GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Partl: Sustavna podrška knjižnom sektoru kao osiguranje agilnosti

Partl: Sustavna podrška knjižnom sektoru kao osiguranje agilnosti
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2021 / 13:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl izrazio je u utorak na otvorenju 43. Interlibera zadovoljstvo što se on održava 'uživo' usprkos izazovnim okolnostima, te podsjetio da njegovo ministarstvo svojim mjerama pridonosi agilnosti sektora u pandemiji.

Sudjelujući u svečanom otvorenju 43. Interlibera na Zagrebačkom velesajmu, Partl je istaknuo kako je taj sajam na neki način vrhunac Godine čitanja koju je proglasila hrvatska Vlada, a tijekom koje je Ministarstvo kulture i medija provelo brojne mjere kako bi pridonijelo agilnosti sektora.

Ponajprije, kako je rekao, prošle je godine osigurano 300 milijuna kuna kredita putem privremenog okvira Europske unije za poduzetnike u kulturnom i kreativnom sektoru. Nadalje, prošle godine, kada nije bilo Interlibera u fizičkom obliku, u koordinaciji sa Zajednicom nakladnika i knjižara osigurana je provedba projekta 'Knjiga svima i svuda', kojim je u sklopu Noći knjige u online okruženju te u pojedinim knjižarama omogućena dostupnost knjiga uz popuste i uz pristupačnije cijene kupcima.

Taj se projekt provodi i ove godine, paralelno s Interliberom, naglasio je Partl, te on osigurava da svi oni koji se neće odlučiti fizički doći na Velesajam mogu online kupiti knjigu ili 'obići' knjižare.

Od niza projekata pokrenutih u sklopu Godine čitanja Partl je naglasio da je 41 milijun kuna sredstava osigurano kroz Europski socijalni fond, od kojih 35 milijuna kuna za nabavku bibliobusa, "koji su ključni upravo u distribuciji knjiga i poticanju čitanja".

Tu je i akcija "Rođeni za čitanje" gdje će se kroz pedijatrijske ordinacije omogućiti novorođenoj djeci slikovnice kako bi se od najranije dobi potakli na čitanje. Zatim, izdvojio je i program poticanja kulturnih i kreativnih industrija kroz koji je ove godine preko 3,5 milijuna kuna dodijeljeno za nakladnike i knjižare i kroz koji je do sada otvoreno devet novih knjižara diljem Hrvatske.

Izrazio je zadovoljstvo što se Interliber ove godine održava "u fizičkom okruženju", te poručio kako je riječ o sigurnome događanju, gdje se može ući samo s covid potvrdama, uz osiguranu detaljnu provjeru na ulazu.

Ministarstvo kulture i medija tradicionalni je pokrovitelj Interlibera, koji se u svojem 43. izdanju ove godine održava od 9. do 14. studenoga na Zagrebačkom velesajmu, s više od 230 sudionika iz 14 zemalja.

Tagovi: Krešimir Partl, knjižni sektor, godina čitanja
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE