GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Projekti u Vinkovcima i Osijeku među prioritetima Ministarstva kulture u 2023.

Projekti u Vinkovcima i Osijeku među prioritetima Ministarstva kulture u 2023.
PRIORITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2023 / 09:15
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Za gradnju, rekonstrukciju i opremanje kulturne infrastrukture Ministarstvo kulture i medija odobrilo je više od 7,5 milijuna eura za 279 programa, a najvećim iznosima financirat će se opremanje koncertno-kazališne dvorane u Osijeku te knjižnice u Vinkovcima.

Kako je izvijestilo Ministarstvo na svojim mrežnim stranicama, na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2023. godinu za programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture pristiglo je 560 prijava, a odobreno je 279 programa koji će se financirati u ukupnom iznosu od 7.580.399,36 eura.

U sklopu Poziva odobreno je 16 programa digitalizacije i opremanja kinoprikazivačke infrastrukture u ukupnom iznosu od 619.815,48 eura, 82 programa gradnje i rekonstrukcije kulturne infrastrukture te prilagodbe kulturne infrastrukture za pristup osobama s invaliditetom i djeci i mladima s teškoćama u razvoju s iznosom od 4.693.427,31 eura, 91 program nabave informatičke opreme u iznosu od 213.270,77 eura te 90 programa opremanja za koje je odobreno 2.053.885,80 eura.

Opremanje koncertno-kazališne dvorane Kulturnog centra u Osijeku bit će poduprto najvećim iznosom, od 929.059,66 eura. Tim se projektom, ističu iz Ministarstva, stvaraju uvjeti za nove kulturne i druge povezane aktivnosti, razvija kulturna i kreativna industrija te povećava kvaliteta i vidljivost osječke i slavonsko-baranjske kulturne scene te poboljšava i kvaliteta života stanovnika Osijeka.

Za unutarnje opremanje knjižnice u Vinkovcima, posljednju fazu u njezinoj obnovi, odobreno je 530.891,23 eura. Knjižnica se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline na lokaciji na kojoj se nalazila od 1897. godine, a 1991. je u Domovinskom ratu potpuno uništena granatiranjem.

Kao značajnije projekte Ministarstvo izdvaja i Izgradnju kuće halubajskoga zvončara u općini Viškovo te obnovu zagrebačkoga kina Europe.

Za izgradnju Kuće halubajskog zvončara odobreno je 262.791,16 eura. Iz Ministarstva podsjećaju da je godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva, čiji su dio Halubajski zvončari, 2007. proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom te je 2009. uvršten na UNESCO-ovu listu. Projekt izgradnje Kuće dio je EU projekta "Povežimo se baštinom", a unutar nje prezentirat će se još tri nematerijalna kulturna dobra uvrštena na UNESCO-vu listu.

Za obnovu kina Europe Kulturno informativnom centru u Zagrebu odobrena su tri programa u ukupnom iznosu od 131.395,58 eura i to za opremanje kinematografske dvorane kina Europe, njezinu digitalizaciju i opremanje te obnovu sustava grijanja.

Kako ističu iz Ministarstva, investiciju su poduprli "svjesni važnosti nezavisne kino mreže i uloge koju je kino Europa imalo ne samo za kulturnu ponudu grada Zagreba nego i za širu vidljivost i dostupnost suvremenog hrvatskog i europskog filma, što je potvrdila i nagrada mreže europskih kina Europa Cinemas za najbolji europski program koju je primilo prethodno vodstvo kina Europa - Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival".


Među ostalim odobrenim programima su i rekonstrukcija i dogradnja postojeće zgrade hotela Knopp u Novskoj, adaptacija zgrade Magistrata i izgradnju nove zgrade Muzeja Brodskog Posavlja i rekonstrukciju objekta Pučkog otvorenog učilišta u Ogulinu, za koje je odobreno po 265.455,62 eura.

Dva predlagatelja dobila su po 199.084,21 eura - Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom za rekonstrukciju zgrade za društvene namjene te Savez Čeha u RH za rekonstrukciju i dogradnju Češkog kulturnog centra.

Po 132.722,81 eura odobreno je Gradskom muzeju Senj za rekonstrukciju Gradske vijećnice – lože, Gradskoj knjižnici Rijeka za opremanje nove zgrade, Centru za kulturu Vela Luka za potrebe Zavičajnog muzeja s muzejskom zbirkom Oliver Dragojević te općini Podgora za uređenje Doma kulture.

Tagovi: Ministarstvo kulture i medija, Nina Obuljan Koržinek, koncertno-kazališnma dvorana u Osijeku, kino Europa
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE