GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počeo deveti Zagreb Book Festival

Počeo deveti Zagreb Book Festival
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2023 / 20:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ovogodišnji deveti "Zagreb book festival 2023.", koji se održava pod nazivom Promjene, počeo je u ponedjeljak navečer u Kulturno-informativnom centru (KIC) u Zagrebu.

Na otvaranju festivala Nevena Tudor Perković iz Ministarstva kulture i medija istaknula je kako se svakoga proljeće veseli ovom festivalu koji se posebno profilirao svojom tradicijom da postavlja pitanja i daje odgovore, te postavlja dijagnozu stanja osvrčući se na sadašnji trtenutak u kojem živimo.

Tudor Perković je najavila i pokretanje programa "Rođen za čitanje" nakon godine čitanja, gdje smo se, kaže, obraćali publici nakon pandemijskoga trenutka kako bismo ponovno osvijestili važnost čitanja.

Milena Vuković Runjić je u ime grada Zagreba napomenula da "Zagreb book festival 2023." počinje temom ljubavi.

"Ljubavi nisu počele u vrijeme pandemije nego u doba neolitika kada su lovačka društva zastala i postala ratarska", rekla je dodavši kako je ljubav nastala onda kad smo se uspjeli odmoriti od napornoga paleolitskoga stila života.

Od tada datira najstarija figurica zaljubljenoga para u British Museumu, naglasila je Vuković Runjić.

Podsjetila je kako je ljubav od samih početaka književnosti postala omiljena tema jer je književnost izumila jezik i riječi ljubavi u ljubavniom pjesmama.

Moderatorice večeranje rasprave Morana Kasapović istaknula je kako se teme koje ove godine donosi Zagreb Book Festival odnose na promjene u ljudskim odnosima, ponajprije u čovjekovom odnosu prema samome sebi, a onda i prema drugome.

Povjerovati u promjenu i pronaći iskru iz koje bi potekla, pojavljuje se kao moguća stvarnost, ocijenila je. Istaknula je kako se čežnja za obnovom unutarnjeg prostora kao i ljudskih odnosa može činiti utopijskom, no ona je nužna pa je zaokret i prilagodba novome svijetu kakav jest, jedini način da život postane više od preživljavanja.

U raspravi "Percepcije ljubavi - ljubav treba ponovno izmisliti" književnica Marina Vujčić je istaknula kako ljubav nema puno "veze s mozgom".
Kad pomislim na ljubav u današnje vrijeme, pomislim da sam jako zabrinuta za ljubav, rekla je Vujčić i dodala kako je možda samo zabrinuta za oblike ljubavi koje ona poznaje.
Možda se, smatra, treba navikavati na neku novu paradigmu ljubavi koju nam nudi digitalno doba.
Mi koji smo odrasli u analognom vremenu, a kasnije prihvatili i sve nedostatke digitalnih oblika života, jako dobro razlikujemo ono što smo u ljubavi proživljavali i imali u analognom svijetu i ovoga što nam o ljubavi nudi digitalni svijet, rekla je Vujčić.
Ivana Bodrožić smatra kako je ljubav pokretačka emocija u ovom svijetu, pa zato ona za ljubav nije toliko zabrinuta.


Zagreb Book Festival od svog je osnutka 2014. godine osmišljen kao godišnja književna manifestacija.

Tijekom tri festivalska dana, osim panel diskusija bit će organizirano i predstavljanje knjiga. Festival organizira knjižara Ljevak i Kulturno-informativni centar.

Tagovi: Zagreb Book Festival, Morana Kasapović, Milana Vuković runjič
PROČITAJ I OVO
Casanova
PRAZNINA /13)
Casanova
"Kaj je, lima? Kaj je bilo, kaj te murija stisla? Sereš da te butragenjos ostavil? Pa daj se podajgle! Ti, kreveljiš se ko' da su te klepili sa pol kile spisirane gandže! Kaj ti je burke, pa nisu tetrijebi tog vredni!
Preminuo glazbeni urednik Ivan Dvoržak
TUŽNA VIJEST
Preminuo glazbeni urednik Ivan Dvoržak
ZAGREB - Sve nas je sinoć šokirala iznenadna smrt kolege Ivana Dvoržaka, dugogodišnjeg glazbenog urednika Hrvatskog radija koji nas je napustio u 50. godini. Kolege će ga pamtiti po vedrom duhu, predanosti poslu i ljubavi prema glazbi, a slušatelji po emisiji Glazba za sanjarenje.
Kojo: Sinoć na ulici napadnut kolega Marko Janketić
SRAMOTNO
Kojo: Sinoć na ulici napadnut kolega Marko Janketić
BEOGRAD - Glumac Nikola Kojo rekao je, gostujući u Dnevniku na TV Nova S, da je sinoć na ulici napadnut njegov kolega Marko Janketić.
Partibrejkersi 14. listopada u Tvornici kulture
KONCERTI
Partibrejkersi 14. listopada u Tvornici kulture
ZAGREB - Više od godinu dana od nastupa na festivalu Brijačnica, kultni beogradski rokeri Partibrejkers u subotu, 14. listopada, u zagrebačku Tvornicu kulture ponovno donose nezaustavljivu žestinu i distorziju, najavljeno je iz Tvornice.
Ogranak Matice hrvatske i Grad Split u sporu oko korištenja prostora
SPOROVI
Ogranak Matice hrvatske i Grad Split u sporu oko korištenja prostora
SPLIT - Poslovni prostor splitskog Ogranka Matice hrvatske u Marmontovoj ulici izazvao je nesuglasja između Grada Splita koji traži da se Matica prijavi na natječaj za dodjelu gradskih prostora, dok Matica traži produljenje ugovora koji je istekao krajem 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE