GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počeli Zagrebački književni razgovori

Počeli Zagrebački književni razgovori
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2023 / 17:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Započela je međunarodna književno-znanstvena manifestacija Zagrebački književni razgovori koju već 44 godine organizira Društvo hrvatskih književnika, a koja se ove godine održava na temu „Povijesni roman u digitalno doba“.

 Svečano otvorenje u prostorima Društva na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu okupilo je brojne pisce, književne kritičare, jezikoslovce, prevoditelje, kulturologe, povjesničare, sociologe, a događaj su upriličili dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik iz Ministarstva kulture i medija kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Zdravko Zima, posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za kulturu, Milana Vuković Runjić u ime Grada Zagreba i mnogi drugi.

Ovogodišnji Zagrebački književni razgovori službeno su započeli riječima Dubravka Jelačića Bužimskog, predsjednika Povjerenstva za Zagrebačke književne razgovore koji je u toj prigodi, koristeći književne i životne primjere, istaknuo: „Možda su povijesni romani ti koji čuvaju ljepote uspomena naših predaka. Zato smo tu jer na ovim susretima dominira književnost gdje želimo istražiti prošlost, ali i spoznati književnu budućnost“.

U prigodi otvorenja, toplu dobrodošlicu svim gostima i sudionicima poželjela je i dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, predsjednica Društva hrvatskih književnika. „Uvjerena sam da će izlaganja biti itekako korisna. U povijesnim romanima pronaći ćemo svoju sreću kao pojedinci, zbog čega sam sretna novim početkom Zagrebačkih književnih razgovora“, naglasila je.

Publici su se na otvorenju obratili i govornici iz državnog te gradskog vrha, istaknuvši važnost ne samo projekta, nego i čitanja za hrvatsko društvo te ulogu koju u popularizaciji čitanja imaju povijesni romani.

„Prošlost je nositeljica književnog izražaja. Digitalno doba nije prepreka, nego otvara nove mogućnosti dostupnosti knjiga. Međutim, što je nešto dostupnije, češće to manje i cijenimo. Nama u Ministarstvu kulture i medija, poticanje čitanja je naša svakodnevica u ovo doba kada su knjige dostupnije više nego ikad zbog čega uvijek možete računati na našu podršku u ovakvim projektima“, poručio je dr. sc. Poljičak govoreći o važnosti prilagođavanja digitalnoj eri.

„Kultura ovog grada oduvijek je bila živa, a to moramo očuvati. Zagreb je bogat kulturnom ponudom, a to će ovogodišnji Zagrebački književni razgovori potvrditi. To što se održavaju 44. put, pokazuje koliko je projekt snažan i važan“, izjavio je Zdravko Zima.
Ovogodišnja tema u fokus stavlja povijesni roman koji doživljava značajne promjene u digitalnom dobu, jer ono sa sobom donosi brojne izazove i mogućnosti koje oblikuju način na koji se pišu, čitaju i tumače povijesni romani.
„Živimo u vrijeme brze konzumacije informacija, a roman je nešto što ipak traži svoje vrijeme. Zbog toga se postavlja pitanje – kako spojiti tu brzinu s nečim što zahtijeva dubinsko čitanje kao što je povijesni roman? Ta veza je upravo sveopća dostupnost digitalnih romana, u kojem možemo istražiti bilo koji povijesni svijet. Zato se trebamo međusobno inspirirati da stvaramo ove romane u skladu s vremenom, a to bi upravo mogli na Zagrebačkim književnim razgovorima“ zaključila je Milana Vuković Runjić.
Zagrebački književni razgovori pokrenuti su još 1969. na inicijativu pjesnika Slavka Mihalića, a ono što ih čini uspješnima već 44 godine su raznolike teme i raznovrsni pristupi.

Nakon otvorenja uslijedio je i glazbeni program koji je obogatila Lidija Bajuk, jedna od utemeljiteljica hrvatske glazbene etno scene, ujedno i članica Društva. Program će se nastaviti u četvrtak i petak koji će se kroz 11 predavanja baviti ulogom povijesnog romana u digitalnom dobu, odnosom umjetničke i umjetne inteligencije, povijesnom romanu kao varanju sudbine, metamorfozi hrvatskih i mađarskih romana s povijesnim tematikama, kao i osobnim iskustvima književnika u obradi povijesnih tema o kojima će raspravljati Hrvoje Hitrec, Zoltán Medve, Milana Vuković Runjić, Dino Milinović, Ljuba Arnautović, Bettina Balàka, Ludwig Bauer, Boris Beck, Jasna Horvat, Denis Peričić, i Igor Žic.
Program financijski podupiru Ministarstvo kulture i medija i Grad Zagreb.

Tagovi: Zagrebački književni razgovori, Hrvoje Hitrec, Zoltán Medve, Milana Vuković Runjić, Hrvojka Mihanović Salopek, Zdravko Zima, Lidija Bajuk
PROČITAJ I OVO
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE