GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Maje Bachler od srijede u Galeriji Forum

Izložba Maje Bachler od srijede u Galeriji Forum
SLIKARSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2022 / 09:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U srijedu, 14. prosinca. u Galeriji Forum otvorit će se izložba La Folie Maje Bachler. Riječ je o slikama inspiriranima raskoši i groteskom 18. stoljeća, razdoblja zalaza aristokratske klase.

Maja Bachler rođena je 1983. godine u Zagrebu. Diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu i likovnu kulturu na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo. Za vrijeme studija jedan semestar provodi na ulsterskom sveučilištu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a potom odlazi na umjetničku rezidenciju u Belgiju. Izlagala je samostalno i grupno od čega izdvaja izložbe poput 32. i 34. Salona mladih, 11. Erste fragmenata, 12. trijenala hrvatskog kiparstva, izložbe Suvremeni odjeci antike u Gliptoteci, 5. bijenala slikarstva, 5. hrvatskog trijenala crteža, te samostalne izložbe Konstrukti i Volare u Greti, Zeitraum u Laubi i Halieutica u galeriji Stara skula na Mljetu.

U predgovoru izložbe potpisuje voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović objašnjava njezin naslov: „Riječ „la folie“ na francuskom označava ludost, huncutariju, šašavost, a koristi se i za vrtnu kućicu, odnosno sjenicu. Te su kućice bile mjesta bijega, izolacije i mašte, mjesta izdvojena od svijeta i od zakona svakodnevice. Mjesta gdje su sitne ludosti dozvoljene. Nove slike Maje Bachler također kreiraju izdvojeni svijet, inspiriran kasnim 18. stoljećem, razdobljem zalaska feudalizma, kada je estetika vladajuće, aristokratske klase zapadala u ekscese, pretjerivanja i ono što se obično naziva dekadencijom, odnosno propadanjem na svim razinama.

No, velike klase propadaju raskošno i rastrošno, pa je tako i ono što je slikaricu fasciniralo u ovoj eri bila groteskna raskoš: goleme perike, deformirani psići, nepraktične haljine i kaputi, sveprisutni usitnjeni ornamenti, debeli nanosi šminke na licima plemstva i lascivnost književnih i slikarskih ostvarenja epohe.“

Izložba se može pogledati u radnom vremenu Galerije Forum, do 21.1.2023. (Galerija neće raditi na Badnjak, 24.12., na svetog Silvestra, 31.12. i na pravoslavni Božić, 7.1.)

Tagovi: Maja Bachler, Galerija Forum, Feđa Gavrilović
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE