GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminula književnica i urednica Jelena Hekman

Preminula književnica i urednica Jelena Hekman
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2022 / 18:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Književnica i urednica Jelena Hekman preminula je u Zagrebu 16. veljače u 78. godini, priopćilo je u utorak Društvo hrvatskih književnika.

Jelena Hekman rodila se u Splitu 10. studenoga 1944. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je jugoslavenske književnosti i komparativnu književnost.

Radila je kao lektorica i korektorica u poduzeću Zora, od 1971. do 1978. bila je tajnica uredništva biblioteke Pet stoljeća hrvatske književnosti, a potom stručna suradnica i savjetnica za nakladništvo, bibliotečnu djelatnost i časopise u Gradskome uredu za kulturu. Od 1991. tajnica je za nakladništvo i glavna urednica izdanja Matice hrvatske. Utemeljila je i obnovila niz Matičinih edicija.

Pisala je pjesme, eseje, književne kritike, prikaze, osvrte i recenzije, a prvu pjesmu "Tuga" objavila je 1960. u splitskome listu Mladi klasičar.

Bila je suradnica Radio Zagreba te niza listova i časopisa poput Republike, Večernjeg lista, Vjesnika, Foruma, Prologa i Vijenca.

Za Vijenac je u razdoblju od 1995. do 2000. priredila 6 temata i pregled hrvatskoga pjesništva Pjesnik u vlastitu izboru.

Za tisak je pripremila izbor iz djela Mirjane Matić-Halle i Ivanke Vujčić-Laszowski, Side Košutić, Dušanke Popović-Dorofejeve i B. Belana, F. Vidasa, B. Stopara i Višnje Stahuljak u nizu Pet stoljeća hrvatske književnosti, izabrana djela S. Novaka u šest svezaka, tematski broj časopisa Republika o njemu te roman "Mirisi, zlato i tamjan" i memoarsku knjigu "Digresije".

Priredila je i izbor iz novelistike Ivanke Vujčić-Laszowski, izabrana djela V. Gotovca u sedam svezaka (s autorskim izborom tematski razvrstanih stihova i aforizama Poetika duše) te zbornik Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1997. godine.

Pisala je i predgovore katalozima izložaba te vodila projekt francuskoga izdanja vodiča Croatie (Gallimard, Pariz 1999).

Nakon umirovljenja osnovala je u Zagrebu nakladničku kuću Ex Libris.

Posljednji ispraćaj Jelene Hekman bit će u krugu obitelji i najbližih.

Foto: CROPIX

Tagovi: Jelena Hekman, Vlado Gotovac, Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika
PROČITAJ I OVO
NMMU: Retrospektiva vizualnog umjetnika Željka Kipkea
IZLOŽBE
NMMU: Retrospektiva vizualnog umjetnika Željka Kipkea
ZAGREB - Nacionalni muzej moderne umjetnosti (NMMU) od 8. prosinca do 29. siječnja predstavlja retrospektivnu izložbu "Od Ritma do Palače uništenja" vizualnog umjetnika, likovnog kritičara i teoretičara Željka Kipkea, koji je osmislio koncepciju postava svoje izložbe.
Veronica Ryan osvojila prestižnu Turnerovu nagradu
KIPARSTVO
Veronica Ryan osvojila prestižnu Turnerovu nagradu
LONDON - Britanska kiparica Veronica Ryan osvojila je u srijedu prestižnu Turnerovu nagradu za suvremenu umjetnost, za dva rada koja odaju počast "Windrush generaciji" i osvrću se na pandemiju covida-19.
Hrvatski naslovi na 40. izdanju festivala Alternative Film/Video u Beogradu
FESTIVALI
Hrvatski naslovi na 40. izdanju festivala Alternative Film/Video u Beogradu
BEOGRAD - Na ovogodišnjem jubilarnom četrdesetom izdanju međunarodnog festivala Alternative Film/Video koji se održava od 7. do 11. prosinca u Beogradu u programu glavne konkurencije nalaze se i četri hrvatske produkcije, te jedna hrvatsko-srpska koprodukcija.
Scala: Pravi je trenutak za premijeru opere Boris Godunov
OPERA
Scala: Pravi je trenutak za premijeru opere Boris Godunov
MILANO - Samoća na vlasti, ludilo, nasilje, grižnja savjesti i smrt, milansko kazalište La Scala u srijedu otvara opernu remekdjelom ruskog skladatelja i smatra da je baš sada pravi trenutak za uprizorenje parabole o diktaturi careva.
Život i karijera Mariah Carey objavljena u stripu
STRIP
Život i karijera Mariah Carey objavljena u stripu

NEW YORK - Američka pjevačica Mariah Carey dobila je strip koji pripovijeda njezin život i karijeru, objavio je Tidalwave Comics.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE