GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kultni autoportret Fride Kahlo pred publikom prvi puta u 25 godina

Kultni autoportret Fride Kahlo pred publikom prvi puta u 25 godina
UMJETNINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2022 / 08:58
Autor: SEEbiz / H
BUENOS AIRES - Kultni autoportret meksičke umjetnice Fride Kahlo, daleko najskuplja latinoamerička slika u povijesti, izložen je prvi puta u 25 godina u muzeju u Buenos Airesu čiji ju je vlasnik kupio.

Autoportret "Diego y yo" (Diego i ja), koji je Frida Kahlo naslikala 1949., kupljen je u studenom prošle godine na dražbi u New Yorku za rekordnih 34,9 milijuna dolara. Dosad je najskuplja latinoamerička slika bila ona Diega Rivere "Los Rivales" iz 1931., prodana na dražbi 2018. za 9,76 milijuna dolara.

Slika Fride Kahlo kupljena je za "Kolekciju Eduardo F. Costantini" čiji je vlasnik argentinski kolekcionar i utemeljitelj Muzeja latinoameričkih umjetnosti u Buenos Airesu.

Ona će od petka biti najveća atrakcija izložbe "Tercer Ojo" (Treće oko), na kojoj će Eduardo Costantini predstaviti svoju privatnu kolekciju.

"Diego i ja" je autoportret Fride Kahlo, s njezinim karakterističnim intenzivnim pogledom, a na čelu iznad obrva je naslikan njezin muž, slikar Diego Rivera. Iz crnih očiju slikarice slijeva se nekoliko suza.

Rivera je u to doba bio blizak s jednom slavnom meksičkom glumicom što je bio uzrok boli za Kahlo, izražen na njezinoj slici.

"Za mene Frida je jedinstvena umjetnica. Ima dramatičan život koji prepričava bez srama, na spontan i otvoren način. Mislim da upravo to ljudi kod nje vole", rekao je u srijedu Eduardo Costantini o toj ikoni feminizma koja je umrla 1954. u dobi od 47 godina.

Izložba koja je predstavljena novinarima u srijedu ima 240 djela od kojih dobar dio publika nije vidjela gotovo trideset godina. To je slučaj i sa "Diego i ja" koja je zadnji puta izložena 1998.

Tagovi: autoportret Fride Kahlo, Frida Kahlo
PROČITAJ I OVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
BOGATSTVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
LONDON - Paul McCartney, koji je svoju glazbenu karijeru započeo s Beatlesima, postao je prvi britanski glazbenik koji je postao milijarder, prema listi bogataša Sunday Timesa.
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu
NAPAD
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu

NEW YORK - Holivudska zvijezda Steve Buscemi prošlog je tjedna u srijedu šetao ulicama New Yorka kada ga je prolaznik iznenada udario šakom u lice.

Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
JAZZ
Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
ČAKOVEC - To se doista i dogodilo – u fantastičnoj atmosferi, u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu - glazbena ikona, veliki američki trubač Chris Botti održao je koncert o kojem će se još danima govoriti.
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
FESTIVALI
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
CANNES - U Cannesu počinje 77. filmski festival. Može se očekivati puno blještavila i glamura, međunarodnih zvijezda, mnoge filmske vrhunce - a možda čak i štrajk filmskih radnika.
Preminuo skladatelj Silvio Foretić
IN MEMORIAM
Preminuo skladatelj Silvio Foretić
ZAGREB - Danas je u 84. godini života preminuo enfant terrible hrvatske suvremene glazbe, Silvio Foretić. Jedinstveni umjetnik čiji su znatiželja, hrabrost i talent pomicali granice i širili vidike ostalima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE