GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo slovenski književnik Boris Pahor

Preminuo slovenski književnik Boris Pahor
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2022 / 10:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U 109. godini preminuo je poznati slovenski književnik Boris Pahor.

 Najpoznatiji je po opisima života u nacističkim koncentracijskim logorima, koji je i sam preživio, te života u rodnom Trstu.

Studirao je teologiju i slovenski jezik u Gorici te talijansku književnost u Padovi. Događaj koji je odredio njegovo političko djelovanje bilo je ubojstvo Lojze Bratuža, kojega su fašisti oteli, mučili i ubili na Badnjak 1936. Prve kratke priče objavljuje u nekoliko ljubljanskih časopisa pod pseudonimom Jožko Ambrožič. Godine 1938. vraća se u Trst, gdje se druži s pjesnikom Stankom Vukom i slovenskim antifašistima. Kao talijanski vojnik poslan je u Libiju, a poslije je u Lombardiji radio kao vojni prevoditelj.

Godine 1943. pridružuje se partizanima. U romanu Grad u zaljevu govori o mladom slovenskom intelektualcu iz Trsta, grada na granici između Italije i Slovenije, koji se nalazi u kompleksnoj osobnoj i političkoj situaciji tijekom Drugoga svjetskog rata. U koncentracijskim logorima proveo je više od godinu dana. To iskustvo postalo je ključno za njegovo djelo, pa ga se često uspoređuje s Primom Levijem i Imreom Kertészom.

Nakon javne kritike komunističkog režima s pjesnikom Edvardom Kocbekom i napada slovenskog komunističkog establišmenta na njega postaje bliži idejama liberalne demokracije te s piscem Alojzom Rebulom pokreće časopis Zaljev i objavljuje knjigu Edvard Kocbek: svjedok naše epohe. Radio je kao profesor talijanske književnosti u slovenskoj srednjoj školi u Trstu.

Godine 1999. osvaja Prešernovu nagradu, a 2009. postaje punopravni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Godine 2008. primio je francuski orden Legije časti, a 2010. od austrijske Vlade Križ časti za znanost i umjetnost.

U svom najpoznatijem romanu Nekropola napisao je da ćemo "prije ili kasnije morati dobiti modernog Collodija koji će djeci ispričati priču o našoj prošlosti. Pitanje je tko će se usuditi prići dječjem srcu da zlo ne povrijedi njega, ali da u isto vrijeme, bude zaštićen od iskušenja budućnosti." Svjestan važnosti ovog zadatka, preuzeo je na sebe težak teret i širio svoje misli i iskustva među mladima, jer je u njihovoj aktivnoj ulozi prepoznao mogućnost promjene svijeta.

Tagovi: Boris Pahor, slovenska književnost, Trst, Edvard Kocbek
PROČITAJ I OVO
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
LOŠE VIJESTI
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
RIJEKA - Hrvatska književnica Vedrana Rudan objavila je da boluje od raka.
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE