GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za JPMorgan krize nema

Za JPMorgan krize nema
DOBITNICI KRIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2023 / 07:57
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Puno je nagađanja o tome kako će turbulencije iz ožujka na američkom bankarskom tržištu utjecati na gospodarstvo. Čak i Fed sada "priznaje" da će SAD-u biti teško izbjeći recesiju. Međutim, Wall Street nastavlja rasti, s Dow Jonesom koji raste četvrti tjedan zaredom.

Zapisnici (Fed minute) nakon ožujske sjednice američke središnje banke pokazuju da će posljedice bankarske krize vrlo vjerojatno gurnuti američko gospodarstvo u blagu recesiju, koja bi trebala nastupiti krajem godine. Prvi put od početka zaoštravanja monetarne politike (ožujak prošle godine) ovakva središnja financijska institucija očekuje negativan rast BDP-a, priznajući time da će biti gotovo nemoguće osigurati meko prizemljenje gospodarstva. Trenutačno je situacija prilično povoljna, tržište rada je čak u boljem položaju nego u veljači 2020. (neposredno prije epidemije) i samo u nekim segmentima pokazuje znakove slabosti, a inflacija je također umjerena.

U ožujku je iznosio 5,0% (na godišnjoj razini), što je najniže u gotovo dvije godine. No put do željenih dva posto inflacije bit će još dug. Ako Fed ne prestane podizati kamatne stope, vjerojatnost recesije će se povećati, posebice uz smanjenje kreditne aktivnosti banaka, koje su bile pogođene kolapsom triju institucija u ožujku, posebice Silicon Valley Bank, koja je financirala mnoge male i srednje poduzeća veličine.

No ako su se manje američke banke (manje za lokalne standarde) zbog prošlogodišnje značajne devalvacije svojih ulaganja u obveznice našle na rubu opstanka i suočile s velikim odljevom depozita, takva je situacija očito pogodovala najvećim bankama s Wall Streeta, koje su prevelik da bi propao. U petak je počela sezona objave poslovnih rezultata za prvo tromjesečje ove godine, a očekuje se pad dobiti kompanija unutar S&P 500 indeksa za oko pet posto u odnosu na prošlogodišnje prvo tromjesečje. Prve su se pokrenule banke.

Zajednički nazivnik je: najveće banke pozitivno iznenadile dobiti u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka. JPMorgan Chase, najveća banka po ukupnoj aktivi od 3,67 trilijuna dolara, svakako je među pobjednicima u bijegu depozita banaka srednje veličine, budući da su ukupni depoziti JPMorgana porasli za 50 milijardi dolara krajem ožujka, dok je industrija u cjelini zabilježila rast povećanje od tri posto u prvom tromjesečju smanjenje depozita.

Dionice JPMorgana porasle su u petak 7 posto i ponovno su više nego na početku godine. U međuvremenu su tečajevi regionalnih banaka u petak ponovno pali.

"JPMorgan odražava naše uvjerenje da Golijat pobjeđuje u smislu rasta, razmjera i otpornosti na šokove", rekao je Wells Fargo.

JPMorgan je u prvom tromjesečju ostvario dobit od 12,6 milijardi dolara, što je 52 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ponajviše zahvaljujući većim prihodima od kamata. Zarada po dionici iznosi 4,10 dolara, što je 20 posto više od predviđanja analitičara. Istodobno, banka je povećala i procjenu prihoda od kamata za ostatak godine. Prvi čovjek banke Jamie Dimon također je na konferenciji za novinare rekao da nije zabrinut zbog moguće kreditne krize koja bi se odrazila na financijski sektor. Dimon također naglašava da je banka ograničeno (manje od deset posto) izložena sektoru komercijalnih nekretnina.

Sve je veća zabrinutost oko zdravlja tržišta nekretnina, a neki se pitaju može li to biti sljedeći domino koji će pasti nakon što su tri američke banke propale u ožujku. Citi banka predviđa da bi dionice europskih nekretninskih kompanija do iduće godine mogle pasti za još 20 do 40 posto, a u najgorem slučaju i za polovinu. Znatno više kamatne stope značajno su zarezale i ovaj sektor jer su s jedne strane porasli troškovi zaduživanja, a s druge strane smanjene vrijednosti nekretnina. Ulaganja u dužničke vrijednosne papire postala su privlačnija za mnoge ulagače. Kupnjom sigurne obveznice ili trezorskog zapisa lako možete ostvariti veći prinos nego, primjerice, iznajmljivanjem stana. Konkretno: neto prinos na ožujske jednogodišnje državne trezorske zapise s ulogom od 220.000 eura i kamatom od 3,25 posto iznosi 2,42 posto, što je više nego što prosječni investitor može dobiti u Ljubljani s mjesečnim najmom dvosobnog stana. apartman.

Tagovi: JPMorgan, bankarska kriza, tržište kapitala, Jamie Dimon, Federalne rezerve, recesija
PROČITAJ I OVO
Appleove dionice na rekordu
NA METI OPTIMISTA
Appleove dionice na rekordu
KOLUMNA - Wall Street sve intenzivnije koketira s ulaskom u bikovski trend jer su dionice Applea postigle rekord, nafta je brzo pala nakon skoka u ponedjeljak.
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
OPTIMIZAM
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Pad inflacije u eurozona veći od očekivanog, uspješan dogovor u američkom Kongresu o gornjoj granici duga, nastavak ohrabrujućih uvjeta na tržištu rada i velika očekivanja za UI, sve su to razlozi zašto je tjedan završio pozitivno na burze.
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
GLOBALNA EKONOMIJA
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
ANALIZA - Temeljna inflacija u europodručju u svibnju je dosegla najnižu razinu u četiri mjeseca, dijelom zbog niže inflacije usluga. Stopa inflacije usluga smanjena je s 5,2 posto na 5 posto.
Nvidia u lovu na Amazon
SNAŽAN RAST
Nvidia u lovu na Amazon
KOLUMNA - Samo u utorak Nvidijine su dionice ojačale tri posto, lebdeći prvi put iznad 400 dolara.
Tri bitna razloga zbog kojih je Erdogan odnio pobjedu
POST FESTUM
Tri bitna razloga zbog kojih je Erdogan odnio pobjedu
KOMENTAR - Erdogan je pobijedio na predsjedničkim izborima u Turskoj. Tijekom predizborne kampanje, on je još više polarizirao društvo i time produbio podjele u njemu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE