" /> "> Izložba Kažimira Hraste na stepenicama Umjetničkog paviljona | SEEbiz.eu

Izložba Kažimira Hraste na stepenicama Umjetničkog paviljona

Izložba Kažimira Hraste na stepenicama Umjetničkog paviljona
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2021 / 11:22
Autor: Seebiz/h

ZAGREB - Nova izložba u ciklusu Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona predstavlja rad hrvatskog kipara Kažimira Hraste, na izložbi "Dva djela, tri autora" koja će se održati od 20. srpnja do 12. rujna.

"Hraste je kipar vođen radošću življenja čije djelo odlikuju dijalog tradicije i suvremenosti te arhitektonski pristup građenju skulpture, a obilježeno je i autorovom privrženošću lokalnom kontekstu i tradiciji", ističe se u najavi izložbe.

Na stepenicama Umjetničkog paviljona izložit će se Hrastina skulptura "1901. – 1907.", iz 2016., poznata i kao "Portret Ivana Meštrovića". Napravljena od željeza i stakla, ta skulptura u spoju niza praznina i prostorne prodornosti isprepliće unutarnji i vanjski prostor.

Iz Umjetničkog paviljona kažu da je taj rad svojevrsni hommage Ivanu Meštroviću i njegovim formativnim secesijskim godinama provedenima u Beču. Nastao je kao site specific skulptura za izložbu u Galeriji Meštrović u Splitu, a ovom će prilikom prvi puta biti izložen u Zagrebu, u novom kontekstu - portret će gledati prema samom djelu velikog majstora – spomeniku Andriji Meduliću smještenom ispred Paviljona.

"Ovom kustoskom odlukom naglašava se čin posvete umjetničkim prethodnicima kao i ključna uloga Umjetničkog paviljona u povezivanju tradicije i vrhunske suvremene umjetničke produkcije", napominje se.

Kažimir Hraste rođen je 1954. u Supetru na otoku Braču, a kiparstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Valerija Michielija. Godine 1984. završio je poslijediplomski studij kiparstva u Ljubljani. Jedan je od osnivača Umjetničke akademije u Splitu na kojoj je zaposlen kao redoviti profesor na Odjelu kiparstva.

Priredio je četrdesetak samostalnih izložbi i oko dvjesto skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, autor je većeg broja spomenika u javnim i sakralnim prostorima, a djela mu se nalaze u nacionalnim galerijama i muzejima te privatnim zbirkama. Dobitnik je, među ostalim Reda Danice, s likom Marka Marulića te s likom Katarine Zrinske. Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2012. godine.

Tagovi: izložba, kipar, Kažimir Hraste
PROČITAJ I OVO
Preminuo velikan glumišta Miše Martinović
IN MEMORIAM
Preminuo velikan glumišta Miše Martinović
DUBROVNIK - U 96. godini preminuo je legendarni dubrovački i hrvatski glumac Miše Martinović.
Nagrada Propeler Motovuna filmu Užitak Ninje Thyberg
PRIZNANJA
Nagrada Propeler Motovuna filmu Užitak Ninje Thyberg
MOTOVUN - Najbolji film ovogodišnjeg Motovun Film Festivala je film "Užitak" redateljice Ninje Thyberg koji je osvojio glavnu nagradu - Propeler Motovuna, dok je nagradu žirija kritičara FIPRESCI osvojio film "Tvornice radnicima" redatelja Srđana Kovačevića, objavio je u subotu Festival.
Zvijezda serije Better call Saul imao srčani udar
OPORAVAK
Zvijezda serije Better call Saul imao srčani udar

LOS ANGELES - Imao sam mali srčani udar, ali bit ću dobro i vratit ću se, izjavio je američki glumac Bob Odenkirk, koji se prije nekoliko dana srušio na snimanju serije "Better call Saul" i hitno je prevezen u bolnicu.

Bitka protiv kruzera u Veneciji možda još nije gotova
EKOLOGIJA I BAŠTINA
Bitka protiv kruzera u Veneciji možda još nije gotova
VENECIJA - Kada je prošli mjesec prvi puta od početka pandemije putnički brod uplovio u Venecijansku lagunu, stotine ljudi okupilo se na kopnu i u malim brodovima u znak protesta.
Motovun Film Festival gostuje u dubrovačkim ljetnim kinima
FILMOVI
Motovun Film Festival gostuje u dubrovačkim ljetnim kinima
ZAGREB - Izbor s 15 ponajboljih filmova ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, koji se upravo održava u tom istarskom gradiću, prikazat će se od 30. srpnja do 4. kolovoza na ljetnim pozornicama dubrovačkih kina Jadran i Slavica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE