GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlato u posljednjih pet godina rastom nadmašilo S&P 500

Zlato u posljednjih pet godina rastom nadmašilo S&P 500
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 08:54
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ne samo da je zlato dosegnulo rekordnu razinu od 2.035 dolara za uncu u ponedjeljak, ono je "nadmašilo" S&P 500 u razdoblju od pet godina.

U tom je razdoblju zlato poraslo za 72 posto, a S&P za 64 posto. Što pokreće njegov rast?

Nedavno smo bili svjedoci zanimljivog trenda kod kretanja cijene zlata, jer se ono ponaša drugačije nego u prošlosti. Cijena je puno viša nego što biste očekivali s obzirom na visoke kamate. Nekada bi takve kamate uz stišavanje inflacije značile rasprodaju, što se (barem za sada) nije dogodilo. Ovdje treba reći da su se od prošlogodišnjeg napada Rusije na Ukrajinu i zapljene ruske imovine središnje banke probudile, te su u posljednje dvije godine kupile puno, puno više nego što smo navikli od 2010. omogućio je očuvanje zlata na visokim razinama, a sada su se središnjim bankama pridružili i investicijski fondovi, koji su u zlatu vidjeli priliku za brzu zaradu usred očekivanog Fedovog smanjenja stopa sljedeće godine.

Rekord iz 2020. pao je već prošli tjedan (2.072 dolara za uncu od 31,1 grama), a s novim tjednom krenuo je strmoglavo prema gore, sve do rekordnih 2.135 dolara. Isti dan uslijedila je ozbiljna korekcija (i pad cijene od 100 dolara), ali nema sumnje: zlato je jedno od najvrućih ulaganja ove godine. Naravno, prinosi nisu spektakularni kao kod bitcoina (jučerašnji rast na gotovo 44 tisuće dolara, što je najviše od travnja 2021.), ali ipak – vrijednost zlata ove godine (uzmemo li rekordnu vrijednost od 2135 dolara) porasla je za 17 posto. Super za ovako "dosadnu investiciju! "S obzirom na vrlo brz skok sada se očekuje korekcija, ali treba znati da u ovom skoku nije bilo malih ulagača. Kad bi se pridružili mali investitori, situacija bi mogla postati vrlo zanimljiva. Prvi uvjet za to ostaje da je Fed zapravo okončao ciklus podizanja kamatnih stopa."

Kao što je spomenuto, u odnosu na početak prosinca 2018. godine zlato je čak poskupilo za više od 70 posto i time "potuklo" američku burzu, koja je u pravilu dugoročno puno isplativija. Čak i ako uzmemo desetogodišnju usporedbu (pa samim time usporedimo cijene zlata odnosno vrijednost indeksa S&P 500 s početkom prosinca 2013.), vidimo značajnu razliku – S&P 500 je porastao za 155 posto, zlata upola manje (+76 %). Dakle, koliko je zlato zanimljiva investicija? Skubin: "Od 1971. godine, kada je promijenjen zlatni standard, prosječni prinos na zlato, mjeren u dolarima, bio je otprilike isti, što je mnogima čudno jer je zlato imalo vrlo loše rezultate dok su globalna tržišta bila dobra između 2011. i 2019. godine. Tijekom proteklih pet godina prinosi zlata značajno su se poboljšali, ali to nije promijenilo nepovjerenje koje je zavladalo u navedenom razdoblju."

Pa vrijedi li i dalje pravilo da bi svaki razboriti ulagač trebao kupiti i barem malo zlata? "Da. Mislim da je zlato vrlo dobra diversifikacija ulaganja u dionice. Deset posto izdvajanja za zlato konkretno smanjuje volatilnost portfelja i poboljšava omjer povrata i rizika!" Zanimalo nas je i koliko istine ima u tome da se cijenama zlata treba manipulirati? "O tome se puno priča i već su pokrenute određene tužbe protiv najvećih financijskih institucija, ali barem sam mišljenja da to može utjecati samo na kratkoročne promjene. Dugoročno sve ovisi o potražnji i ponude.Ako potražnja za zlatom od središnjih banaka do malih investitora, cijena će skočiti bez obzira na moguće "manipulacije".

Tagovi: zlato, dionice, investicijsko zlato, dolar, burza, wall street, inflacija
PROČITAJ I OVO
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE