GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlato u posljednjih pet godina rastom nadmašilo S&P 500

Zlato u posljednjih pet godina rastom nadmašilo S&P 500
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 08:54
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ne samo da je zlato dosegnulo rekordnu razinu od 2.035 dolara za uncu u ponedjeljak, ono je "nadmašilo" S&P 500 u razdoblju od pet godina.

U tom je razdoblju zlato poraslo za 72 posto, a S&P za 64 posto. Što pokreće njegov rast?

Nedavno smo bili svjedoci zanimljivog trenda kod kretanja cijene zlata, jer se ono ponaša drugačije nego u prošlosti. Cijena je puno viša nego što biste očekivali s obzirom na visoke kamate. Nekada bi takve kamate uz stišavanje inflacije značile rasprodaju, što se (barem za sada) nije dogodilo. Ovdje treba reći da su se od prošlogodišnjeg napada Rusije na Ukrajinu i zapljene ruske imovine središnje banke probudile, te su u posljednje dvije godine kupile puno, puno više nego što smo navikli od 2010. omogućio je očuvanje zlata na visokim razinama, a sada su se središnjim bankama pridružili i investicijski fondovi, koji su u zlatu vidjeli priliku za brzu zaradu usred očekivanog Fedovog smanjenja stopa sljedeće godine.

Rekord iz 2020. pao je već prošli tjedan (2.072 dolara za uncu od 31,1 grama), a s novim tjednom krenuo je strmoglavo prema gore, sve do rekordnih 2.135 dolara. Isti dan uslijedila je ozbiljna korekcija (i pad cijene od 100 dolara), ali nema sumnje: zlato je jedno od najvrućih ulaganja ove godine. Naravno, prinosi nisu spektakularni kao kod bitcoina (jučerašnji rast na gotovo 44 tisuće dolara, što je najviše od travnja 2021.), ali ipak – vrijednost zlata ove godine (uzmemo li rekordnu vrijednost od 2135 dolara) porasla je za 17 posto. Super za ovako "dosadnu investiciju! "S obzirom na vrlo brz skok sada se očekuje korekcija, ali treba znati da u ovom skoku nije bilo malih ulagača. Kad bi se pridružili mali investitori, situacija bi mogla postati vrlo zanimljiva. Prvi uvjet za to ostaje da je Fed zapravo okončao ciklus podizanja kamatnih stopa."

Kao što je spomenuto, u odnosu na početak prosinca 2018. godine zlato je čak poskupilo za više od 70 posto i time "potuklo" američku burzu, koja je u pravilu dugoročno puno isplativija. Čak i ako uzmemo desetogodišnju usporedbu (pa samim time usporedimo cijene zlata odnosno vrijednost indeksa S&P 500 s početkom prosinca 2013.), vidimo značajnu razliku – S&P 500 je porastao za 155 posto, zlata upola manje (+76 %). Dakle, koliko je zlato zanimljiva investicija? Skubin: "Od 1971. godine, kada je promijenjen zlatni standard, prosječni prinos na zlato, mjeren u dolarima, bio je otprilike isti, što je mnogima čudno jer je zlato imalo vrlo loše rezultate dok su globalna tržišta bila dobra između 2011. i 2019. godine. Tijekom proteklih pet godina prinosi zlata značajno su se poboljšali, ali to nije promijenilo nepovjerenje koje je zavladalo u navedenom razdoblju."

Pa vrijedi li i dalje pravilo da bi svaki razboriti ulagač trebao kupiti i barem malo zlata? "Da. Mislim da je zlato vrlo dobra diversifikacija ulaganja u dionice. Deset posto izdvajanja za zlato konkretno smanjuje volatilnost portfelja i poboljšava omjer povrata i rizika!" Zanimalo nas je i koliko istine ima u tome da se cijenama zlata treba manipulirati? "O tome se puno priča i već su pokrenute određene tužbe protiv najvećih financijskih institucija, ali barem sam mišljenja da to može utjecati samo na kratkoročne promjene. Dugoročno sve ovisi o potražnji i ponude.Ako potražnja za zlatom od središnjih banaka do malih investitora, cijena će skočiti bez obzira na moguće "manipulacije".

Tagovi: zlato, dionice, investicijsko zlato, dolar, burza, wall street, inflacija
PROČITAJ I OVO
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
SIGNALI
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Očekivanja da će inflacija u SAD-u prvi put od ožujka 2021. pasti ispod tri posto (na godišnjoj razini) nisu se ostvarila, što je ohladilo zapadne burze, koje su - posebno se to odnosi na New York - prije toga snažno ojačale i postavile rekorde.
Nvidia nezaustavljivo raste, Tesla u silaznoj putanji
TRŽIŠNI SIGNALI
Nvidia nezaustavljivo raste, Tesla u silaznoj putanji
KOLUMNA - Njujorški S&P 500, možda i najvažniji burzovni indeks na svijetu, prvi je put premašio 5000 bodova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE