GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matica hrvatska obilježila 150 godina od rođenja A. G. Matoša

Matica hrvatska obilježila 150 godina od rođenja A. G. Matoša
OBLJETNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2023 / 15:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Matica hrvatska je polaganjem vijenca na grobu Antuna Gustava Matoša na Mirogoju u utorak odala počast jednom od najvećih hrvatskih književnika u povodu obilježavanja 150 godina od njegova rođenja.

Antun Gustav Matoš (Tovarnik, 13. lipnja 1873. - Zagreb, 17. ožujka 1914.) pripada najužemu kanonu nacionalnih kulturnih vrijednosti i hrvatske književnosti.

Slovo nad Matoševim grobom održala je potpredsjednica Matice hrvatske akademkinja Dubravka Oraić Tolić napomenuvši kako je postao jedan od najvećih modernih klasika hrvatske književnosti i ušao u srca svih ljudi - postao mit i legenda.

To se dogodilo u čudesnim spojevima godina lutanja Europom, visokih estetskih ideala i nepotkupljivog novinarstva, kulturnog europstva i dosljednoga hrvatstva, napomenula je dodavši kako su njegova djela aktualna uvijek jer su univerzalne estetske vrijednosti.

Ocijenila je kako su Matoševi nenadmašivi feljtoni aktualni i nakon sto i više godina zato što se Hrvati nisu puno promijenili.

Napomenula je kako je Matoš bio pobornik najviših estetskih standarda, angažirani novinar, po načelu da se bolje novinarstvo već stopilo s literaturom.

Zanimali su ga, podsjetila je, svi problemi moderne civilizacije i tadašnje Hrvatske.

Stvorio je u političkim i društvenim borbama originalnu troslojnu ideju nacije koja je aktualna i poučna upravo u doba zahuktale globalizacije, rekla je dodavši kako je vanjski politički sloj, koji danas pokriva termin "ustavni patriotizam", unutarnji kulturni sloj (dijeljenje istih tradicija, mitova i vrijednosti) i najdublji emocionalni sloj (ljubav prema krajoliku i jeziku).


Napomenula je i kako je Matoševo zapažanje o natpisima u Ilici potaknulo današnju Maticu hrvatsku da pokrene inicijativu za donošenje Zakona o hrvatskom jeziku.

Nakon polaganja vijenca na misi zadušnici u Župi Presvetog Srca Isusova pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško istaknuo je kako je Matoš bio čovjek proročkoga duha, nositelj i čuvar okusa života.

Matoš je u širini europske kulture prenio bogatstvo i pokazao ljepotu kretanja tom kulturom, širinu koja se danas pokušava suziti i oduzeti joj raskoš mudrosti prožete kršćanstvom, rekao je biskup Šaško.

Tagovi: Matica hrvatska, Antun Gustav Matoš, Tovarnik
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE