GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kuća halubajskega zvončara bit će završena ovoga ljeta

Kuća halubajskega zvončara bit će završena ovoga ljeta
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2023 / 08:20
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Gradnja Kuće halubajskega zvončara u Viškovu, kojom će se unaprijediti očuvanje kulturne baštine i razvitak kulturnog turizma na tom području, trebala bi završiti tijekom ljeta, a u njoj će biti stalni muzejski postav i opremljene prostorije za razne događaje.

Kako su izvijestili iz Općine Viškovo, za izgradnju Kuće halubajskega zvončara, koju ta općina gradi u sklopu Sportsko-rekreacijske zone i kompleksa „Halubjan“, osigurano je nepovratnih 2,1 milijuna eura, a vrijednost projekta procjenjuje se na 5,5 milijuna.

Ministarstvo kulture i medija osiguralo je nepovratno 262.791 eura, a u sklopu integriranog projekta Povežimo se baštinom putem ITU mehanizma iz Urbane aglomeracije Rijeka osigurano je oko milijun eura. Oko 700 tisuća eura je kao partneru u projektu odobreno na temelju javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, koji je provelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a Primorsko-goranska županija je osigurala 132 tisuće eura.

Načelnica Viškova Sanja Udović podsjetila je kako su halubajski zvončari, to jest „Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine“ jedno od četiri nematerijalna kulturna dobra koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, a baštine se na 19 četvornih kilometara površine Viškova.

Istaknula je da je kulturna baština iznimno vrijedan resurs te da je odgovornost i obveza taj kapital iskoristiti na najbolji mogući način.

„Prije svega zbog nas samih kao članova zajednice, čiji je identitet i tradicija zvončara, zbog generacija koje će doći iza nas i naslijediti bogatstvo baštine koju imamo, ali i činjenice da kulturni turizam posljednjih godina postaje sve dominantniji oblik turizma jer se povećava broj turista koji žele upoznati lokalnu kulturu i tradiciju mjesta ili regije koju posjećuju“, rekla je Udović.

Tagovi: Kuća halubajskega zvončara, Viškovo, Općina Viškovo, Sanja Udović
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE