GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ksenija Marinković o Mataniću: Svi su znali, samo nisu govorili

Ksenija Marinković o Mataniću: Svi su znali, samo nisu govorili
LICEMJERJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2024 / 21:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Slučaj spolnog uznemiravanja kroz koje su prolazile suradnice i glumice redatelja Dalibora Matanića zatresao je javnost i cijeli filmski svijet, a u Dnevniku Nove TV gostovala je Ksenija Marinković, glumica i predsjednica društva filmskih djelatnika koja je komentirala ovaj slučaj.

"Ne znam što bih vam rekla, u potpunom sam šoku. U petak sam o tome saznala prvi put, a navodno se već mjesec dana o tome govori, da Večernji list razgovara s raznim ljudima. Jako smo tužni zbog toga što se dogodilo, jako smo tužni zbog toga što je Dalibor Matanić takvo nešto napravio. Velika sućut njegovoj obitelji, nadam se da će se on liječiti i izliječiti.

A hrvatsko društvo filmskih djelatnika nultu stopu tolerancije pokazuje na zlostavljanje, mobing, iskorištavanje, ništa ne bi trebalo biti dopušteno. Mi smo korisnici proračuna i mi se moramo na taj način odgovorno ponašati kao društvo i kao umjetnici", kazala je Marinković za Novu TV.

Na pitanje je li društvo filmskih djelatnika dobilo ikakvu prijavu protiv Matanića, kaže: "Nikada nije bio prijavljen jer bi onda bio pozvan na razgovor i dalje bi se moderiralo što se po tom pitanju može učiniti. Ja čak nisam ni znala, a znamo se jako dugo."

Novinarka ju je pitala i kako gleda na Matanićevu ispriku na Facebooku.

"Mislim da njegovo liječenje tek počinje. Još ćemo vidjeti što će se događati, to je sve u afektu i jako naglo, on treba liječenje pa ćemo vidjeti."

S obzirom na to da je i na akademiji bilo slučajeva seksualnog uznemoiravanja, te da se o tome pričalo, novinarka je pitala Marinković jesu li ovakvi slučajevi u industriji postali uobičajeni.

"Ne, ovo je nešto što je iznimka, i žao mi je što se baca loše svjetlo. To se ne događa samo u umjetničkim krugovima, to se događa svugdje u društvu, samo su umjetnički krugovi najeskponiraniji i zato je to senzacija i neka vijest."

Kada se ipak dogodi, ima li tu straha za prijavu, recimo zbog gubitka posla recimo, pitala je novinarka Marinković.

"Svega ima, užasno je puno to mladih glumica doživjelo od njega, koliko sam ja shvatila to su krugovi i krugovi... Onda sam pitala mlade glumice koje ja znam, oni su svi to znali samo nisu govorili o tome jer mladi glumci ne žele ostati bez posla, a uvijek je to tanka granica, netko te pita hoćeš posao, kažeš da i već je iduća poruka tko zna što. Ti to ne možeš kontrolirati, mladi uglavnom šute dok se na afirmiraju, kad se afirmiraju onda govore ako smognu hrabrost."

Tagovi: Ksenija Marinković, matanić
PROČITAJ I OVO
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE