GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Finska želi vratiti ruskim muzejima zaplijenjene umjetnine

Finska želi vratiti ruskim muzejima zaplijenjene umjetnine
ŽELJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2022 / 18:46
Autor: SEEbiz / H
HELSINKI - Ruske umjetnine koje su zaplijenili finski carinici trebalo bi vratiti muzejima u čijem su vlasništvu, rekao je u četvrtak finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto.

Finska carina objavila je u srijedu da je prošli vikend zbog europskih sankcija uvedenih Moskvi zaplijenila umjetnička djela vrijedna oko 42 milijuna eura koja su trebala biti vraćena Rusiji te da će se konzultirati s Bruxellesom o njihovu statusu luksuzne robe.

"Ona su dio ruskog kulturnog nasljeđa i pripadaju muzejima i trebalo bi biti moguće vratiti im ih", rekao je Haavisto na virtualnoj konferenciji za novinare.

Umjetnine su zaplijenjene jer europske sankcije nametnute Rusiji nisu uzele u obzir imovinu muzeja, objasnio je, dodajući da misli da u Europi vjerojatno postoje slične pošiljke.

"Pravila u ovom trenutku ne uključuju tu potrebnu iznimku i to će sigurno biti ispravljeno u Bruxellesu kako bi se omogućilo da se slike vrate onamo kamo pripadaju", rekao je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ranije u četvrtak na razgovor finskog veleposlanika kako bi prosvjedovalo zbog odluke o zapljeni umjetnina koje pripadaju ruskim muzejima, potvrdila su ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja.

"Veleposlanik Antti Helantera pojasnio je na sastanku finsko stajalište da je za to nadležna finska carina", rekao je glasnogovornik finskog ministarstva vanjskih poslova.

Umjetnine, slike, kipove i antikvitete, transportiralo se preko Finske iz Italije i Japana, kojima su ih ruski muzeji i umjetničke galerije privremeno posudili, rekao je predstavnik carine Sami Rakshit.

Tagovi: Finska, ruske umjetnine
PROČITAJ I OVO
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
FESTIVALI
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
CANNES - U Cannesu počinje 77. filmski festival. Može se očekivati puno blještavila i glamura, međunarodnih zvijezda, mnoge filmske vrhunce - a možda čak i štrajk filmskih radnika.
Preminuo skladatelj Silvio Foretić
IN MEMORIAM
Preminuo skladatelj Silvio Foretić
ZAGREB - Danas je u 84. godini života preminuo enfant terrible hrvatske suvremene glazbe, Silvio Foretić. Jedinstveni umjetnik čiji su znatiželja, hrabrost i talent pomicali granice i širili vidike ostalima.
Memoari Angele Merkel izlaze u studenome
NAJAVE
Memoari Angele Merkel izlaze u studenome
BERLIN - Memoari dugogodišnje njemačke kancelarke Angele Merkel bit će objavljeni krajem studenog, gotovo tri godine nakon što je sišla s vlasti, najavio je izdavač u ponedjeljak.
Čuvarima formule nova međunarodna priznanja: Tri nagrade u Los Angelesu
PRIZNANJA
Čuvarima formule nova međunarodna priznanja: Tri nagrade u Los Angelesu
LOS ANGELES - Film "Čuvari formule" reditelja Dragana Bjelogrlića osvojio je čak tri nagrade na upravo završenom Filmskom festivalu u Los Angelesu – i to nagradu za najbolji film, nagradu za najbolju filmsku kameru kao i nagradu publike.
Preminuo Luko Paljetak
IN MEMORIAM
Preminuo Luko Paljetak
DUBROVNIK - Luko Paljetak umro je danas nakon duge i teške bolesti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE