GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za JPMorgan krize nema

Za JPMorgan krize nema
DOBITNICI KRIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2023 / 07:57
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Puno je nagađanja o tome kako će turbulencije iz ožujka na američkom bankarskom tržištu utjecati na gospodarstvo. Čak i Fed sada "priznaje" da će SAD-u biti teško izbjeći recesiju. Međutim, Wall Street nastavlja rasti, s Dow Jonesom koji raste četvrti tjedan zaredom.

Zapisnici (Fed minute) nakon ožujske sjednice američke središnje banke pokazuju da će posljedice bankarske krize vrlo vjerojatno gurnuti američko gospodarstvo u blagu recesiju, koja bi trebala nastupiti krajem godine. Prvi put od početka zaoštravanja monetarne politike (ožujak prošle godine) ovakva središnja financijska institucija očekuje negativan rast BDP-a, priznajući time da će biti gotovo nemoguće osigurati meko prizemljenje gospodarstva. Trenutačno je situacija prilično povoljna, tržište rada je čak u boljem položaju nego u veljači 2020. (neposredno prije epidemije) i samo u nekim segmentima pokazuje znakove slabosti, a inflacija je također umjerena.

U ožujku je iznosio 5,0% (na godišnjoj razini), što je najniže u gotovo dvije godine. No put do željenih dva posto inflacije bit će još dug. Ako Fed ne prestane podizati kamatne stope, vjerojatnost recesije će se povećati, posebice uz smanjenje kreditne aktivnosti banaka, koje su bile pogođene kolapsom triju institucija u ožujku, posebice Silicon Valley Bank, koja je financirala mnoge male i srednje poduzeća veličine.

No ako su se manje američke banke (manje za lokalne standarde) zbog prošlogodišnje značajne devalvacije svojih ulaganja u obveznice našle na rubu opstanka i suočile s velikim odljevom depozita, takva je situacija očito pogodovala najvećim bankama s Wall Streeta, koje su prevelik da bi propao. U petak je počela sezona objave poslovnih rezultata za prvo tromjesečje ove godine, a očekuje se pad dobiti kompanija unutar S&P 500 indeksa za oko pet posto u odnosu na prošlogodišnje prvo tromjesečje. Prve su se pokrenule banke.

Zajednički nazivnik je: najveće banke pozitivno iznenadile dobiti u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka. JPMorgan Chase, najveća banka po ukupnoj aktivi od 3,67 trilijuna dolara, svakako je među pobjednicima u bijegu depozita banaka srednje veličine, budući da su ukupni depoziti JPMorgana porasli za 50 milijardi dolara krajem ožujka, dok je industrija u cjelini zabilježila rast povećanje od tri posto u prvom tromjesečju smanjenje depozita.

Dionice JPMorgana porasle su u petak 7 posto i ponovno su više nego na početku godine. U međuvremenu su tečajevi regionalnih banaka u petak ponovno pali.

"JPMorgan odražava naše uvjerenje da Golijat pobjeđuje u smislu rasta, razmjera i otpornosti na šokove", rekao je Wells Fargo.

JPMorgan je u prvom tromjesečju ostvario dobit od 12,6 milijardi dolara, što je 52 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ponajviše zahvaljujući većim prihodima od kamata. Zarada po dionici iznosi 4,10 dolara, što je 20 posto više od predviđanja analitičara. Istodobno, banka je povećala i procjenu prihoda od kamata za ostatak godine. Prvi čovjek banke Jamie Dimon također je na konferenciji za novinare rekao da nije zabrinut zbog moguće kreditne krize koja bi se odrazila na financijski sektor. Dimon također naglašava da je banka ograničeno (manje od deset posto) izložena sektoru komercijalnih nekretnina.

Sve je veća zabrinutost oko zdravlja tržišta nekretnina, a neki se pitaju može li to biti sljedeći domino koji će pasti nakon što su tri američke banke propale u ožujku. Citi banka predviđa da bi dionice europskih nekretninskih kompanija do iduće godine mogle pasti za još 20 do 40 posto, a u najgorem slučaju i za polovinu. Znatno više kamatne stope značajno su zarezale i ovaj sektor jer su s jedne strane porasli troškovi zaduživanja, a s druge strane smanjene vrijednosti nekretnina. Ulaganja u dužničke vrijednosne papire postala su privlačnija za mnoge ulagače. Kupnjom sigurne obveznice ili trezorskog zapisa lako možete ostvariti veći prinos nego, primjerice, iznajmljivanjem stana. Konkretno: neto prinos na ožujske jednogodišnje državne trezorske zapise s ulogom od 220.000 eura i kamatom od 3,25 posto iznosi 2,42 posto, što je više nego što prosječni investitor može dobiti u Ljubljani s mjesečnim najmom dvosobnog stana. apartman.

Tagovi: JPMorgan, bankarska kriza, tržište kapitala, Jamie Dimon, Federalne rezerve, recesija
PROČITAJ I OVO
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE