GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CISAC: Globalni prihodi od autorskih prava u 2020. pali za 9,9 posto

CISAC: Globalni prihodi od autorskih prava u 2020. pali za 9,9 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2021 / 09:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međunarodna konfederacija autora i skladatelja CISAC objavila je globalno izvješće o naknadama od autorskih prava u 2020. prema kojem su prihodi autora glazbe, audiovizualnih, kazališnih i književnih umjetnosti pali za 9,9 posto, a gubici su u odnosu na 2019. preko milijardu eura.

CISAC na temelju objedinjenih izvješća 228 društava iz 120 zemalja ističe da su najveći pad prihoda od autorskih prava ostvarile kreativna industrija povezana s glazbom, koja je imala pad od 10,7 posto u usporedbi s 2019. i dramske umjetnosti s minusom od 44 posto.

S druge strane, ostvarene naknade za audiovizualne umjetnosti gotovo se i nisu promijenile, čemu je doprinio porast pretplata na video-on-demand-usluge, stoji u u izvješću.

Profitirale vizualna umjetnost i književnost

Dodaje se da su vizualna umjetnost i književnost čak i profitirale s gotovo 20 i 5 posto rasta, zahvaljujući dugoročnim ugovorima i zakašnjelim isplatama.

No, kako autorska prava na glazbu čine gotovo 88 posto ukupnih prihoda članica CISAC-a, njihov pad od gotovo 11 posto ozbiljan je problem za svjetsku glazbenu zajednicu. Unutar tog segmenta najviše je stradao globalni prihod od javnih nastupa, koji se s padom od 45 posto gotovo prepolovio u odnosu na 2019.

Globalni prihod od digitalnih glazbenih servisa i platformi od 2,4 milijarde eura dijelom je ublažio ukupni pad - njegov je rast u 2020. iznosio 16,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Rezultat je to pojačane konzumacije streaminga te brojnih aktivnosti kojima su autorska društva u cijelom svijetu licencirala svoj repertoar na digitalnim platformama i servisima.

2021. neće značajnije povećati prihode

"Iz izvješća je vidljivo i da 2021. neće donijeti značajnije poboljšanje prihoda te da kreativcima i autorima još uvijek treba pomoć i potpora u održavanju i razvijanju karijera. Dvije godine krize ostavit će u poslovanju autorske zajednice duboke rane kojima će trebati dugo da zacijele", poručuju iz CISAC-a.

Istodobno, iako u porastu, prihodi s digitalnih servisa još su daleko od pravednih i zadovoljavajućih. Zato je predsjednik CISAC-a, autor i osnivač ABBA-e Bjorn Ulvaeus, istaknuo nepravednost digitalnog tržišnog eko sustava, navodi se u izvješću.

Iz hrvatske perspektive, u izvješću se osvrće na aktivnosti i pomoć HDS ZAMP-a autorima tijekom 2020. - od posebnog Anti-covid19 fonda za sve i Fonda solidarnosti iz kojeg je najpotrebitijim autorima isplaćivana financijska pomoć, preko smanjenja troškova poslovanja unutar same Službe, do angažmana koji je rezultirao potpisivanjem ugovora s novim servisima.

Ističe se i solidariziranje s poslovnim korisnicima glazbe poput ugostitelja i obrtnika, koji od HDS ZAMP-a tijekom lockdowna nisu dobivali račune ili su im oni značajno umanjeni, što je još uvijek na snazi.

''Naša pomoć članovima i reakcija na krizu istaknuta je kao primjer dobre prakse, uz bok društava iz Francuske, SAD-a, Velike Britanije i Njemačke. No, jednako kao za ovo međunarodno priznanje, drago mi je da su naše napore prepoznali i naši autori, komentirao je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Tagovi: autorska prava, Međunarodna konfederacija autora i skladatelja CISAC
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE