GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminula hrvatska književnica Božena Filipan

Preminula hrvatska književnica Božena Filipan
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2021 / 18:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska književnica Božena Filipan preminula je u Varaždinskim Toplicama u nedjelju 8. kolovoza, u 90. godini života, objavilo je u utorak Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Božena Filipan rođena je u Varaždinskim Toplicama 1931. Biologiju, geografiju i kemiju diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu, a psihologiju znanstvenoga smjera na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.

Bila je članica Izdavačkoga savjeta časopisa Kaj u kojem objavljuje pjesme i prozu na standardu i kajkavštini. Aktivno je djelovala u Varaždinskom književnom društvu svojim književnim prilozima u zbornicima, recitalima i manifestaciji "Senje i meteori".

Kratke književne forme (haiku, senryu,wake i haibun) objavljivala je u časopisima i zbornicima haiku pjesništva u Hrvatskoj i na internetu.
Autorica je knjige Pet stoljeća narodne prosvjete i školstva u Varaždinskim Toplicama te Spomenice škole 1480.-1971.

Kao predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama utemeljila je književno-znanstvenu manifestaciju Kukuljevićevi dani.
Autorica je i mnogobrojnih idejnih projekata i programa za restauraciju i revitalizaciju baroknih orgulja i barokne glazbe u Varaždinskim Toplicama, za revitalizaciju topličke suvenirske čipke, spomen-područja Tonimir, Dana Grada Varaždinskih Toplica – Lovrečevo, Dana baroka u sklopu Varaždinskih baroknih večeri i dr.
U Domovinskom ratu bila je dobrovoljka u sastavu psiholoških jedinica.
Za svoj stručni i društveni rad primila je više priznanja i nagrada
Sprovod Božene Filipan bit će u srijedu, 11. kolovoza u 15 sati na mjesnom groblju u Varaždinskim Toplicama.

Tagovi: Božena Filipan, Društvo hrvatskih književnika
PROČITAJ I OVO
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE