gradnje i rekonstrukcije kulturne infrastrukture te prilagodbe kulturne infrastrukture za pristup osobama s invaliditetom i djeci i mladima s teškoćama u razvoju s iznosom od 4.693.427,31 eura, 91 program nabave informatičke opreme u iznosu od 213.270,77 eura te 90 programa opremanja za koje je odobreno 2.053.885,80 eura.

Opremanje koncertno-kazališne dvorane Kulturnog centra u Osijeku bit će poduprto najvećim iznosom, od 929.059,66 eura. Tim se projektom, ističu iz Ministarstva, stvaraju uvjeti za nove kulturne i druge povezane aktivnosti, razvija kulturna i kreativna industrija te povećava kvaliteta i vidljivost osječke i slavonsko-baranjske kulturne scene te poboljšava i kvaliteta života stanovnika Osijeka.

Za unutarnje opremanje knjižnice u Vinkovcima, posljednju fazu u njezinoj obnovi, odobreno je 530.891,23 eura. Knjižnica se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline na lokaciji na kojoj se nalazila od 1897. godine, a 1991. je u Domovinskom ratu potpuno uništena granatiranjem.

Kao značajnije projekte Ministarstvo izdvaja i Izgradnju kuće halubajskoga zvončara u općini Viškovo te obnovu zagrebačkoga kina Europe.

Za izgradnju Kuće halubajskog zvončara odobreno je 262.791,16 eura. Iz Ministarstva podsjećaju da je godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva, čiji su dio Halubajski zvončari, 2007. proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom te je 2009. uvršten na UNESCO-ovu listu. Projekt izgradnje Kuće dio je EU projekta "Povežimo se baštinom", a unutar nje prezentirat će se još tri nematerijalna kulturna dobra uvrštena na UNESCO-vu listu.

Za obnovu kina Europe Kulturno informativnom centru u Zagrebu odobrena su tri programa u ukupnom iznosu od 131.395,58 eura i to za opremanje kinematografske dvorane kina Europe, njezinu digitalizaciju i opremanje te obnovu sustava grijanja.

Kako ističu iz Ministarstva, investiciju su poduprli "svjesni važnosti nezavisne kino mreže i uloge koju je kino Europa imalo ne samo za kulturnu ponudu grada Zagreba nego i za širu vidljivost i dostupnost suvremenog hrvatskog i europskog filma, što je potvrdila i nagrada mreže europskih kina Europa Cinemas za najbolji europski program koju je primilo prethodno vodstvo kina Europa - Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival".


Među ostalim odobrenim programima su i rekonstrukcija i dogradnja postojeće zgrade hotela Knopp u Novskoj, adaptacija zgrade Magistrata i izgradnju nove zgrade Muzeja Brodskog Posavlja i rekonstrukciju objekta Pučkog otvorenog učilišta u Ogulinu, za koje je odobreno po 265.455,62 eura.

Dva predlagatelja dobila su po 199.084,21 eura - Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom za rekonstrukciju zgrade za društvene namjene te Savez Čeha u RH za rekonstrukciju i dogradnju Češkog kulturnog centra.

Po 132.722,81 eura odobreno je Gradskom muzeju Senj za rekonstrukciju Gradske vijećnice – lože, Gradskoj knjižnici Rijeka za opremanje nove zgrade, Centru za kulturu Vela Luka za potrebe Zavičajnog muzeja s muzejskom zbirkom Oliver Dragojević te općini Podgora za uređenje Doma kulture.

Tagovi: Ministarstvo kulture i medija, Nina Obuljan Koržinek, koncertno-kazališnma dvorana u Osijeku, kino Europa
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u veljači? (VIDEO)
U KINIMA U VELJAČI
Koje ćemo kino premijere gledati u veljači? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u veljači? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec veljaču hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su petnaest premijernih filmova.
Ante Perković i Denis Mujadžić Denyken dobitnici Nagrade za životno djelo
PRIZNANJA
Ante Perković i Denis Mujadžić Denyken dobitnici Nagrade za životno djelo
ZAGREB - Na petoj dodjeli nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off Hrvatskog društva skladatelja, koja će se održati 3. veljače u Tvornici kulture, Nagradu za životno djelo dobit će Denis Mujadžić - Denyken te posthumno Ante Perković.
Hrvatski naslovi nagrađeni na festivalu u Trstu
FESTIVALI
Hrvatski naslovi nagrađeni na festivalu u Trstu
TRST - Dugometražni igrani prvijenac Jurja Lerotića, Sigurno mjesto, osvojio je posebno priznanje žirija 34. Filmskog festivala u Trstu.
Samsung najavio suradnju s nagrađivanim redateljem Charlijem Kaufmanom
SURADNJA
Samsung najavio suradnju s nagrađivanim redateljem Charlijem Kaufmanom
ZAGREB – Tvrtka Samsung Electronics najavila je partnerstvo s Charlijem Kaufmanom, Oscarom nagrađivanim piscem i redateljem, koje će pokazati kako svi mogu snimati i dijeliti spektakularne filmove zahvaljujući Galaxy kameri koja donosi vrhunsko iskustvo.
Kontroverze oko njemačke turneje Rogera Watersa
POLITIKA I GLAZBA
Kontroverze oko njemačke turneje Rogera Watersa
BERLIN - Turneja bivšeg člana Pink Floyda Rogera Watersa se u Njemačkoj suočava sa sve glasnijim pozivima na zabranu. Razlog je Watersov poziv na bojkot Izraela i sve otvoreniji antisemitizam ali i podrška Vladimiru Putinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE