GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč: Predstavljen prvi kulturni token

Beč: Predstavljen prvi kulturni token
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2023 / 18:51
Autor: SEEbiz
BEČ - Bilo da se krećete pješice, biciklom ili javnim prijevozom, ostaviti automobil kod kuće isplati se jer Grad Beč razvija kulturni token kojim bi se takvo ekološki prihvatljivo ponašanje nagradilo. Tko uštedi 20 kilograma CO2 dobiva ulaznicu za posjet kazalištu, muzeju, koncertu ili kinu.

Koncertna dvorana Wiener Konzerthaus sudjeluje u projektu © WienTourismus / Peter Rigaud

Grad Beč novim se projektom još jednom dokazuje kao pametan grad koji lijepo povezuje s dobrim, tradiciju s inovacijom, zaštitu okoliša sa životnim stilom, pionirski duh s održivošću. Riječ je o drugoj fazi novog digitalnog projekta – aplikacije kulturnog tokena – kojom se istražuje na koje se sve načine Bečane može potaknuti da u svakodnevnom životu više brinu o okolišu. Trenutačno je fokus na nagrađivanju klimatski prihvatljivog ponašanja u obliku ulaznice za jednu od kulturnih ustanova koje sudjeluju u pilot-projektu.

Prva testna faza prekinuta je zbog pandemije koronavirusa, pa ju je Grad Beč ujesen 2023. ponovno pokrenuo i tako započeo drugu fazu u svijetu jedinstvenog digitalnog projekta. Pilot-projekt kulturnog tokena zasniva se na tehnologiji blockchaina i motion trackinga. U ovoj fazi zatvorena testna grupa obuhvaća 2.000 sudionica koji će do veljače naredne godine moći sakupljati tokene i upotrijebiti ih.

Uštedom CO2 do skupljanja kulturnih tokena

Aplikacija kulturnog tokena s pomoću tehnologije motion trackinga bilježi prijeđene udaljenosti i brzine. Aplikacija pritom razlikuje različite oblike mobilnosti. Sudionici iz testne grupe koji ostave automobil i dalje nastave pješice, biciklom ili javnim prijevozom, dobivaju dodatne bodove. Uštedom 20 kilograma ugljikovog dioksida korisnici aplikacije dobivaju kulturni token u obliku QR-koda. On se može iskoristiti u jednoj od kulturnih institucija koje sudjeluju u pilot-projektu. Kako potaknuti građane da budu ekološki savjesni? Zanimljivom aplikacijom, jakom zajednicom ili kulturom kao nagradom? U testnoj se fazi upravo na ta pitanja pokušava odgovoriti, a sve kako bi se za Bečane i u budućnosti oblikovala odgovarajuća ponuda.

Svi sudionici projekta podijeljeni su u dvije grupe, u kontrolnu i sakupljačku. Sakupljačka grupa može odmah početi sa sakupljanjem klimatski prihvatljivih kilometara i pratiti svoju uštedu CO2. Kontrolna grupa nema uvida u svoju bilancu ugljikovog dioksida i dobiva nagradu tek nakon što dođe do cilja, to jest uštede od 20 kilograma CO2. Iz ponašanja testnih grupa mogu se donijeti vrijedni zaključci odnosno kako se građane može poticati na ekološki svjesnije ponašanje. Za obradu podataka odgovoran je Austrijski institut za tehnologiju AIT.

Tagovi: kulturni token, BEČ
PROČITAJ I OVO
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE