GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Wayne Shorter, jedan od najvećih jazz saksofonista u povijesti

Preminuo Wayne Shorter, jedan od najvećih jazz saksofonista u povijesti
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2023 / 08:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Legandarni glazbenik svirao je s glazbenicima poput Milesa Davisa, Joni Mitchell i Carlosa Santane.

Američki saksofonist Wayne Shorter koji je napisao neke od najcjenjenijih jazz kompozicija i čije je sviranje promijenilo zvuk jazza u šezdesetim godinama prije nego što je krenuo istraživati rock-fusion, umro u četvrtak u dobi od 89 godina, izvijestili su američki mediji. Shorterova agentica Alisse Kingsley, potvrdila je smrt New York Timesu i Washington Postu, ne navodeći uzrok, prenosi Ravno do dna.

Shorter se probio svirajući tenor saks s bubnjarom Artom Blakeyjevim u The Jazz Messengers krajem 1950 -ih, a pridružio se utjecajnom kvintetu trubača Milesa Davisa u 1960 -ima, gdje je nastupao s pijanistom Herbiejem Hancockom, basistom Ron Carterom i bubnjarom Tonyjem Williamsom. Shorter je napisao neke od najpoznatijih pjesama u grupi, uključujući “E.S.P.” i “Nefertiti.”

Shorter je vodio i vlastiti bend s kojim je objavio niz albuma u šezdesetim godinama, uključujući “Juju”, “Speak No Evil” i “Adam’s Apple” koji je sadržavao jedan od najvećih jazz standarda “Footprints”. Osnovao je jazz fusion bend Weather Report 1969. godine u vrijeme kad je počeo fokusirati svoje sviranje na sopran saksofon, a bend je snimio jedan od najprodavanijih jazz rekorda svih vremena, “Heavy Weather”, 1977. godine.

Ben Ratliff iz New York Timesa opisao je Shortera 2008. godine kao “vjerojatno najvećeg živog skladatelja jazza za male sastave i kandidata za najboljeg živućeg improvizatora”. Godine 2017. primio je nagradu Polar Music.

Tagovi: Wayne Shorter, Art Blakeyjev, the Jazz Messengers
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE